Rantapäivän varusteena etikkaa, arvaatko miksi?

MAINOS SAFKANET*

Kiitos raskausonnitteluista, niitä on ollut kiva lukea kaikista somekanavista! Täällä loma jatkuu. Olemme siis Thaimassa ja asumme ihanassa pienessä bungalowipaikassa, jossa on vain neljä palmunlehväkattoista bungalowia. Alue on ihan meren rannalla, eikä lähellä ole oikeastaan muita resortteja tai hotelleja. Saamme siis viettää päivät lähes autiolla rannalla.

Tänään aloitin aamun odottaville äideille tarkoitetulla treeniohjelmalla, jonka sain parhaalta ystävältäni ja lasten (myös tämän tulevan lapsen) kummitädiltä, tankotanssija Oona Kivelältä.

Treenasin auringon noustua melkein tunnin ajan rannalla, ohi käveli yksi varaani ja lukuisia rapuja. En ole oikein ikinä onnistunut innostumaan treenaamisesta, vaikka pidän kaikenlaisesta tekemisestä (tanssista, tenniksestä, skeittauksesta, temppuilusta jne) jossa tulee liikuttua paljonkin.

Järjestelmällisen treenin teko on siis minulle ihan uutta, enkä vielä tämän yhden kerran jälkeen voi luvata että siitä kovin innostuisin… Mutta katsotaan!

Etikkaa meduusojen varalta ja hoitoaineeksi

Nyt otsikon aiheeseen, eli siihen etikkaan! Kaverini lähetti matkamme alussa viestin ja kyseli olemmeko suojautuneet myrykyllisiltä kuutiomeduusoilta. Olen kyllä tietoinen meduusoista, sillä viime vuonna tytärtämme poltti yksi meduusa. Hän sai polttamaan rantakahvilasta ensiavuksi etikkaa, eikä polttokohta ollut kipeä viittätoista minuuttia pidempään, vaikka jäljet kyllä jäivät reiteen useiksi kuukausiksi. Kyseessä ei siis ollut varmastikaan kovin myrkyllinen meduusa. Toinen hätäapu meduusan polttamaan on kuulema virtsa.

Mutta tuon Iltalehden jutun luettuani päätin, että pidän rantakassissa mukana etikaa, ihan kaiken varalta. Meduusoja on täällä silloin tällöin, mutta noita myrkyllisiä kuutiomeduusoja on ilmeisesti todella todella harvoin. Jutussa siis kerrotaan suomalaisnaisesta, jota poltti kaksi vuotta sitten hengenvaarallisesti kuutiomeduusa, naisen jalka ei ole vieläkään kunnossa.

Käytän etikkaa myös muuhun kuin meduusojen polttamiin (tai siis toivottavasti en joudu koskaan niihin käyttämäänkään). Joskus menen meressä uinnin jälkeen suuntaan rannan suihkuun. Siellä pesen hiukset tietenkin itse suunnittelemallani Sopo -saippualla, joka on aitoa palasaippuaa. Aito palasaippua käy kehon, käsien, kasvojen ja myös hiusten pesuun. Sopo-sarjassani on myös tiskaukseen ja siivoukseen tarkoitetut tuotteet.

Täällä mukanani on Aurinkoinen Aito palasaippua, sillä sen ihana appelsiinin tuoksu raikastaa täällä kuumuudessa. Palasaippualla pesun jälkeen käytän yleensä hoitoaineena Flow Kosmetiikan Hiushuuhteita, mutta tänne en ottanut nestemäistä huuhdetta mukaan. Niinpä käytän etikkaa!

Etikka hiustenhoitoaineena

Etikka on erinomainen tuote hiuksille. Vaikka sen happamuus saattaa pelottaa, tekee se hyvää hiuksille sekä hiuspohjalle. Laimennetun etikkaveden lievä happamuus sulkee hiussuomut ja saattaa jopa poistaa rasva- tai saippuajäämiä hiusten pinnalta. Etikkavesi tekee hyvää myös päänahalle, sillä se saattaa liottaa huokosiin jäänyttä talia ja tasapainottaa hiuspohjan pH:ta.

