Kostea helpotus

Pidättelyä, pidättelyä, NYT.
Se on täällä taas, potkulauta- ja pyöräilykausi tietenkin!

IMG_9981

Mikä helpotus. Leikkikoulumatka sujuu viisitoista minuuttia nopeammin pyörillä, kuin pelkkää jalkapeliä käyttäen. Vartti on pieni hetki ihmiskunnalle, mutta lapsiperheen arkiaamussa neljännestunti on rauhasssa nautitun kahvikupin tai sojottavan hiuspehkon taltuttamisen mitta.
Elämäämme on viimeisen kuukauden vaivannut ajanpuutteen lisäksi yksi kiusa. Tänä vuonna katupölykausi on ollut erityisen paha. Lumet ovat lähteneet kaupungista jo aikoja sitten, silti hiekoitushiekat ja nastat jauhavat asfalttia.
Ilma on kuivaa. Tuulenpuuskat kruunaavat hirvityksen. Ilmavirtaukset saavat asfalttihiukkaset, auronrenkaista jauhautuneen kumin, nastojen metallipölyn, hiekan ja muun paskan ilmaan. Sopivasti juuri naaman korkeudelle.
Lasten leikkikoulu ulkoilee puistossa, jonka hiekka pölisee niin paljon, että päivän päätteeksi sieraimien ympärillä on mustat rinkulat. Yskähän siitä tulee, ja nuha.
Olen yrittänyt etsiä lapsille sopivaa hengityssuojainta netistä. Tässä yksi malli, josta löysin lasten kokoja. Vielä en ole tilannut, sillä toiveikkaana odotan, että pahin olisi ohi. Totuus on, että katupölykausi voi jatkua vielä pitkään.
Olemme turhaan (minäkin!) naureskelleet ilmansaasteista kärsiville aasialaisille, jotka ovat jo vuosia käyttäneet hengityssuojaimia. Samat kuonokopat voivat tuoda helpotusta katupölystä kärsiville. Eräälle erittäin paljon katupölystä kärsivälle ystävälleni suosittelin tällaista netistä löytämääni huivin näköistä hengityssuojainta. Hän suosittelee sitä nyt teille!
il_570xN.544887635_b91e
Onneksi tänä aamuna leikkikouluun lähtö oli mahdollista ilman suojaintakin, sillä luoja oli järjestänyt paikalle pölyä sitovan vetyhydroksidi-sumutuksen (H2O=vesi). Vedin sponttaanin sadetanssin meidän rapun ovella, kun tunsin kostean ilman värekarvoissani.
En voi käsittää, miksi Suomessa ei torjuta katupölyä tehokkaammin. Olisi kehitettävä jonkinlaiset imuautot katuja puhdistamaan, jos vesipesu ei ole mahdollista yöpakkasten takia. Vielä olen nähnyt niitäkin talkkareita, jotka yrittävät lakaista tai lehtipuhaltimella saada katupölyä taltutettua. ARGH.
Nastarenkaiden käyttö pääkaupunkiseudulla, katujen hiekoituskäytännöt ja teiden puhdistaminen pitäisi nyt ottaa tehotarkasteluun. Mikä on jäkevää ja terveellistä? Nyt hiekoittamalla torjutaan lonkkamurtumia, mutta vastalahjana otetaan sitten sydän- ja verisuoniongelmia sekä hengitystieoireita?
Kevättä eteen päin mentäessä katupölycocktailiin kuuluu myös siitepölyä, mikä on kiusallista etenkin allergikoille. Vaarallisinta katupölyssä ovat kuitenkin pienhiukkaset ja ultrapienet hiukkaset, jotka aiheuttavat siis monenlaisia vakaviakin terveysongelmia. Pienimmät ja viheiliäisimmät, esimerkiksi metallihiukkaset, jäävät keuhkoihin ainiaaksi.
Katupölyn haittojen minimointi: 

 • vältä turhaa ulkoilua katupölyaikaan
 • käytä ulkona hengityssuojainta
 • älä pidä ikkunoita auki katupölyaikaan
 • vaihda tuloilmaventtiilien suodattimet
 • käytä sisätiloissa tehokasta ilmanpuhdistinta

 
Toivomuksia talkkarille:

 • kerää hiekoitushiekat pois asfaltilta
 • älä lakaise katua kuivana
 • jos on pakko lakaista – kastele katu ensin
 • älä käytä lehtipuhallinta

 
*Pojan Crescent-pyörä saatu blogin kautta. 
Onko muita katupölystä kärsiviä?

Osallistu #oikeestisairas-kampanjan kilpailuun, jossa voi äänestää mieleisensä maskiin itsensä verhonneen missin tai misterin, ja osallistua samalla arvontaan: https://www.facebook.com/tervesisailma/photos/gm.850452325009411/668331393271670/?type=1&theater
 

2 Comments

 1. #oikeestisairas
  23.3.2015

  Blogin aihepiiriin liittyen eilen alkoi #oikeestisairas-kampanjassa kilpailu, jossa voi äänestää mieleisensä maskiin itsensä verhonneen missin tai misterin, ja osallistua samalla arvontaan: https://www.facebook.com/tervesisailma/photos/gm.850452325009411/668331393271670/?type=1&theater

  Vastaa
  1. maria
   24.3.2015

   Apua! Mun piti niin laittaa tää linkki tonne tekstiin!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top