Luomumansikkakausi on NYT

IMG_6542
Kävimme viime vuonna poimimassa luomumansikoita ihanalla Villa Solgårdin tilalla Inkoossa. Sen jälkeen en olekaan ostanut mansikoita. Tavallisista, ei-luomu, mansikoista meni tyystin maku sen jälkeen, kun keskustelimme mansikkatilan emännän kanssa mansikanviljelyssä käytettävistä homeenestoaineista ja torjunta-aineista.
Homealtistuneena ja homeesta jonkin verran tietävänä pidän tietenkin hometta varsin pahana myrkkynä. Homeista ruokaa ei juustoa lukuunottamatta pitäisi koskaan kenenkään syödä. Eikä homeista ilmaakaan pitäisi hengittää. En silti pidä ajatuksesta, että ruuassani, saati mehevässä mansikassa olisi homeenestoainetta. Käsitys homeenestoaineista esimerkiksi homekorjausten osana onkin viimevuosina muuttunut. Esimerkiksi korjausrakentamisessa ei enää suositella käytettäväksi homeenestoaineita, sillä monet aineet ovat osoittautuneet haitallisiksi terveydelle.
Olenkin aika varma, että ”mansikkakuume” johtuu lievästä myrkytyksestä. Myrkytyksen voi aiheuttaa mansikoiden homeet, homeenestoaineet tai torjunta-aineet. Näitä on käytetty iät ajat mansikan viljelyssä. Itse en ole kyllä pitkään aikaan kuullut kenenkään saaneen mansikkakuumetta, ehkä torjunta-aineita käytetään nykyään kuitenkin vähemmän kuin minun lapsuudessani 80-luvulla.
Luomumansikat ovat ikävä kyllä ainakin kaupasta ostettuna tavanomaisia kalliimpia. Äitini osti meille kaksi rasiaa luomumansikoita juhannukseksi, kaksi pientä rasiaa maksoivat 18€! Koska meille iski mansikkakuume – siis pakko saada litroittain mansikoita, otin selvää mistä meidän lähistöltä mansikoita saisi poimittavaksi.

Luomumansikkan itsepoiminta

IMG_6540
Kävimme eilen ystäväperheen kanssa Varpulan luomutilalla Sipoossa. Poimimme vähän yli 10kg, eli juuri sen verran kun poimiminen tuntui hauskalta puuhalta. Mansikat maksoivat 8 €/kg, eli hintaero kaupasta ostettuihin luomumansikoihin on iso.
Tilalle saavuttuamme emäntä kävi lasten kanssa läpi tilan säännöt ja mansikanpoiminnan alkeet: mustalle katteelle ei saa astua ja saa poimia vain punaisia mansikoita.
IMG_6560 IMG_6551  IMG_6559
Myös lapset jaksoivat poimia. Pienempi olikin todella ylpeä niistä neljästä poimimastaan mansikasta, joita ei syönyt.
Lapsille oli myös tarjolla muutakin kuin manskanpoimintaa. Aitauksissa oli myös kanoja, lampaita, pupuja ja koira sekä kiva leikkialue lapsille. Kahviosta sai mansikkapiirakkaa, -mehua sekä kahvit.
Siinä poimiessamme pilvet väistyivät ja aurinko alkoi lämmittää. Jos poimiessa tulee hiki, Helsinkiin päin vanhaa Lahdentietä ajaessa tulee vastaan Kuusijärvi, jossa kannattaa käydä pulahtamassa.
IMG_6579IMG_6553 IMG_6599
Saimme mansikkatilan emännältä hyvän vinkin hieman raaoille mansikoille. Nimittän vaikka lapsille sanottiin, että saa ottaa vain täysin punaisia mansikoita, mukaan tuli myös jonkin verran kärjestä valkoisia mansikoita.
Hieman raa’at mansikat kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa tunnissa.
IMG_6596
Tämä vinkki toimi! Pakastin vain muutaman kilon, sillä 10 kg luomumansikkaa hupenee muutamassa päivässä. Syömme nämä nyt ja parin viikon sisällä täytyy mennä poimimaan lisää varastoon. Varpulan emännän mukaan mansikkaa on saatavilla noin kaksi viikkoa.
Eilen lapset söivät varmaan monta litraa per tyyppi. Ja tänäaamuna on jatkettu samalla dietillä.
Eikä muuten ole tullut mansikkakuumetta!

