100% Suomi – Smoothiekulho kotimaisista aineksista

IMG_8623
Smoothie bowl on tämän vuoden ruokatrendi maailmalla ja Suomessa (ainakin hyvinvointibloggaajien Instagrameissa). Smoothie bowl (smuutiboul) ei ihan istu suomalaiseen suuhun, vaikka puuronsyönnistä meillä on pitkät perinteet ja paksuhko smoothie-mössö maistuu taivaalliselle. Pitkän harkinnan jälkeen olen päätynyt tähän: Suomeksi smoothie bowl on tietenkin smuutikulho.
Olen kyllä ennenkin miettinyt, miksei smoothielle keksitä suomenkielistä sanaa. Lukion äidinkielen opettajani kertoi erään sanan synnystä. Eräs yritys (ehkäpä Valio?) oli järjestänyt kilpailun, jossa haettiin sopivaa sanaa maidosta ja jäätelöstä valmistetulle vaahtoisalle juomalle. Opettajani täti oli voittanut kilpailun ehdotuksella pirtelö.
En tiedä, onko tarina totta, mutta näin äidinkielen maikka kertoi. Ehkä joku teistä tietää paremmin?
Kirjoitin teille pari viikoa sitten ohjeen, jolla olen tehnyt lapsille maistuvia, superravinteikkaita aamiaisia. Resepti oli nimeltään smoothiekulho. En usko, että nimellä oli vaikutusta, mutta yksi lukija vetäisi palkokasvin siemenet nenäänsä: smuuthien raaka-aineet olivat enimmäkseen ulkomaisia.
IMG_8626
On totta, että trendikkäät smoothiekulhot rakennetaan usein ulkomaisten raaka-aineiden ympärille. Smoothieen hurahtaa usein avokadoa, banaania, pähkinöitä, kookosta, maca-jauhetta, spirulinaa… Kaikkea, mikä kasvaa siellä missä pippurikin.
On kiinnostavaa, että pirtelökulhon kautta voi miettiä maailmantaloutta ja reilua kaupankäyntiä. Toinen lukija kommentoi todella fiksusti:

Hyvät smoothiet! Suomessa ei luonnollisesti kasva lähes mikään suuren osan vuodesta ja kesälläkin vain suhteellisen vähän. Ei normaalituloisella ole varaa syödä pelkkiä suomalaisia marjoja ja poronlihaa, eikä tarvitsekaan! Ei tänne osteta banaaneja, avokaadoja tai kookoksia toisia hyväksikäyttämällä, päinvastoin, myyjä hyötyy aina! Jokainen ruokaa myyvä saa ruuastaan korvauksen, jonka hän käyttää parhaan näkemyksensä mukaan. Ei ole itsestäänselvää, että banaaneja viljelevällä maalla on puute juuri banaani-ruuasta. Kyllä he mielummin myyvät banaanejaan ja ostavat jotain muuta, esim. jota eivät itse vielä tuota. Tuotteiden myynti ulkomaille nostaa kansantaloutta ja sitä kautta vähitellen on itselläkin varaa syödä enemmän (banaaneja tai muuta). Osta vain kotimaista -vouhotus on yleistä, samaa mantraa toistetaan muissakin maissa. Esim. suomalaisia marjoja pidetään huonompina Ruotsissa tai Norjassa, koska ne eivät ole kotimaisia siellä. Mitään objektiivista syytä tähän ei ole. Jos laatu on kunnossa, ei kasvatusmaalla ole väliä. Toki suomalaista epäsuotuisaa maataloutta voi haluta tukea, mutta tuemme sitä jo epäsuorasti monien tukien kautta. On ideologista ajatella että joka maassa täytyy viljellä kaikki itse, mutta jos lompakolta kysytään, niin aurinkoisemmassa etelässä on parempi viljellä kuin täällä. Erikoistuminen kunniaan.

Tämä on myös totta. Toisaalta, itseäni on omavaraisuus kiehtonut. Siksipä kokeilin tänään tehdä 100% kotimaisen smuutin. Suomessa kasvaa kaikenlaista, minkä arvoa ei vielä ole huomattu.
100% Suomi -smuutikulho / smoothiekulho kotimaisista aineksista

Keitän usein aamupuuron kaurasta ja kvinoasta. Jos puuroa jää yli, kannattaa jämät laittaa säästöön. Puuronrippeet voi heittää smuutiin seuraavana aamuna. Jos sinulla ei ole puuronjämiä, keitä kvinoasta ja kaurasta puuro veteen. Sekoita puuro ja muut ainekset tehosekoittimella. Annostele kulhoihin ja koristele kotimaisilla marjoilla ja siemenillä.
IMG_8627
Koristeeksi
Tämä vaihe jäi minulta ikävä kyllä aamun kiireessä tekemättä. Kaapista löytyi tänään vain karpalo- ja mustikkajauhetta. Ideoita otetaan vastaan!

 • tuoreita marjoja, omenasiivuja
 • kotimaisia marjarouheita
 • pakastekuivattuja marjoja (nää on supermaukkaita!)
 • pakastimen aarteita
 • kotimaista hilloa tai sosetta

Mitä muita smuutikulhoon sopivia suomalaisia superruokia onkaan?

5 Comments

 1. Maria
  29.10.2015

  PS. salaa heitän sekaan vielä puoli teelusikallista kaardemummaa.

  Vastaa
 2. Jensku
  30.10.2015

  Hei!
  Menee nyt ihan aiheen vierestä, mutta pakko kysyä sun kantaa ötököiden syöntiin? Siitä kun on vilahdellut otsikoita vähän siellä sun täällä…

  Vastaa
  1. maria
   30.10.2015

   😀 Olen kyllä miettinyt asiaa. Seurailen yhtä ötökkäintoiliaa Twitterissä. Pitääpä kysyä, jos hän järjestäisi mulle koeaterian. Kyllä kiinnostaisi kokeilla. Ehkä vähän mietityttää, että miten se ötököiden kitiini vaikuttaa. Pitää selvitellä asiaa!

   Vastaa
 3. Annuska
  30.10.2015

  Nyt kaipaisin hieman perusteluja, miten ei ole olevinaan varaa kotimaisiin marjoihin? Mustikat ja puolukat ovat ilmaisia, kunhan vain menee metsään keräämään. Maksaa tietysti hieman vaivaa ja mansikoitakin saa sesonkiaikaan myyjiltä aika edullisesti pakkaseen laitettavaksi. Ötököiden syönnistä sen verran, että Thaimaan reissullamme tuli maistettua ja ovat ihan ok sapuskaa kunhan vain pääsee alun epäluulojen yli=)

  Vastaa
 4. […] siis tosi helppoa osallistua kilpailuun tällä pomminvarmalla reseptillä. Myös tähän kokonaan kotimaisista aineksista tehtyyn smoothie-kulhoon Puhtikaura olisi sopinut […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top