Kolme syytä välttää tonnikalaa

Tonnikala eli merten kana on yksi maailman kalastetuimmista kaloista. Tonnikalan syömistä kannattaa kuitenkin välttää oman  terveyden ja ympäristön hyvinvoinnin tähden.

1. Bisfenoli A

Jos tonnikalaa syö säilykkeenä, kannattaa valita kaupan hyllyltä lasipurkki. Suurin osa tonnikalasta myydään kuitenkin metallisisssa säilyketölkeissä, joiden sisäpinnassa on lakka tai pinnoite.

Pinnoite sisältää hormonaalista haitta-ainetta, bisfenoli A:ta (BPA). Aine liukenee etenkin rasvaisiin ja happamiin ruoka-aineisiin. Öljyssä säilötyssä tonnikalassa on näin ollen todennäköisemmin BPA:ta kuin veteen säilötyssä tonnikalassa. Bisfenoli A:n tiedetään toimivan kehossa naishormoni estrogeenin tavoin.

Jotkin valmistajat ovat korvanneet säilykepurkkien pinnoitteessa käytetyn BPA:n uusilla yhdisteillä. Näiden vaikutuksista terveyteen ei kuitenkaan ole vielä tietoa. On mahdollista että korvaavat aineet ovat myös haitallisia terveydelle.

2. Elohopea

Yhdysvaltain terveysviranomaisten mukaan tonnikala sisältää niin paljon elohopeaa, että kyseisen kalan syöntiä pitäisi rajoittaa. Elohopea on joutunut meriin ihmisen toimien takia teollisuudesta, akuista, valaisimien polttimoista.

Elohopea ei poistu elimistöstä vaan kertyy ihmisen kudoksiin. Sikiöille aine voi aiheuttaa epä­muodostumia ja keskushermostonvaurioita. Siksi etenkin raskaanaolevien kannattaa välttää turhaa elohopean saantia.

3. Epäeettiset kalastustavat

Vältä verkoilla ja pitkäsiimalla pyydetty boniitti sekä kurenuotalla pyydetty boniitti itäiseltä Atlantilta. Kyseisellä kalastustavalla saadaan huomattavia määriä sivusaalista. Sivusaaliina voidaan saada uhanalaisia lajeja, kuten haita.

Sivusaalis hyödynnetään lisäravinneteollisuuden, kosmetiikkateollisuuden, eläintenruokateollisuuden sekä lääketeollisuuden tarpeisiin. Monissa kosmetiikkatuotteissa, vitamiineissa, koiranruuissa tai terveysjuomissa voi näin ollen olla haiperäisiä ainesosia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top