Minimalistin vauva – Näitä vauvatarvikkeita meillä ei ole tarvittu

Perhebloggaajien peruskauraa ovat postaukset, joissa kerrotaan vauvalle tehdyistä hankinnoista. Minäkin olen tehnyt listauksen tarvikkeista, joita vauvalle on ostettu, mutta erästä toisen bloggaajan listaa lukiessani huomasin, että meillähän ei ole melkein mitään suosikkivauvatarvikkeista.

Vaikka meidän kodista sitä ei aina ehkä huomaa, yritän selvitä kaikesta mahdollisimman vähällä tavaralla. Näin on myös vauvavuoden laita. Kun odotin esikoista olin varma, etten tarvitsisi lastenvaunuja tai rattaita ollenkaan. Luin aavikolla kasvaneen mallin, Waris Dirien tarinan (Desert Dawn), ja inspiroiduin. Hän hoiti vauvaansa New Yorkissa ilman vaunuja tai rattaita, anopin ja muiden kauhisteluista huolimatta. Ajattelin kykeneväni samaan. Hetken myös luulin, että selviäisin myös ilman vaippoja, koska olin päättänyt harjoittaa vauvojen vessahätäviestintää.

Vauva-arki osoitti, että vaunut ja vaipat ovat sittenkin tietyissä tilanteissa melkein välttämättömät, mutta meillä on silti pitkä lista muita tarvikkeita, joita ei ihan totta ole tarvittu.

Minun mielestä turhakkeita ovat:

  • hoitolaukkuMitä siellä edes kuljetetaan? Kun liikun vauvan kanssa ulkona minulla on mukana yksi varavaippa ja harso. Ne mahtuvat käsilaukkuuni oikein hyvin!
  • kosteuspyyhkeet Roskaavia kemikaaliturhakkeita! Useimmat kosteuspyyhkeet on valmistettu kemikaaleilla kyllästetystä muovikuidusta. Kosteuspyyhkeiden ainet ovat vauvan iholle turhia ja haitallisia ihon luontaiselle mikrobistolle. Vauvan peppu on helppo pestä missä vaan pienellä tilkalla vettä. Pepun voi kuivata harsoon, käsipyyhkeeseen tai vessapaperiin kevyesti töpöttäämällä.
  • vaipparoskisVauvojen vessahätäviestintää harjoittamalla vaipparoskan määrä vähenee. Meiltä tulee noin 1-2 vaippaa päivässä, niin että viikon vaipat mahtuvat pieneen kylppärin roskikseen.
  • taskukestovaipatTaskuvaipat ovat mielestäni ihan höpsö idea. Käytän vauvalla kestovaippoja, mutta useimmiten vain kuorivaippaa, jonne laitan vanhasta lakanasta leikatun rievun. Vauva käytetään ensisijaisesti vessassa, vaippa on vain plan b.
  • hoitopöytä ja hoitoalusta – Vauvaa voi hoitaa ihan missä vaan: sängyllä, keittiön pöydällä tai matolla! Oma suosikkini on lastenhuoneen lattialla syvässä kyykkyasennossa, joka on muutenkin tosi hyvä asento vauvanhoidon vastapainoksi. Selkä lepää ihmiselle luontaisessa kyykyssä eikä ole huolta siitä että vauva tippuisi korkealta pöydältä. Hoitoalustaksi käy vaikka pyyhe.
  • sitteriVauva on yleensä kantoliinassa, -repussa tai jonkun perheenjäsenen sylissä. Vauva viihtyy myös ihan lattialla, vaikkapa viltillä pötkötellen.
  • tuttiMeidän vauvat ovat sylkeneet tutit pois aina. Lisäksi tutin käyttö arvelluttaa. Yritän hoitaa vauvaa mahdollisimman lajityypillisesti. Vauvat ovat selvinneet satoja tuhansia vuosia ilman tuttia, miksi se yhtäkkiä tarvitsisi sellaisen?. Jos vauvan tekee mieli imeä, imeköön käsiään (samalla oppii motoriikkaa) tai tissiä.
  • tuttipulloMeidän vauvat eivät ole käyttäneet tuttipulloa kuin muutamia kertoja, eikä silloinkaan kovin menestyksekkäästi. Uskon, että rintamaito ja imettäminen ovat parhaat keinot ruokkia vauvaa. Pyrin imettämään mahdollisimman pitkään, enkä koe tarvetta olla vielä erossa vauvasta pitkiä aikoja.
  • rintapumppuPumppaaminen ei ole mielestäni miellyttävää. Haluan olla ”imetysetäisyydellä” niin pitkään kuin mahdollista, joten pumpulle ei ole ollut tarvetta.
  • pinnasänkyTällä kertaa vauvalle ei hankittu pinnasänkyä ollenkaan. En tiedä minne se edes mahtuisi kodissamme. Vauva nukkuu siirreltävässä Koota Crib -kehdossa. Sen jälkeen hänelle hankitaan oma sänky. Todennäköisesti vauva kuitenkin nukkuu vielä pitkään meidän vieressä… 
  • potkuhousut ja potkupukuNiin söpöjä, mutta niin epäkäytännöllisiä! Vaipan vaihtaminen tai pissattaminen vie ikuisuuden, jos päällä on potkupuku. Koska vauva käy vessassa monta kertaa päivässä, suosin helppoja vaatteita, kuten housuja tai haarahousuja. Housut saa helposti alas ja vaipan avattua vauvan vessakäyntiä varten. Haarahousut ovat vieläkin näppärämmät. Olen neulonut housut, joiden päälle voi pukea vaipan! Niin kätevää!
  • vauvan ammeVauva kylpee kanssamme kylpyammessa, jopa isommat lapset ovat oppineet kylvettämään vauvaa, aikuisen valvoessa toki. Mökillä, jossa ei ole kylpyammetta, kylpee vauva keittiön lavuaarissa.
  • itkuhäytinEn ole kokenut itkuhälytintä tarpeelliseksi, lisäksi pidän ehkä hieman arvelluttavana pitää sähkölaitetta vauvan vieressä sen nukkuessa. Olen kirjoittanut tästä joskus aiheesta blogiinkin.
  • vauvan kosmetiikka – (peppuvoide, shampoo, saippua, suihkusaippua, vauvaöljy jne.) – Vauvan iho on täydellinen! Iho kehittää pinnalleen luonnollisen mikrobiston, joka muodostaa osan vauvan immuniteetistä eli vastustuskyvystä. En uskaltaisi mennä sorkkimaan vastasyntyneen ihon mikrobiomin kehitystä millään kosmetiikkatuottella. Kosmetiikkatuotteet sisältävät esimerkiksi säilöntäaineita, jotka häiritsevät ihmiselle tärkeiden mikronbien toimintaa.
  • vauvan vaatteet jokaiselle koolle Olemme selvinneet tosi vähillä vaatteilla. Pieniä vaatteita meillä on ollut ihan muutamat. Alkuun vauva on käyttänyt isoja vaatteita, olen vaan käärinyt lahkeet ja hihat. Äitiyspakkauksenkin haalari (ehkä kokoa 70-80 cm) on aivan täydellinen vaikka se on tosi monta kokoa liian iso. Kun vauva on pieni, haalari toimii makuupussin tavoin. Mielestäni 50-60 senttiset ulkohaalarit on ihan hassu keksintö.

