Kemikaalipommi, kirjaimellisesti

Ilotulitteiden loistavat värit saadaan aikaiseksi käyttämällä alumiinia, kuparia ja raskasmetalleja. Räjähdyksessä kemikaalit leviävät ympäristöön ja aiheuttavat pitkäaikaista haittaa luonnolle sekä ihmisille.

Paikoissa, joissa on räjäytetty ilotulituksia usein, on havaittu kohonneita raskasmetallipitoisuuksia maaperässä. Rannan tuntumassa ammuttujen pommien, rakettien ja ilotulitteiden sisältämät raskasmetallit valuvat ennen pitkää vesistöön. Ruuan kautta saadut raskasmetallit vaikuttavat ihmisten terveyteen monin tavoin.

Lisäksi ilotulitteet sisältävät voimakkaita hapettimia, perkloraatteja. Perkloraatit ovat myrkkyjä, jotka vaurioittavat muun muassa kilpirauhasta. Perkloraateille on yritetty löytää turvallisempia vaihtoehtoja.

Pienhiukkasia ja terveysongelmia

Ilotulitus nostaa ilman pienhiukkaspitoisuudet moninkertaisiksi. Ilotulitteista sakeana olevassa ilmassa olevat partikkelit ovat kaliumsulfaattia, bariumia, alumiinia, magnesiumia ja rautaa.

Kohonneet pienhiukkaspitoisuudet laukaisevat sydänkohtauksia muutaman päivän viiveellä. Pienhiukkaset aiheuttavat lisäksi hengitysvaikeuksia. Pienhiukkasten aiheuttamia pitkäaikaisvaikutuksia on tutkittu viimeaikoina. Ruotsalaistutkimuksen mukaan Alzheimerin taudilla ja asuinalueen ulkoilman pienhiukkasilla on selkeä yhteys.

Ilotulituksista huolimatta Kemikaalitutka toivottaa hyvää uutta vuotta!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top