Isänpäiväidea: kemikaalipihi parranajovinkki

IMG_8887
Jotkut ovat sitä mieltä, että puolisolle ei pidä hankkia isän- tai äitienpäivälahjaa. Eiväthän puolisot ole toistensa vanhempia. Mutta jos lasten toinen vanhempi ei ole aivan täysi -reikä, niin onhan toista kiva jollain muistaa. Lahjan ei kuitenkaan tarvitse olla illallinen Michelin-ravintolassa tai edes viikonloppumatka Berliiniin. Ele riittää.
En ole koskaan tykännyt partavedeltä metrien päästä löyhkäävistä miehistä. Suljin silmäni, kun lokakuussa alkoi medioihin ilmaantua mainoksia, joissa tyrkytettiin miehille sopivaa kosmetiikkaa. Isälle ehdotettiin kaikenlaista haisevaa ja ympäristölle haitallista, kallista ja ennen kaikkea turhaa tököttiä.
Älä siis murehdi, jos et mennyt lankaan ja tilannut isälle ikiomia naamarasvoja. Tarjoan sinulle nyt täysin ilmaiseksi isänpäivälahjavinkin! Ojennu aivan lähelle ruutuasi. Katso ettei kukaan näe, mitä olet lukemaisillasi. Muista tämä on tarkasti varjeltu salaisuus:
IMG_8885
Iskä ei tarvitse kosmetiikkaa. Hän pärjää oikein hyvin ilmankin. Shh!
Sinisen ja mustan sävyjä säihkyvän miesten kosmetiikkahyllyn ohi kulkiessani ihmettelen partavaahtojen, -voiteiden, -geelien ja vesien määrää. Aivan kuin olisi keksimällä pitänyt keksiä mahdollisimman monta tuotetta yksinkertaiseen toimenpiteeseen.
Parranajoon tarkoitetuissa tuotteissa erityisen pahaa on se, että niitä käytetään suuria määriä. Iholle laitetaan paksu kerros tököttiä, joka valutetaan karvanpätkien kanssa viemäriin. Aineita taitaa siis kulua aikamoisia määriä Suomenkin kokoisessa yhteiskunnassa. Ja aivan turhaan!
”Miehenhajuiset” kosmetiikkatuotteet sisältävät lisäksi usein yhtä kemikaali-inhokkiani: synteettistä myskiä. Myskit aiheuttavat monikemikaaliyliherkille oireita jo hyvin pienissä pitoisuuksissa. Vaarallisimpina pidettyjen nitromyskiyhdisteiden käyttöä on rajoitettu EU:ssa.
Polysyklisiä myskiyhdisteitä sen sijaan on lukusissa kosmetiikkatuotteissa. Synteettiset myskit kertyvät elimistöön. Eivätkä nämä häviä vedenpuhdistusprosessissa. Sen takia kosmetiikasta peräisin olevia ainesosia on löytynyt myös sinisimpukoista ja ketuista. Synteettinen myski on mahdollisesti hormonaalinen haitta-aine. Ties vaikka aine yksinään tai cocktailina jonkin muun kanssa, olisi syynä manboobseihin. Ei kannata riskeerata turhaan!
Luontaisesti tuotettu, erittäin kallisarvoinen ja tavallisessa kosmetiikassa harvinaninen aito myski on sen sijaan peräisin pikkueläinten anaalirauhasista. Jotta myski saadaan otuksesta ulos, pitää eläin tappaa.
Tuote voi sisältää myskiä, vaikkei sitä ainesosaluettelossa mainittaisi, sillä parfyymin sisältämiä tuoksuvia ainesosia ei tarvitse erikseen mainita.
IMG_8886
En ole varma, kuinka Reino päätyi käyttämään parranajossa pelkkää öljyä. En muista, että meillä olisi koskaan ollut mitään miesten kosmetiikaa tai parranajoaineita kylppärin kaapissa. En usko, että Reino olisi myöskään googlaillut parranajovinkkejä blogeista.
Jotenkin viisas mieheni on vaan keksinyt ajaa partansa pelkällä öljyllä. Öljy pehmentääkin ihoa paremmin kuin kaupalliset vaahdot, jotka sisältävät aivan turhia ja ärsyttäviä kemikaaleja. Öljyä voi käyttää ainakin partaveitsellä tai partahöylällä ajaessa.