Tarpeelliset vauvatavarat

Tässä siis lista muutamista tarvikkeista, jotka tuli nopeasti mieleen. Uskon, että niitä on vielä pitkä lista lisää. En vieläkään ole kovin tarkkaan tutustunut kaikkeen, mitä vauvoille ja niiden vanhemmille tarjotaan. Taitaa olla niin, että markkinoilla on vaikka minkälaisia turhakkeita. Yksi asia, minkä toivoisin vielä kuitenkin kehitettävän olisi sellainen pieni laite, joka heiluttaisi vaunuja. Nimittäin vauva nukkuu kyllä rattaissa kun ne hieman liikkuvat, mutta samantien liikkeen pysähtyessä vauva herää.

Meillä kovassa käytössä ovat kantoreppu ja kantoliina, joita monet pitävät turhina. Lisäksi käytössä on unipesä ja imetystyyny, jonka minä olen oikeastaan ominut omaan käyttöön. Nukun nakkimainen tyyny kainalossa ja jalkojeni välissä. Myös sukulaisilta lahjaksi saatu Babywallaby-ensipeittosetti on ollut tosi hyvä, enkä olisi ikinä osannut ostaa sellaista itse.

Mutta toisaalta, mikä minä olen sanomaan mikä on turhaa ja mikä on tarpeellista. Varmasti monelle listani tarvikkeet ovat ihan tosi tarpeellisia, jokaisella on oma tapansa hoitaa vauvaa. Yksi asia on kuitenkin varmaa, maapallo ei kestä tätä suunnatonta luonnonvarojen tuhlaamista, joten ehkä on hyvä pohtia, mitkä vauvatarvikkeet ovat oikeasti turhia ja joiden käytöstä luopumalla voisimme vähentää ympäristön pilaantumista.