9 Comments

 1. Heidi
  26.6.2016

  Hauskaa, että muutkin ovat käyneet tänä juhannuksena Varpulan tilalla mansikoita poimimassa. Poimintareissun jälkeen käytiin meidän lähikaupassa Lauttasaaressa ja siellä mansikan kilohinta oli 14,90€, eikä se ollut edes luomua. Ei tuntunut tuo 8€ litralta enää ollenkaan kalliilta. Ja ihanaa tietää, ettei ahda myrkkyjä kehoonsa mansikoita herkutellessa 😛

  Vastaa
 2. 47 palasta
  26.6.2016

  […] Kotitalouskriisi-blogista oli myös eilen käynyt tuolla samaisella tilalla, ja tänään hän julkaisi tosi kattavan […]

  Vastaa
 3. Liisu
  26.6.2016

  Myrkkyjä tuskin turhaan käytetään, eli monet kokee myrkytystoimenpiteen pakollisena mikäli satoa meinaa saada… Miten luomumansikat siis välttyvät tuholaisilta, homeelta tms ? Olisi ihanaa jos kaikki voitaisiin kasvattaa ilman epäilyttäviä aineita…

  Vastaa
 4. Mira
  26.6.2016

  Lapseni sai viime kesänä 5-vuotiaana lievän mansikkakuumeen n.puoli litraa syötyään. Meni nopeasti ohi, mutta itselleni tuli ainakin sellainen olo, että pieni keho reagoi myrkkyihin. En tiedä toki varmaksi…

  Vastaa
 5. SatuIs
  28.6.2016

  Juuri tänään lähti tilaus Ollin tilalle Nousiaisiin, sieltä soitetaan kun 10kg luomumansikoita odottaa hakemista valmiiksi poimittuna, ja hintaa näillä 80€. Kaksi viimeisintä vuotta haettu sieltä ja ehdottomasti parhaita mansikoita joita itse olen koskaan syönyt, älyttömän makeita ilman yhtään lisättyä sokeria. Suosittelen jos joku lukioista asuu varsinais-Suomessa!!

  Vastaa
 6. […] teimme mansikkajäätelöä luomumansikoista tietenkin. Mansikat, jotka poimimme Varpulan tilalta jo loppuivat, joten kokeilin uutta marjatkotiin.fi-palvelua. Sieltä saa kaikenlaisia marjoja, […]

  Vastaa
 7. Johanna
  15.7.2016

  Hei Maria,
  kirjoitit blogipostauksessasi seuraavasti: ”Olenkin aika varma, että ”mansikkakuume” johtuu lievästä myrkytyksestä. Myrkytyksen voi aiheuttaa mansikoiden homeet, homeenestoaineet tai torjunta-aineet. Näitä on käytetty iät ajat mansikan viljelyssä. Itse en ole kyllä pitkään aikaan kuullut kenenkään saaneen mansikkakuumetta, ehkä torjunta-aineita käytetään nykyään kuitenkin vähemmän kuin minun lapsuudessani 80-luvulla.”
  Toteat olevasi aika varma, että ”mansikkakuume” johtuu lievästä myrkytyksestä. Haluaisin kysyä sinulta sisäilma-asiantuntijana, mihin tarkalleen ottaen väittämäsi perustuu? Onko kysymyksessä vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus vai oma henkilökohtaiseen kokemukseesi perustuva mielipide?
  En vähättele sinun tai kenenkään muunkaan henkilökohtaista kokemusta. Juuri henkilökohtaiset kokemukset ovat usein avaimia uusiin tieteellisiinkin läpimurtoihin.
  Totean kuitenkin, että jos näitä henkilökohtaisia kokemuksia aletaan levittämään ”totuuksina” ympäriinsä ilman sen kummempaa yhteiskuntavastuuta, jos näin voidaan sanoa, voi käydä niin, että ne leimataan huuhaaksi ennen kuin kukaan on ehtinyt/uskaltanut tarttua niihin sillä tieteellisellä pieteetillä eli tarkkuudella, jolla niitä pitäisi kohdella, jotta meillä kaikilla olisi käytössämme puolueetonta tietoa tietyistä esimerkiksi terveyden kannalta tärkeistä ilmiöistä. Sama pätee tietysti paljon muuhunkin.
  Tämä on mielestäni erityisesti näin Internetin aikakaudella vakava ongelma. Mitä mieltä sinä olet?

  Vastaa
  1. Johanna
   23.7.2016

   Olisi Maria todella mukava, mikäli voisit vastata mielestäni ihan asialliseen kysymykseeni. Terv. Johanna

   Vastaa
   1. Maria
    27.7.2016

    Kaikkea maailmassa ei voida tutkia. Olisi esimerkiksi todella epäeettistä syöttää lapsille tieten tahtoen homeenestoaineita ja katsoa mitä tapahtuu. Kuten tässä sanotaan, ajatukseni perustuu ihan omalle päättelylleni sekä kokemuksillenil. En ole sanonut että se on totuus, vaan että ”minä olen aika varma siitä, että näin on”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top