Itse laitan pari-kolme ruokalusikallista etikkaa vesipulloon jo ennen suihkuun menoa. Etikan lisäksi laitan pulloon pari desiä viileää vettä. Suihkussa pesen hiukset normaalisti palasaippualla.

Täällä on muuten pitänyt vaahdottaa kolme tai jopa neljä kertaa, sillä muuten hiukset jäävät tahmeiksi. Tämä johtuu vedenlaadusta. Vedenlaatu vaikuttaa aidon palasaippuan ja palashampoon puhdistustehoon.

Hiusten vaahdotuksen ja huuhtelun jälkeen kaadan pullollisen etikkavettä päähän ja hieron kevyesti, jotta etikka menee joka puolelle hiuksia ja päänahkaa. Etikkaan voi halutessaan lisätä myös eteeristä öljyä tuomaan tuoksua. Etikan voisi periaatteessa jättää hiuksiin, mutta itse usein huuhdon sen kevyesti.

Etikkahuuhtelun jälkeen hiukset on kiiltävät ja helppo selvittää. Tämä onkin erinomainen vinkki myös vanhemmille, jotka taistelevat lapsen takkujen kanssa.

Kokeile palashampoota – tuota yksi muovipullo vähemmän roskaa

Aito palasaippua tai -shampoo on ylivoimaisesti ekologisin ja mielestäni myös paras vaihtoehto hiusten, käsien, vartalon ja melkeinpä minkä vaan pesuun. Aito palasaippua valmistetaan luonnosta peräisin olevista raaka-aineista: kasvirasvasta ja lipeästä. Aito saippua ei sisällä säilöntäaineita tai vettä. Minun Sopo-saippuat ovat luonnonkosmetiikan lisäksi LUOMUkosmetiikkaa, sillä kaikki raaka-aineet ovat luomusertifioituja.

Moni on muuten kysellyt, että miksi saippuoiden INCI-luettelossa kuitenkin mainitaan vesi, vaikka väitän ettei tuote sisällä vettä. Valmistusprosessissa siis todella käytetään vettä, mutta itse valmis tuote on täysin kiinteä palasaippua, eikä nestemäinen. Vesi haihtuu aidon saippuan kypsyessä. Nestemäisen shampoon tai -suihkugeelin pääasiallinen raaka-aine sen sijaan on vesi, ja siksi se myös pakataan useimmiten muovipulloon. Jos tuote sisältää vettä, tarvisee se seurakseen myös voimakkaita säilöntäaineita, sillä mikrobit käyttävät vettä ravintonaan ja kasvualustanaan.

Sopo-saippua on paras tuote myös matkalle, monestakin syystä
✔️se ei tuota muovijätettä, kun on pakattu pahviin
✔️sen voi huoletta kuljettaa lentomatkalla käsimatkatavaroissa, koska se ei ole nestemäinen
✔️se ei saastuta luontoa, koska se on 100% luonnollisista ainesosista (Erityisesti kaukomaissa jäteveden puhdistus on mitä on, todennäköisesti suihkuvedet menee maahan ihan sellaisenaan.)
✔️se on monikäyttöinen, matkalla samalla palasaippualla pestään kädet, hiukset, pikkupyykki ja jopa astiat ja veitset, kun on omassa bungalowissa on vähän leikattu kookoksia, ananaksia ja mangoja

Täällä Thaimaassa käy kuulema 150 000 turistia vuodessa. Mietin, että jos jokainen heistä vaihtaisi muovipulloon pakatun shampoon aitoon palasaippuaan, se tarkoittaisi että maailmassa tarvittaisiin 150 000 muovipulloa vähemmän.