Ehdotan, että kaikki luopuvat ainakin kosteuspyyhkeistä ja yrittävät vähentää vaippojen käyttöä. Se on nimittäin yllättävän helppoa! Lähdetkö mukaan haasteeseen?

Mitä vauvatarvikkeita teillä on käytetty ja mitkä ovat jääneet käyttämättä tai hankkimatta?

30 Comments

  1. Merkku
    10.10.2018

    Kosteuspyyhkeet pitäisi lailla kieltää, ei tulisi mieleenkään pyyhkiä lapseni pehmoista pyllyä tahmeilla liinoilla, jotka jättävät ihon pinnankin nihkeäksi. Olin pöyristynyt, kun Amerikassa vierailessani lasten kakat ja pissat puhdistettiin aina hajustetuilla baby wipes liinoilla ja pyllyn peseminen oli aivan vierasta heille. Roskien määrä oli valtava!
    Samaa mieltä olen myös tuosta, että MIKSI vauvan pesussa pitäisi käyttää mitään saippuan kaltaistakaan. En käytä vanhimmillakaan lapsillani (3 ja 4 vuotiaat) mitään muuta kuin vettä pesuun ja aivan puhtaita ovat. Turhaan totuttaa ihmistä ylinmääräisille kemikaaleille pienestä pitäen. Tavoitteena ettei käyttäis sittenkään kun itse saavat päättää!

    Vastaa
  2. Lena
    10.10.2018

    Mekin taidetaan olla minimalisteja! Meillä on tosta listalta vaan pinnasänky (siihen on helppo heittää puolkäytetyt vaatteet, vauva ei sitäkää tarvii..) ja joka koosta taitaa jokunen vaate olla. Blogimaailmaa jonkin verran seuraavana mua raskausaikana vähän mietitytti miten sitä nyt ilman sitteriä ja hoitopöytää ymym pärjää kun kaikilla tuntuu olevan. No, päätin että hankin ne tänne suht pieneen kaksioon vaan jos vauvan synnyttuä tulee sellanen olo että tarttis.

    Tutteja saatiin lahjaksi 4kpl! Kiitti, mutta täällä maistuu nyrkit ja sormet, kulkee hyvin mukana😄

    Esikoiselle tulee varmasti hankittua herkiten liikaa tavaraa. Seuraaville hankin vähemmön vaatteita. Aika vähän tuntuu olevan nyttenki, ku just luin kuinka joku mainosti tulevansa vähillä vaatteilla toimeen, kun on vain 10(!!) housu/body -settiä per koko..

    Kosteuspyyhkeitä meillä oli näytepakkauksellinen. Kerran tien päällä pyyhkäsin sellasella kakat. Eipä oo sen jälkeen käytetty missään eikä ikinä tulla käyttämään. Loput siitä pakkauksesta sopi hyvin siivoukseen.

    Vastaa
  3. Satu Hyvärinen
    11.10.2018

    Meille turhana on ollut kaikilla kolmella: vauvansänky. Tuttipullot. Tutit. Itkuhälytin.Kosteuspyyhkeitä voi tarvittaessa käyttää jonnekkin mennessä niinkin, että leikkaa harsoista pieniä lappuja, kostuttaa ne ja laittaa esim.rasiaan..

    Vastaa
  4. Nimetön
    11.10.2018

    Puolipotkihousut ovat vyötärölle ulottuvat housut, joissa on terät varpaiden suojina. Niiden ei jskoisi olevan sen epätevämmät kuin terättömien housujen, joiden kanssa on käytettävä kuitenkin jotain sukkia (omasta mielestäni vauva turhakevaate).

    Muuten listasi oli pääosin sellainen, johon pystyin samaistumaan. Tutti on ollut tosin meidän lapsille rakas alusta asti. Tuttipulloa on tarvittu sitten, kun moniallergisille lapsille on sekoitettu jauheesta ravintoliuosta monipuolisen ruokavalion takaamiseksi kiinteiden aloittamisen jälkeen.

    Ja meillä on tosiaan käytetty olalle napitettavia potkuhousuja ja paitaa.

    Tadkuvaipat ovat ihan parhaimpia silloin, kun lapsi menee hoitoon. Valmiiksi ladattu vaippa on helppo kokemattomammankin käyttää (meillä on ollut itse ommeltuja, tarrakiinnitteisiä vaippoja, joiden pukeminen on tuttua kertakäyttövaippojen käyttöön tottuneille). Näitä suosittelen esimerkiksi päiväkotiin menijöille.

