Haiseva muna

Tulin tähän koneen ääreen istuskelemaan, kunnes makuuhuoneesta kuuluva möyriminen ja kikattelu hiljenisi…
Ja täällähän oli uutisia. Kiitos kun vinkkasitte! Paljastan, että kyse oli juuri samoista Fazerin Pupumunista.
Lähetin pääsiäisenä henkilökohtaisen kärsimysnäytelmäni epilogin Eviralle. Sain vastauksessa tällaista:
”Kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit luetaan kontaktimateriaaleiksi. Kontaktimateriaaleille asetetuista vaatimuksista säädetään EY:n asetuksessa elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista (EY) N:o 1935/2004. Materiaaleista ja tarvikkeista ei saa tavallisissa tai ennakoitavissa käyttöolosuhteissa siirtyä ainesosia elintarvikkeeseen sellaisia määriä, jotka
a)      voisivat vaarantaa ihmisen terveyden, tai
b)      aiheuttaa sopimattomia muutoksia elintarvikkeen koostumukseen, tai
c)      aiheuttaa elintarvikkeen aistinvaraisten ominaisuuksien heikentymistä.

Kontaktimateriaalien turvallisuutta valvotaan hyvin samalla tavoin kuin elintarvikkeiden turvallisuutta. Minulla ei ole tiedossa yhtään tutkimusprojektia, jossa olisi suoranaisesti tutkittu pääsäismunien yllätysten turvallisuutta. Koska pääsäisäimunayllätykset luetaan kontaktimateriaaleiksi, materiaalia valmistavan yrityksen tulee omavalvonnassaan varmistua, että heidän käyttämänsä materiaalit soveltuvat elintarvikekäyttöön, eikä niistä saa siis irrota tai liueta elintarvikkeeseen sellaisia yhdisteitä, jotka voisivat vaarantaa elintarvikkeen turvallisuuden
Yllättävää on tuo ”ei ole tiedossa yhtään tutkimusprojektia, jossa olisi suoranaisesti tutkittu pääsiäismunien yllätysten turvallisuutta”. HÄH!!! MITÄ!? Lisäksi ihmetyttää, että turvallisuudesta varmistutaan omavalvonnassa. HOHHOIJAA. Kyllähän nyt kiinalaisen lelutehtailijaan voi luottaa, turvallisia kontaktimateriaaleja, juu juu, tietenkin.
Joka tapauksessa Herra Fazer vetää nyt haisevan munansa kuluttajan suusta.
Aion lähettää syömättä jääneet munat palautelaatikon sijaan laboratorioon. Haluan tietää, mikä yhdiste aiheuttaa niin järkyttävän maun, olon ja bensanhajuisia röyhtäyksiä pitkin päivää. Tällä kertaa suklaamunamme sisällä taitaa köllötellä oikein kunnon yllätys!
Kemiantiedoillani päättelen, että haju- tai makuvirheen aiheuttaa muovisesta yllätyslelusta haihtuvat orgaaniset yhdisteet eli VOCkit. Aika monet VOCkit ovat myrkyllisiä ja suurin osa vähintäänkin haitallisia.
Ja vielä lohdutukseksi: en usko, että muiden valmistajien munat on sen puhtaampia.
Nyt makuuhuoneesta kuuluu vain hiljaista tuhinaa. Nukkumaan minäkin. Ensin pitää kuitenkin ottaa parisängyn hallintaoikeus takaisin kahdelta pieneltä valloittajalta.
zzz
 
 
 
 
 

8 Comments

 1. Tiina
  9.4.2013

  Kerro sitten tulokset jos testautat munat. 😉

  Vastaa
 2. Tiina
  9.4.2013

  Kerro sitten tulokset jos testautat munat. 😉

  Vastaa
 3. ulla dilon
  10.4.2013

  On erittain tarkeaa etta Suomsskin loytyy HENKILO ,jolla riittaa aktiviteettia
  puuttua uloisesti niin houkuttelevien paasisismunien sisaltoon.
  Vanha sanonta; pitanaa paikkansa:
  ” Moni kakku paalta kaunis
  mutta silkkoa sisalta?”
  jaan seuraamaan tuloksia mielenkkiinolla…….?????

  Vastaa
 4. Katja
  10.4.2013

  Hyvä, että lähdit selvittämään asiaa, hienoa, että nykypäivänä joku vielä näkee vaivaa asioiden eteen!
  Olen jo lähes kolmekymmentävuotias, mutta menin siihen lankaan, että ostin kaupasta kaksi noita pääsiäismunia itselleni. En ollut monenn vuoteen syönyt pääsiäismunia ja jotenkin sitten haksahdin niitä ostamaan ja ensinnäkin olin todella pettynyt niihin ”yllätyksiin”, mitä siellä oli. Joku ihme lyijykynän päähän laitettava ”koriste” ja sitten jojo, joka ei toiminut. Ne menivät sitten roskiin. Ja omatunto soimasi. Maistoin kyllä myös, että se suklaa oli aika oudon makuista.
  No, sitten pääsiäisenä mulle tarjottiin vielä yksi tuollainen muna kyläpaikassa ja se maistui kyllä tosi vahvasti ihan joltain paloöljyltä.
  Mietin vaan, että mitähän nuo myrkyt tekevät lapsille, jotka ovat paljon pienikokoisempia kuin aikuiset ja saattavat syödä noita aika runsaastikin pääsiäisenä ja useampana vuonna peräkkäin… Hyvä, että tämä on nyt selvitystyön alla!

  Vastaa
  1. Maria
   14.4.2013

   Jep. Sitä joskus ei luota omiin aisteihinsa. Varsinkin lapsille menee usein alas mikä vaan makea. Vaikka sitten maistuisi ihan paloöljyltä..

   Vastaa
 5. äityliini
  12.4.2013

  Omavalvonnasta on vastuussa myös maahantuoja (ei siis vain se kiinalainen valmistaja). Mutta hyvä, että olet ottanut asian esille ja mielenkiintoista kuulla mitä labratulokset kertovat.

  Vastaa
 6. Nimetön
  6.4.2014

  sä oot kyllä niin totaalipihalla… tajuan kyllä,mutta joku roti. onko sulla huono itsetunto,kun elämä ei oo muita kun vocceja? joku roti oikeesti. reppana!!

  Vastaa
  1. maria
   7.4.2014

   Jos et kestä mun blogia niin miksi luet? Reppana.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top