Mutta mitä tapahtuisi, jos edes jokatoisessa suomalaisessa lapsiperheessä korvattaisiin edes yksi nestemäinen tuote palasaippualla? Se tarkoittaisi 700 000 muovipulloa vähemmän (Tilastokeskuksen mukaan lapsiperheitä on noin 1 400 000)! Kuvitelkaa millainen vuori muovipulloja siitä tulee! Ja kun kotona alkaa kaivelemaan kaappeja, niin voi huomata että lähes jokaisessa kodissa on ainakin kymmenen tai kaksikymmentä muovipulloa, joissa on nestemäisiä pesuaineita, jotka ovat täysin korvattavissa paremmalla vaihtoehdolla niin terveyden kuin ympäristön kannalta.

Mikä ekoteko olisikaan kaikkien käsienpesunesteiden, shampoiden, suihkugeelien ja nestemäisten astianpesuaineiden korvaaminen aidolla palasaippualla!

19 Comments

  1. mirkku
    18.1.2018

    Jos haluaa edistää ekologista ja kestävää kehitystä ei kai kannattaisi lennellä Aasiaan joka vuosi? lentoliikenteellä on runsaasti negatiivisia ympäristövaikutuksia j(hiilidioksidipäästöt, typen oksidit, muut pienhiukkaspäästöt sekä yläilmakehän vesihöyrystyminen). En kiistä, etteikö palasaippuaan siirtyminen kannattaisi, mutta sen mainostaminen Thaimaanlomalla on vähän irvokasta.

    Vastaa
    1. Maria
      18.1.2018

      Ymmärrän pointtisi! Mutta minä olen valinnut tämän ”saippuabisneksen” ja yritän vaikuttaa sitä kautta mahdollimman paljon ympäristön hyvinvointiin. Meidän perheessä lennetään todella vähän, olemme kymmenvuotisen avioliittomme aikana käyneet lomamatkalla lentäen neljä kertaa, mikä on varmasti aika vähän. Tiedän monia jotka tekevät monta lentomatkaa vuodessa. Olen myös varma, että tulevaisuudessa energiamuodot tulevat kehittymään ja matkustaa voi ekologisemmin, vastuu kuuluu valtioille, lainsäätäjille ja niille yrityksille jotka ovat sillä alalla. Meillähän on nykyään sähköauto, en olisi vielä 10 vuotta sitten uskonut että pian ajelemme sellaisella! Ensi vuonna saatkin lukea blogissani etelä-Euroopan lomastamme, joka tehdään sähköautolla!

      Vastaa
      1. Katariina
        18.1.2018

        ?

      2. ?
        22.1.2018

        Miksi lentämisessä ja muussakin liikkumisessa vastuu kuuluu valtiolle eikä yksilölle, mutta saippupurkkien kuluttaminen ei kuulukkaan enää valtiolle?

      3. Maria
        23.1.2018

        Yrityksillä on vastuu tarjota vaihtoehtoja. Niin kuin vaikkapa palasaippuoita. Olisi tosi mahdotonta esimerkiksi peseytyä ilman muovia, jos tarjolla olisi vain muoviin pakattuja nestemäisiä pesuaineita. Sitten pitäisi itse keitellä saippuaa! Yksilöllä on sitten vastuu valinnoista, mutta ei yksilö, varsinkaan jos oma ala ei ole esimerkiksi konetekniikka, voi kehittää sähköllä tai vedyllä kulkevaa lentokonetta.

      4. Nimetön
        23.1.2018

        Yksilö voi aina tehdä valinnan olla lentämättä lomamatkoille. Jos hinku on kova, niin yksilöhän voi aina valita vähemmän saastuttavan tavan kuten junan.

      5. Maria
        24.1.2018

        Kyllä. Jos junamatka on vaihtoehto, menemme junalla. Kaikkialle maailmassa junalla ei kuitenkaan kohtuullisessa ajassa pääse.