    Ps. Imetystyynyllä en itse tehnyt koskaan mitään. Hyvällä turvakaukalolla sitäkin enemmän

    Vastaa
  5. Aino
    11.10.2018

    Hei jes! Tästä oli niin paljon hyötyä. Meille syntyy pian vauva ja olen nyt miettinyt paljon mitäköhän oikeasti tarvitsemme. Kiva kuulla, että esimerkiksi äitiyspakkauksen haalarilla pärjää vaikka se on iso. Mietin jo ostavani pienemmän, mutta ymmärsin nyt ettei tarvitsekaan. Hoitopöydän menin ja ostin (onneksi käytettynä), mutta aika pian ymmärsin ettei sitä olisi tarvittu 😀

    Monia asioita pitää itsestäänselvyytenä, asioina joita ”pitää” hankkia, varsinkin, kun ensimmäinen lapsi kyseessä. Itse en haluaisi ostaa mitään turhaa. Vaatteiden kanssa olen onneksi hillinnyt itseni, koska vauva kasvaa niin nopeasti. Ostan sitten vauvan synnyttyä JOS jotain puuttuu! 🙂

    Vastaa
    1. Niina
      11.10.2018

      Meille äitiyspakkauksen haalari oli todellakin liian suuri. Vauva syntyi joulukuun alussa ja painoi alle 3kg. Minusta ei tuntunut turvalliselta laittaa häntä sellaiseen jättimäisen haalarin sisään, kun tuntui että hän katoaa sinne haalarin sisään ja tukehtuu paksuihin kerroksiin. Siinä haalarissa olisi ollut mahdotonta häntä myöskään laittaa auton turvaistuimeen turvallisesti joten haalari jäi meillä käyttämättä (onneksi on ompelutaitoinen mummi joka ompeli sopivan talvihaalarin vauvalle). Riippuu siis paljon mihin aikaan vuodesta ja minkä kokoisena vauva syntyy, että onko haalari sopiva 🙂

      Samaa mieltä kyllä että todella paljon on kaikkea rekvisiittaa tarjolla tuoreille vanhemmille, vaikka todellisuudessa pärjää halutessaan vähällä. 🙂

      Vastaa
  6. Kati
    11.10.2018

    Tämä on niin totta. Lopulta vauvanhoito vaatii hyvin vähän mitään tuotteita. Äitiysneuvoloissa usein keskustellaan, että olettehan hankkineet sitä ja tuota. Ammattilaisten keskuuteen tarvittaisiin uudenlaista ajattelua, jossa korostettaisiin, että hankinnat kannattaa tehdä vasta vauvan syntymän jälkeen, koska silloin arjen kautta pystyy ymmärtämään mitä juuri omassa vauva-arjessa tarvitsee. Meillä tuli hankittua raskausaikana esimerkiksi se pinnasänky ja se osoittautui täysin turhaksi. Usein myös helposti materian kautta arvioidaan, miten valmistautunut perhe tai äiti on vauvan syntymään, kun lopulta se ei kerro yhtään mitään.

    Ihana lukea tuoreita ajatuksiasi ja toisenlaista tapaa suhtautua vaiva-aikaan. Vielä joskus tällainen ajattelu on valtavirtaa 🙂

    Vastaa
  7. Maikki
    11.10.2018

    Hei mistä tuo ihana valkoinen (imetys?) paita?

    Näitä sinun kirjoituksia on niin ihana lukea, samanlaisia ajatuksia täälläkin. Tosin esikoiselle tuli ostettua paljon turhaa, nyt osasi olla fiksumpi ja pärjää paljon vähemmällä.
    Ihanaa vauvavuotta teille!

    Vastaa
    1. Maria
      19.10.2018

      Bebesistä! Ihanaa vauva-arkea sinne myös.

      Vastaa
  8. Ellu
    11.10.2018

    Meillä muutamaa poikkeusta identtiset hankinnat ja samat ajatukset, mitä emme ole hankkineet.

    Vastaa
  9. Tia
    11.10.2018

    Meille taas lähes kaikki listaamasi tarvikkeet ovat olleet tarpeellisia, kosteuspyyhkeitä lukuunottamatta. Meillä toki on useampi vauva niin varmasti silläkin on vaikutuksensa, käytännössä on pakko käyttää kaikkia mahdollisia arkea helpottavia tekijöitä, jotka ovat meidän perheelle järkeviä. Esim. vauvat tykkää sitteristä katsella kun kokkaan, jos eivät jaksa olla lattialla touhuamassa tai ole muita hoitajia kaverina. He osaavat silti syliaikansa vaatia ❤ Uutena emme ole ostaneet juuri mitään. Lähes kaikki tavara on käytettynä hankittua. Kaikki ei meilläkään ole ollut tarpeellista, mutta sitä mukaa on myyty pois mitä ei tarvita. Esim. Tuttipullon lämmitin ei hirmu pitkään ollut kätevä.