Parranajoon sopivat esimerkiksi:

 • oliiviöljy
 • argan-öljy
 • seesamöljy

Öljyn voi laittaa vaikkapa pieneen (lasiseen) pumppupulloon, josta sitä on helppo annostella partaa ajaessa. Joskus olen miettinyt, mitähän tapahtuisi, jos öljyyn sekoittaisi pari tippaa esimerkiksi Carmolis-tippoja tai muuta eeteeristä öljyä.

Parranajovinkit:

 • puhdista kasvot ensin marselle-saippualla, suolasaippualla tai Meine Basella
 • lämmitä ajettava alue kämmenillä tai pyyhkeellä
 • taputtele öljy poskille ja anna sen olla hetkonen
 • aja
 • jos haluat ajaa toiseen suuntaan, lisää öljyä
 • huuhdo ylimääräiset karvat

Kaupan kosmetiikka on suunniteltu niin, että metallisen partavaahtopurkin jälkeen jälkeen täytyy tarttua toiseen muovipurkkiin, kolmanteen ja neljänteen tuubiin. Taakse jää punoittava iho ja iso jätevuori.
Öljyllä ajelun jälkeen iho on uskomattoman pehmeä.
IMG_8884
Upean taulun on maalannut Jenni Artimaa. Kiitos, taulu on eteisessä paraatipaikalla!
Kuuntele kun Suomen Reikki eli Reino kilahtaa. Ainakin mun pintakosteusmittari näyttä 120 tätä uutta biisiä kuunnellessa
kilahtaa

12 Comments

 1. Kiitos vinkistä, lahjan osto olikin jäänyt vähän viimetinkaan!! Hyvä muuten toi biisi jälleen kerran, 1,5-vuotias fiilisteli ihan silmät kiinni 😀

  Vastaa
  1. maria
   5.11.2015

   Heh, se on alunperin Draken biisi, Reino on suomentanut. Tää ei siis ole mikään virallinen uusi biisi, vaan ug-heitto.

   Vastaa
   1. Mut hyvä heitto on! 🙂

 2. venho
  6.11.2015

  Hei, Maria! Kiitos huippusalaisesta vinkistä!;) Toimiikohan öljy myös meillä naisilla (muiden paikkojen, heh, partakarvat onneksi vähissä) sheivausapuna?

  Vastaa
  1. maria
   6.11.2015

   Ai joo, tottahan tuo. Itse kun en mitään ajele, niin ei tullut mieleenkään! Mutta siis tietenkin toimii, sääriin, kainaloihin tai huippusalaiseen paikkaan varmaan myös…

   Vastaa
 3. Irkku
  6.11.2015

  Hirmu hyvä vinkki, jota mies ei suostu kokeilemaan. Itse olen ekosaippuaa käyttänyt karvojen ajeluun, mutta tätä aion nyt kokeilla. Huippusalainen paikka varmasti tykkää tästä menetelmästä enemmän.

  Vastaa
  1. maria
   6.11.2015

   😀 joo, mä en ole varma, olisiko minunkaan mies tätä kokeillu, jos itse olisin ehdottanut. Monesti ihmiset haluavat itse keksiä/löytää hyvät jutut… Mutta kannattaa silti yrittää! Kerropa kokemuksesi, miten sheivaus onnistui! Ehkä miehesikin innostuu kokeilemaan, jos lopputulos on hyvä.

   Vastaa
 4. seikku
  6.11.2015

  Hyvä vinkki. Vauva öljykin varmasti käy. Ps. Hyvä Jenni ?

  Vastaa
  1. maria
   8.11.2015

   Kyllä varmasti käy, tosin monet markettien vauvaöljyt sisältävät haitallisia kemikaaleja, joita en suosittele käyttämään aikuiselle tai lapselle!

   Vastaa
 5. Mii
  11.11.2015

  No olisikohan käyttänyt öljyä ensiksi jonnekin toisaalle luulisin..
  Miehen pulloon siis ei kannata lisätä carmolis-tippoja ellei tahdo tehdä pikkuilkeyttä ha ha haa 😀

  Vastaa
 6. Anne
  7.1.2016

  Hei, partahöylä tuppaa tukkeutumaan öljystä. Puhdistatko sitä jollain? Muistan lukeneeni jostain, että iho kannattaa pehmittää öljyllä ensin ja pyyhkiä ylijäämä pois ennen sheivausta. Miten on?

  Vastaa
  1. Maria
   7.1.2016

   Mä en ole vielä itse tätä kokeillut. Partahöylä, siis sellainen kertakäyttöinen? Jollain neulalla voi tietty yrittää puhdistaa niitä rakoja. Mies osti tuollaisen höylä-laitteen. Siinä on ohje, miten se pitää avata ja puhdistaa n. kuukauden välein.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top