Tilanne PHMB-kemikaalin ympärillä saa erikoisia piirteitä, kun kauppiaat kieltäytyvät poistamasta kiellettyjä tuotteita myynnistä.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on ilmaissut aineen olevan yksiselitteisesti kielletty ainesosa kosmetiikassa.
Tavarataloissa, kaupoissa ja apteekeissa kyseistä kiellettyä ainesosaa sisältäviä tuotteita myydään parhaillaan alelaareissa ja kanta-asiakasalennuksilla kiireellä pois.
Tukesin tulkinta on, että PHMB:tä sisältävien kosmeettisten valmisteiden myynti on kiellettyä.
Marilla Lahtinen / Tukes
Yhdistys hoitelee
Kemikaalitutkan lukija kertoi haluavansa palauttaa kyseistä ainetta sisältävän Helosan-tuubin ostopaikkaan, Keskisen kyläkauppaan. Lukija kysyi, miksei tuotteita ole poistettu myynnistä, vaikka kauppias on tietoinen, että tuotteet sisältävät kiellettyä ainesosaa. Tällaisen vastauksen lukija sai myyjältä:
Hei,
Alla on tavarantoimittajan vastaus, eli teknokemian yhdistys hoitaa asiaa Suomessa.
Ystävällisesti
Kati
…
Teknokemian yhdistys hoitelee asiaa Suomessa ja on julkaissut aiheesta kaksi tiedoitetta:Odotamme lisätietoa Euroopan komissiolta lähiaikoina!
Ystävällisin terveisin
*******************************
Pharmaxim
On erikoista, että ”asiaa hoitelemaan” tarvitaan Teknokemian yhdistys, vaikka Tukes on jo lausunut yksiselitteisen tulkintansa asiasta: PHMB:tä sisältävän kosmetiikan myyminen on Suomessa kielletty.
Tukes on valvova viranomainen, mutta sillä ei ole keinoa valvoa jokaista tuotetta tai välittää tietoa jokaiseen kauppaan ja ostopaikkaan.
Yritysten etu kuluttajien kustannuksella
Teknokemian yhdistys ei ole puolueeton taho, vaan teknokemian tuotteita valmistavien ja maahantuovien yritysten edunvalvontajärjestö. Yhdistyksen jäseninä on lukuisia yrityksiä, jotka valmistavat ja myyvät kyseistä ainetta sisältäviä tuotteita.
Teknokemian yhdistyksen tehtävä kyseisessä tapauksessa näyttäytyy selkeänä: se ylläpitää sekavaa käsitystä siitä, että PHMB:tä sisältävien aineiden myyminen olisi sallittua. Näin sen edustamien yritysten tappiot jäävät pieniksi, kun tuotteet saadaan myytyä pois.
Yritykset, jotka eivät ole vetäneet tuotteitaan pois myynnistä, rikkovat parhaillaan lakia.
Kemikaalitutka haastatteli CosmEthics-sovelluksen perustajaa, Katariina Rantasta, joka on järkyttynyt tilanteesta. Hän ei ollut ajatellut että hänen kehittämäänsä sovellusta tarvittaisiin tällaiseen tarkoitukseen.
CosmEthics on kuluttajille suunnattu kosmetiikkasovellus ja tietokanta. Sovelluksen keräämän kosmetiikkatietokannan todellinen arvo on tullut ilmi PHMB-tapauksen myötä. CosmEthics julkaisee huomenna lähes 300-tuotetta sisältävän listan kiellettyä ainesosaa sisältävistä tuotteista.
Nyt raha menee kuluttajien terveyden edelle. Kiellettyä ainetta on löytynyt myös suihkutettavista tuotteista. Hengitettynä aineen tiedetään aiheuttavan keuhkovaurioita.
Yritykset eivät noudata lakia. Se on kuluttajien terveydellä leikkimistä.
Tapaus on huolestuttavan laaja. Odottavatko kauppiaat, että joku tulee kädestä pitäen kieltämään ainetta sisältävien tuotteiden myynnin?
Katariina Rantanen / CosmEthics
Valtamediat ovat pysyneet asiasta hissukseen. YLE ei ole uutisoinut aiheesta vielä lainkaan. Helsingin Sanomat julkaisi uutisen aiheesta vasta tunteja sitten, vaikka asia on ollut esillä jo päiviä. Uutisen otsikko on asian vakavuutta väheksyvä.
Herää epäilys, onko kyse mainosrahan pelosta tai mediatalojen kytköksistä Teknokemian yhdistykseen.
Kemikaalitutka oli ensimmäinen, joka uutisoi aiheesta. Tähän mennessä asian nostaminen esille on ollut bloggaajien vastuulla.
Viimeksi PHMB:stä kohuttiin muutama vuosi sitten, kun ainetta todettiin olevan Helsingin päiväkodeissa lasten käsien desinfiointiin tarkoitetuissa aineissa — tuolloinkin asian otti esiin bloggaaja.
Aine on kielletty sen ympäristö- ja terveysvaikutusten takia:
Danger! According to the harmonised classification and labelling(ATP05) approved by the European Union, this substance causes damage to organs through prolonged or repeated exposure, is very toxic to aquatic life, is very toxic to aquatic life with long lasting effects, is harmful if swallowed, causes serious eye damage, is suspected of causing cancer and may cause an allergic skin reaction.
ECHA:n kemikaalitietokanta
Lähteet:
CosmEthics
Tukes
Teknokemian yhdistys – hallitus
Helsingin Sanomat
YLE
ECHA – Polyaminopropyl biguanide
26.1.2016
Saako näitä julkaista omalla/yrityksen seinällä facebookissa?