Kesäflunssa vai kesämökin huono sisäilma

DSCF7914
Aika moni varmasti tietää, miltä tuntuu istua autossa, nokka kohti kotia. Ilta hämärtyy, autoon on tullut metsästä tuliaisena muutama itikka. Havunneulasia on kaikkialla ja takakontissa mustikkarasioita sekä korillinen sieniä. Hupparissa on eilisen nuotion tuoksu, mutta ennen kaikkea, auton täyttää vaatteisiin ja hiuksiin pinttynyt rakkaan mökin tuoksu.
En usko, että kovin monessa kielessä on montaa sanaa lumelle, mutta suomi on varmasti varsin poikkeuksellinen myös toisessa asiassa: missä muussa kielessä on sana, joka kuvaa homehtuneen mökin tuoksua?
Kuvasin eilen työkaverini Jussin kanssa videon, jolla kerron, mikä mummonmökin tuoksu oikein on.
DSC02503
Tätähän ei kukaan nyt kesällä halua kuulla, mutta suurin osa suomalaisten mökeistä on enemmän tai vähemmän homeessa. Videolla käymme Jussin kanssa läpi yleisimpiä syitä kesämökkien home- ja kosteusvaurioille.

Onni on, että mökillä ei vietetä niin paljon aikaa kuin totona tai työpaikalla. Mutta ei kenestäkään varmasti ole kiva viettää kesää flunssaisena. Lisäksi yhden teorian mukaan homealtistus ”kerääntyy” elämän aikana, kuten kuorma-auton kuorma. Tämän teorian mukaan, jokainen altistus lisää altistuskuormaa, mikä aiheuttaa sen, että piste, jolloin altistunut sairastuu pysyvästi sisäilmasta on jokaisen altistuksen jälkeen entistä lähempänä.
Itsellänihän tämä pirullinen homesairaus on ja voin näin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että voi kun olisin tiennyt aiheesta jo ennen ja osannut varoa. Tämän vaivan kanssa on ehdottomasti parempi ennakoida, kuin tiedostaa asia vasta kun on jo liian myöhäistä.

Älä altista lapsia turhaan – vaikka lapset eivät oireilisikaan

mökki
Äitinä koen, että minulla on itseänikin suurempi vastuu lapsista. Minä voin tehdä tietoisia päätöksiä oman altistuskuormani kanssa, mutta lasten kohdalla haluan minimoida kaikki riskit. Siksi olemme ottaneet erittäin tiukan linjan lasten homealtistusten kanssa. Emme tule koskaan laittamaan lapsiamme homekouluun, homeharrastukseen tai homemökkiin edes yhdeksi yöksi. Ainakaan tietoisesti!
Onhan altistamistakin kokeiltu ja huomattu, että yksikin yö homeisessa kesämökissä aiheuttaa kesäflunssan, alkavan korvatulehduksen tai keuhkoputkentulehduksen.
Niinpä mökkeilyn sijaan me nykyään telttailemme.

Lapset ovat erityisen herkkiä homeelle

Kehotan muitakin vanhempia pohtimaan, onko lapsilla kenties mökin sisäilmasta johtuvia oireita. Jotkin oireet saattavat tulla samantien mökille saapuessa (silmien kirvely, päänsärky, väsymys, nuha), mutta esimerkiksi tulehdukset (kuten korva-, poskiontelo ja keuhkoputkentulehdus) kehittyvät jonkin aikaa. Joskus oireet saattavatkin tulla vasta mökkireissun jälkeen. Videolla olen listannut myös yleisimpiä sisäilman aiheuttamia oireita.
Lapsethan eivät osaa itse usein kertoa oireistaan, eikä mielestäni heitä pidäkään kauhesti pelotella homella tai oireilla. Niinpä avainsana on lapsen tarkkailu. Meillä kuitenkin on puhuttu aiheesta paljon ja lapset saattavat jo joskus huomata minua tarkemmin jokin hajun, mikä on ihan tosi hauskaa mielestäni!
Lasten oireita pidetään minun nähdäkseni liian usein normaaleina lastentauteina. Tämä on tietenkin vain omakohtaista, mutta meidän lasten terveydentilassa tapahtui valtava muutos sen jälkeen kun aloin tiedostaa sisäilman merkityksen terveyteen. Lapset eivät ole sairastaneet sen jälkeen kuin korkeintaan kerran vuodessa. Eikä antibioottikuureja ei ole tarvittu kertaakaan! Ja he ovat kuitenkin päivähoidossa, suurissa lapsiryhmissä, joissa yleensä ajatellaan olevan paljon kiertäviä tauteja.
lapsi
Erittäin vihaiseksi minut saa se, että esimerkiksi lasten nuhaa pidetään aivan tavallisena juttuna, eikä syyn aiheuttajaa vaivauduta selvittämään. Tiedän sellaisenkin tapauksen, jossa lapsesta on otettu valokuva joka kesä mökillä. Kuvasarjassa lapsi kasvaa kuva kuvalta, mutta vihreä räkä roikkuu yhtä pitkänä vuodesta toiseen. ARGH! Räkä valui tietenkin mökillä, kun mökki oli jo tuolloin homeessa!
No, turha muistella menneitä. Annan synninvapautuksen kameran kanssa heiluneille vanhemmille. Eihän näistä ennen tiedetty mitään! Nykyään alkaa kuitenkin olla jo mahdotonta olla tietämätön homeen terveysvaikutuksista. Joten paras kohdata ongelmat ja lopettaa se nuhan (tai yskän tai korvatulehduskierteen tms) vähättely.
Videon voit katsoa kokonaisuudessaan kirjautumalla nettipalveluuni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top