Puolukkajäätelö ja kauramuru

DSCF7044
Olen viimeaikoina hurahranut vieläkin syvemmälle terveellisen ruokavalion pyörteisiin. Kesällä lapset vinkuvat jäätelöä, enkä ihan ymmärrä miksi. Meidän lähikaupassa ei ainakaan vielä ole näkynyt tavanomaista jäätelöä terveellisempiä vaihtoehtoja, vaikka tarjolla on monenlaista gourmet-jätskiä.
En ole koskaan ollut mikään intohimoinen jäätelön ystävä. Jäätelö on tähän mennessä tarkoittanut minulle sokeria – yök. Ja maitoa – yök. En pidä jäätelön äkkimakeudesta enkä siitä ällöttävästä jälkituntumasta, joka maidosta jää suuhun. Viimeiset vuodet olen sulkenut silmäni pakastealtaan ohittaessani.
Mutta arvatkaa vaan, mitä tapahtui kun sain luettavaksi Hyvän olon jäätelökirjan?
Kyllä.
Sekosin.

Puhtikauraa smoothieen ja jätskiin

Sain testattavaksi vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi 2016 valitun Puhtikaura kaurapuuterin. Lisäksi sain kutsun puhtikaura-reseptikilpailuun.
Puhtikaura on kaurasta valmistettua superhienoa puuteria. Se ei vaadi liottamista eikä kuumentamista. Valmistajan sivulla kerrotaan Puhtikaurasta seuraavasti:

Puhtikaura on suomalaisen huippuosaamisen ja pitkän kehitystyön aikaansaannos. Puhtikaura-voimajuomajauhe esikypsennetään ekstruusion avulla normaalia korkeammassa lämpötilassa ja kovassa paineessa.
Ekstruusion lopputuloksena syntyy täysin puhdas, superhieno puuterimainen täysjyväkaurajauhe, jossa on tallessa kaikki kauran parhaat ominaisuudet.
Ekstruusiosta johtuen puhtikaura sitoo nesteitä erityisellä tavalla ja pitää kylläisenä pitkään. Puhtikauran hitaat hiilihydraatit, betaglukaani ja korkea proteiinipitoisuus tekevät siitä superfoodia parhaimmillaan.
Puhtikaura on siis erittäin hienojakoista kaurapuuteria. 100% kauraa, suomalaisilta pelloilta. Kaura on lempeä vilja – se hellii niin ruoansulatusta kuin makuhermoja ja on kestävä myös ympäristön kannalta. Prosessoidut viljat aiheuttavat yhä useammalle ikäviä vatsaoireita. Puhdas kaura saattaakin olla mieluisampaa täytettä oikuttelevalle vatsalle.
Suomalaiset viljelijät, Taivalkosken mylly ja Viipurilainen Kotileipomo ovat yhteistuumin Puhtikauran takana.

Meillä ei ole aikoihin keitelty kaurapuuroa – smoothien jälkeen se ei suorastaan maistu. Teen aamupalaksi mahdollisimman ravinteikkaan smoothien – joka ikinen aamu. Viimepäivinä olen sekoittanut vakioreseptiini muutaman ruokalusikallisen puhtikaura-puuteria. Puhtikaura sopii smoothieeni tosi hyvin. Olisi ollut siis tosi helppoa osallistua kilpailuun tällä pomminvarmalla reseptillä. Myös tähän kokonaan kotimaisista aineksista tehtyyn smoothie-kulhoon Puhtikaura olisi sopinut erinomaisesti.
Uuden jäätelökirjani inspiroimana halusin kuitenkin kokeilla Puhtikauraa jäätelössä. Kaurapuuteri antaa jäätelön rakenteelle pehmeyttä, paksuutta ja kermaisuutta. Rakastan mustikkaa, mutta löysin pakastimesta pakastepuolukoita, jotka haastoivat minut. Puolukka ja kaura sopivat makuina hyvin yhteen.

