Kolmannen asteen tupakointi eli yksi syy lisää stumpata

Harva on kuitenkaan kuullut kolmannen asteen tupakoinnista ja sen aiheuttamista terveysriskeistä. Englanniksi ilmiötä kutsutaan sanalla third-hand-smoke.

Kolmannen asteen tupakointi tarkoittaa niille tupakansavun myrkyille altistumista, jotka ovat imeytyneet kauan tupakoinnin jälkeen esimerkiksi huonetilan pintamateriaaleihin, tekstiileihin, elektroniikkaan ja huonepölyyn. Tupakansavun kemikaalijäämät vapautuvat myöhemmin uudestaan ilmaan aiheuttaen altistumista haitallisille aineille. Tätä ilmiötä kutsutaan kolmannen asteen tupakoinniksi.

Kolmannen asteen tupakointia voidaan tutkia muun muassa materiaalista tai sisäilmasta otettavalla PAH-näytteellä. Tosin näytteen otto on usein tarpeetonta, sillä haju on usein havaittavissa. Hajusta on erittäin vaikea päästä eroon, sillä tupakansavun sisältämät tuhannet kemikaalit imeytyvät ja jämähtävät tiukasti eri materiaaleihin. Esimerkiksi paljon rakentamisessa käytetty kipsilevy on pohjaton kaivo, johon PAH-yhdisteet voivat imeytyä loputtomasti. PAH-analyysillä todettavien yhdisteiden lisäksi tupakansavu sisältää myös lukuisia muita haitallisia aineita.

Kolmannen asteen tupakointi suurentaa riskiä sairastua syöpään ja astmaan. Lisäksi se saattaa altistaa silmä-, korva- tai hengitystieinfektioille. Kolmannen asteen tupakointi on erityisen vaarallista lapsille ja lemmikkieläimille, jotka koskettelevat paljon pintoja ja esineitä sekä saattavat laittaa suuhunsa kontaminoituneita materiaaleja.

Myös sähkötupakointi aiheuttaa kolmannen asteen tupakointia.

NÄIN VÄLTÄT KOLMANNEN ASTEEN TUPAKOINTIA

  • Polta aina ulkona, vaikka polttaisitkin sähkötupakkaa
  • Pese kädet polttamisen jälkeen
  • Käytä ”tupakointitakkia”, jonka jätät ulos tuulettumaan tupakoinnin jälkeen
  • Kun muutat uuteen asuntoon, selvitä ovatko edelliset asukkaat polttaneet sisällä. Kolmannen asteen tupakoinnin hajun voi saada hetkellisesti piilotettua hajustetuilla pesuaineilla. Terveyshaittaa hajun piilottaminen ei kuitenkaan poista.
  • pyydä matkoilla aina savuton huone

LUE LISÄÄ: Medicalexpress

Kuva: Vera Kratochvil/public domain

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top