    2. K
      18.1.2018

      Taas tämä suomalaisten ”kaikki tai ei mitään” -asenne nousee esiin, ihan kuin kasvissyönnistäkin saa aina kuulla, että on sitten ihan sama mussuttaa sitä lihaakin, jos kerran käyttää maitotuotteita tai kananmunia tai että turhaa olla vegaani ympäristön takia, jos käyttää autoa tai lentokonetta. Sekö tosiaan sun mielestä pois sulkee muuten egolokisesti elämisen, jos silloin tällöin käy etelänlomalla? Veikkaampa, että Maria kuitenkin normaaliarjessaan elää paljon egolokisemmin, kuin moni meistä muista ja vieläpä lisäksi jakaa tietouttaan ja käytännön vinkkejä meille muille, yrittäen myös näin omalta osaltaan vaikuttaa asioihin.

      Vastaa
  2. Jarna
    18.1.2018

    Kiinnostaa vähentää meidän perheen nestemäisiä saippuoita yms.jotka muovipulloissa ovat. Peseekö nuo palasaippuat oikeasti hiukset hyvin ettei jää rasvaiseksi?
    Mites hygieenisyys esim.käsienpesusaippuassa jos vaihdan palaan? Meillä on kaksi pientä lasta jotka pesevät myös käsiään päivittäin joten miten bakteerien kannalta kun kaikki räpeltää samaa saippuaa?
    Millä peset pyykin? Olisi kiva saada siihenkin vinkkejä kun itse käytän nestemäisiä arieleja ja omoja. Olisi kiva siirtyä niissäkin luonnonmukaisempaan mutta mihin. Ja tahranpoisto pitäisi olla hyvä myös. 60 asteessa pesen hygieenisyyden vuoksi kaiken pyykin,joskus jopa kuumemmassa.

    Vastaa
  3. elliina
    19.1.2018

    Äh, kun en ole vielä tälle kuontalolle löytänyt sopivaa shampoopalaa. Kasvoille, vartalolle ja käsien pesuun käytän kyllä (oikeita) palasaippuoita, mutta tuo hiustenhoito tuottaa kirjaimellisesti päänvaivaa.

    Onneksi ne testiin ostetut palashampoot voi käyttää huoletta vartalolle, eivät ne siis hukkaan mene, mutta turhauttaa ja olen melkein luovuttanut asian kanssa, kun ei sopivaa vaan löydy. Myöskään ilman hoitavaa hoitoainetta en saa tätä pörröä asettumaan, joten hiustuotteet on ollut pakko ostaa muovipullloissa, onneksi ekotuotteita myydään nykyään myös isoissa pakkauksissa, ei tarvitse olla pikkupulloja niin tiuhaan ostelemassa.

    Ehkä pitäisi vielä uskaltautua testaamaan tuota etikkahuuhdetta jonkun kylppärin kaapista löytyvän palan kaverina. Jos se vaikka auttaisi asiaan.

    Vastaa
    1. Maria
      20.1.2018

      Moni on kehunut, että vihdoin löytynyt shampoopala, jolla saa hiukset oikeasti puhtaiksi, joten suosittelen kokeilemaan! Mutta tosiaan, kuten tekstissä mainitsin, myös veden laatu vaikuttaa aidon palasaippuan pesutehoon.

