Ei vaseliinia pakkasella, eikä muutenkaan

Vaseliinia on iät ja ajat käytetty kuivan ihon, huulten ja haavaumien hoitoon. Lasten ja aikuisten kasvot on valeltu vaseliinilla ennen ulkoilua pakkasilmassa. Yleisen uskomuksen mukaan vaseliini ehkäisee ihon pakkasvaurioita.

Vaseliini on erittäin edullinen raaka-aine, jota saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena. Kosmetiikassa vaseliinin toimintaperiaate on sähköisyyttä vähentävänä ja ihoa ja hiuksia pehmentävänä aineena ja löytyy tuotteen ainesosaluettelosta nimellä petrolatum. Kosmetiikan ja lääkevoiteiden lisäksi vaseliinia käytetään mm. voitelemaan saranoita ja lukkoja.

Vaseliini voi aiheuttaa pakkasvaurioita, sillä se tekee iholle vettä läpäisemättömän kalvon. Kun ihosta höyrystyvä kosteus jäähdyttää ihon pinnan, jolloin itseasiassa syntyy paleltumia ja pakkasvaurioita. Myös tavallinen kosteusvoide (etenkin mineraaliöljyä sisältävä perusvoide) voi aiheuttaa saman ilmiön, mutta lievempänä. Tämän takia ennen pakkaseen lähtöä ei kannata pestä kasvoja. Ihon oma rasva suojaa säältä parhaiten. Jos voidetta haluaa ehdottomasti laittaa, kannattaa kasvojen rasvaus tehdä ainakin tuntia ennen uloslähtöä.

Vaseliini ja PAH-yhdisteet

Vaseliinia saadaan maaöljyä tislaamalla. Mitä enemmän vaseliinia jalostetaan sitä valkoisemmaksi ja puhtaammaksi se muuttuu. Jos vaseliinia käytetään kosmetiikassa, on valmistajien pystyttävä osoittamaan, että koko jalostushistoria on tiedossa ja ettei käytettävä maaöljy ole karsinogeenistä eli syöpää aiheuttavaa PAH- yhdistettä sisältävä.

Kosmetiikan vaseliinin tulisi olla erittäin puhdasta eli laadultaan farmakologista. Vaseliini allergisoi erittäin harvoin. Valkovaseliini on myös lääkerasvojen tyypillinen ainesosa siedettävyytensä ansiosta. Vaseliinille on kuitenkin asetettu raja-arvo, jos sitä käytetään kosmetiikan ainesosana.

Tarjolla kaupoissa ja apteekeissa on kahta erilaista vaseliinia, toinen on keltaista vaseliinia ja toinen valkovaseliinia. Kaikille tuttu keltainen vaseliinipurkki sisältää kellertävää vaseliinia. Apteekista voi ostaa 100% valkovaseliinia tuubillisen. PubMedin julkaiseman tutkimuksen mukaan mineraaliöljyt mahdollisesti kerääntyvät elimistöön. Toisen tutkimuksen mukaan maaöljypohjaiset öljyt voivat sisältää hormonaalisia haitta-aineita.

Tutustu luonnollisiin, talvi-iholle sopiviin voiteisiin tästä.

6 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top