Puolukkajäätelö

Tämän jäätelön teko onnistuu ilman jäätelökonetta. Mutta varmasti jäätelöinti onnistuu myös jäätelökoneella, jos jollain sellainen kapistus on kaapin perällä pölyyntymässä.
DSCF7024
Ainekset

 • kaksi banaania viipaloituna ja pakastettuna
 • 200g pakastepuolukoita
 • 1 dl puhtikauraa
 • kookosmaidon valkoinen osa
 • ruokalusikallinen hunajaa

Viipaloidut banaanit kannattaa pakastaa jo edellisenä iltana. Kaavi kookosmaitotölkin pinnalta valkoinen möhnä kulhoon, joka kestää pakastamista. Minä käytin metallikulhoa. Sekoita puhtikaura ensin kookosmöhnään (tämä vain siksi, ettet nosta kaurapuuteria ilmaan seuraavassa työvaiheessa). Surauta kaikki reseptin ainekset tehosekoittimella keskenään paksuksi tahnaksi.
Laita jäätelömassa pakastimeen. Tee kauramuru ja lisää puolet kauramuru-massasta puolukkamassaan ja sekoita ainekset tehosekoittimella. Laita massa takaisin pakastimeen ja sekoita voimakkaasti lusikalla noin 15-30 minuutin välein, kunnes rakenne on jäätelömäinen.

Kauramuru

 • 1 dl liotettuja manteleita
 • 4 tuoretta taatelia – poista kivet!
 • 1 dl puhtikauraa
 • 1 rkl hunajaa
 • 1/2 tl kaardemummaa

Sekoita ainekset tehosekoittimella keskenään. Sekoita puolet muruista puolukkajäätelöön ja käytä puolet annosten koristeluun.
Kauramurua voi laittaa puolukkajäätelöannoksen alle tai tehdä pieniä muruja jäätelön päälle. Koristele annokset marjajauheella ja muutamalla kokonaisella puolukalla.
DSCF7049
DSCF7046
Tätä jäätelöä voi syödä koko satsin hyvällä omalla tunnolla. Myös lapsille tämä maistui, eikä puolukoiden karvaus tullut esille ollenkaan liian voimakkaana.
Käy äänestämässä (minua tietenkin!) Puhtikaura -reseptikisassa. Äänestäneiden kesken arvotaan 200€ Puhtikaura- ja lähiruokapaketti.
*Yhteistyössä Viipurilainen Kotileipomo – Puhtikaura*

6 Comments

 1. Lydiah
  21.6.2016

  Ruokavalio-postaukset ja reseptit kiinnostavat kovasti:)

  Vastaa
 2. Again
  28.6.2016

  Aivan Maria, että negatiiviset kommentit poistetaan. Jälleen kerran täytyy todeta, notta mene itseesi. Elätkö jonkinlaisessa kuvitelmassa vai kuinka :).

  Vastaa
  1. Maria
   28.6.2016

   Asiattomat kommentit poistetaan, tietenkin. Ihanaa kesää!

   Vastaa
 3. […] PS. Pari viikkoa sitten tein puolukka-kaura jäätelöä. Jos pakastinta pitää nyt tyhjentää mansikoille, niin puolukat kannattaa käyttää tähän reseptiin. […]

  Vastaa
 4. Namnamnamnam:p
  13.7.2016

  Hei Maria, nyt on kommentoitava ja kiitettävä tästä reseptistä 🙂 Ihan hullunhyvää <3 Tein juuri ja tietää mitä jatkossakin tekee 😀 Itselläni ei ollut puhtikauraa (en ole täältä Etelä-Pohjanmaalta vielä löytänyt) mutta sain tietystä luomutäysjyväkaurahiutaleista tehokkaalla sauvasekoittimella tehtyä oikein hienosta jauhoa. Kaunista kesää 🙂

  Vastaa
  1. Maria
   13.7.2016

   Ihana kuulla että onnistui ja maistui! Ja hyvä tietää toi että onnistuu tarvittaessa jauhon tekeminen. Mä olen muuten viimeaikoina tehnyt lettuja tolla puhtikaurajauheella. Kokeile onnistuuko tuolla sun omatekemällä myös.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top