      Vastaa
  4. Kiitos etikka vinkistä 🙂
    Ihanaa loman jatkoa <3

    Vastaa
  5. mirkku
    20.1.2018

    K voisi ehkä perehtyä esim. YK:n Agenda 2030 tavoitteisiin kun puhuu ”ekolokisuudesta”. On valitettavasti tullut sosiaalisesti hyväksyttäväksi kuluttaa matkailemalla usein – lentäen tai laivalla – tämä ei kuitenkaan ole kestävää kehitystä. Pieni näpräily luomumunilla on ihan toisessa mittakaavassa, ja monet muka ekologiset valinnat (esim. Avokado) Suomessa voivat jopa johtaa negatiiviseen vaikutukseen ympäristölle (se rahti/liikenne taas). Olisi ympäristön kannalta kyseenalaistettava, miksi minun on matkustettava ”huvin vuoksi”. Sähköjuna on paras, jos on ihan pakko. Sähköautoilu, no hyvä alku, mutta suuren (esim. Tesla) elinkaaripäästöt ovat samaa luokkaa kuin pienen bensa-auton kun laskee sen valmistuksen ympäristövaikutukset mukaan. Lisäksi renkaiden hiukkaspäästö on jopa suurempi ongelma kuin pakokaasu. Kaupungeissa tämä vielä korostuu. Tulevaisuuden liikenteen energiamuodot ovat kiinnostava ja akuutti asia, mutta et voi Maria sysätä vastuuta vain valtiolle ja yrityksille, myös meidän yksittäisten ihmisten on otettava vastuu – vaikka se tarkoittaisi luopumista jostakin totutusta. Yritykset joutuvat kyllä muokkaamaan tuotevalikoimaansa siihen suuntaan, mitä kuluttajat vaativat, se on bisnestä, mitä itsekin teet.

    Vastaa
    1. Maria
      23.1.2018

      Minä en todellakaan sysää vastuuta yrityksille! Teen omassa elämässäni sen, minkä pystyn. Ja loput ajasta olen onnellinen, koska en kuitenkaan voi vaikuttaa ihan kaikken. Sopo-saippuoita on nyt myyty jo iso määrä ja se tarkoittaa jo tuhansia muovipulloja vähemmän. Lisäksi kirjoitan mahdollisimman ekologisista ja saavutettavista vaihtoehdoista. Me olemme tehneet kahdentoista vuoden aikana neljä lentomatkaa, joista kaksi ovat olleet yhdistettyjä työmatkoja. Mikä on keskimäärin varmasti todella vähän, ja syy siihen että emme matkustele usein on juurikin se, että mietin ympäristövaikutuksia. En ymmärrä, mistä keksit että matkustelemme usein?

      Meillä myöskin autoillaan ihan vain pakosta: Sähköauto on miehen keikka-auto, hänen olisi täysin mahdotonta keikka-aikaulujen puitteissa mennä julkisilla. Kaupungissa emme autoile oikeastaan ollenkaa, vaan koko arki pyörii polkupyörillä ja jalan.

      Vastaa
    2. ninna
      3.2.2018

      Ei suomalaiset eikä eurooppalaiset koko maapalloa pelasta ja ilmastonmuutosta muuta, vaikka männyn alle muutettaisiin ja kävellen kuljettaisiin sekä käpyjä syötäisiin. Niinkauan kuin Intia ja muut aasian maat, (mm.Kiina) ja amerikka ei tee mitään, niin valitettavasti tää meidän hiilijalanjälkihöpötys on aivan täysin turhaa ja kiusaa meitä energiaveroilla ym. Meidän touhut täällä ei millään tavalla muuta maailman suuntaa ja puroista ei synny meriä. Ikävä tosiasia se on.

      Vastaa
  6. […] olemme silti lomamatkalla lentäen. Ärsytystä herätti siis edellinen postaukseni, jossa kerroin palasaippuan eduista verrattuna nestemäisiin pesuaineisiin. Samanlaista palautetta ovat saaneet muutkin, jotka yrittävät arjen pienillä valinnoilla […]

    Vastaa
  7. Tanja
    27.2.2018

    Mielestäni jotkut kirjoituksesi ovat inspiroivia ja tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja arkipäivän rutiineihin, miksi kauppatiskin tavarat tietäisivät sen paremmin…onnittelut kolmannesta, jatka sama malliin And trust inner You…..ei kaikki ole keksitty Noorankin S kirjoituksissa paljon samoja asioita toistuvat….

    Vastaa
    1. Maria
      1.3.2018

      Kiitos! <3

      Vastaa
  8. […] sain hyvin kriittistä palautetta. Osa oli sitä mieltä, että olen aivan feikki, eikä päivittäisillä pienillä valinnoillani, kuten palasaippuan käyt&ou…, jos lennän ympäri maailmaa (olemme tehneet perheenä neljä ulkomaanmatkaa 10 […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top