    Vastaa
  10. äitee
    11.10.2018

    Minäkään en ihan hoksannut miksi puolipotkuhousut olis epäkäytännölliset – meillä ainakin vauva potkii (ja nyt jo kiskoo) sukat aina pois jalasta, puolipotkareissa (ja sukkahousuissa) pysyy varpaat lämpimänä ja yhtä nopeasti ne saa pois jalasta kuin housut. Listan muut kohdat voin ymmärtää, vaikka oma lista olisikin toisennäköinen.

    Vastaa
  11. Maria
    11.10.2018

    Mä sekosin sanoissa. Puolipotkuhousuilla tarkoitin siis sellaista potkupukua jossa ”henkselit”. Ne on kai sitten potkuhousut? Ja potkupuku on siis hihallinen versio? Puolipotkuhousut = terälliset housut, melkein kuin sukkahousut, ja ne on tosiaan ihan kätevät. 🙂

    Vastaa
  12. Anna
    11.10.2018

    Olet niin oikeassa, siinä, että tuoreille vanhemmille myydään kaikenlaista turhaa, mitä ei oikeasti tarvita. Elämäntilanne, asuinpaikka jne kyllä vaikuttavat vahvasti tarvikkeiden tarpeellisuuteen.

    Minulla neljä lasta 7v-6kk. Olen kokenut imetystyynyt todella turhaksi, kuten myös imetyspaidat jne. Olen kyllä kaikkia imettänyt yli 1 v asti. 😀 Sen sijaan isossa omakotitalossa asuvana, maaseudulla itkuhälytin on ollut enemmän kuin tarpeellinen. Voi käydä ulkohommia tekemässä ja jättää vauva sisälle nukkumaan.

    Eli kannattaa hankkia tarvikkeita vasta sitten, kun vauva on syntynyt. Pinnasänky ollaan hankittu vauvalle vasta sen ollessa 1 v..

    Vastaa
  13. Erika
    11.10.2018

    Harrastamme automatkailua ja aina ei ole vettä saatavilla kun tulee niskapaskat joten kosteuspyyhkeitä on sitävarten. Mutta kun 10v sitten sain edellisen vauvani niitä ei todellakaan käytetty kun pitkill matkoilla varalta nyt olen huomannut että kaikki käyttää niitä kotona /kylässä yms vaikka hana olisi vieressä ? Mä en ennen tarvinnut hoitopöytää mutta nyt olen kokenut sen kivaksi no ei sitä ostettu erikseen mutta uuden kodari pöytä toimii siinä hyvin.

    Uusin turhake jota mietin oli unipeså? En onneksi ostanut sillä peitoista saa vauvalle hyvän pesän.

    Juu vauvan iho ei tarvi aineita. Omienkin shampoon käyttö on pitkään ollut pohdinnasss

    Vastaa
  14. J
    11.10.2018

    Todella jännää katsoa lapsettomana, miten ystävät ovat menneet aivan sekaisin kaikesta vauvatavarasta. Monet kulutustaan hillinneet ovat päätyneet työntämään satoja euroja vaikka mihin supersittereihin.
    En voi arvostella heidän valintojaan, koska uusi vauva on varmasti niin mullistava kokemus ja ymmärrän, että vauvalle ja itselle halutaan hankkia arkea helpottavia tarvikkeita.
    Toivottavasti itse päädyn joskus hankkimaan välttämättömät kirppiksiltä ja ostamaan uutena ainoastaan turvakaukalon.

    Vastaa
  15. Sini
    11.10.2018

    Meillä myös on kaikki kolme vauvaa kasvaneet minimalistisilla tavaroilla. Vaunut, vaipat, harsoliinat, sillä hetkellä tarvittavat vaatteet ja rintareppu on olleet joka päiväisessä käytössä. Vähällä olevat, autonistuin, tutti, tuttipullo, pinnasänky, lelut (muutama kappale sen mukaan mikä sopii kehitysvaiheeseen). sitteri (syöttötuolina kun ei vielä ihan kunnolla istu), syöttötuoli. Pyllypyyhkeitä on käytetty tarvittaessa metsäretkillä ei muuten yksi paketti kestänyt puoli vuotta, uimavaipat reissuissa. Siinäpä taisi olla kaikki mitä vauva on tarvinnut.

    Vastaa
  16. Jenni
    11.10.2018

    Meille esimerkiksi aivan todella tärkeä oli juuri hoitopöytä, koska pari vuotta leikattu selkää haluan säästää. Toki joogalla ja lihaskuntoharjoituksilla selkää myös vahvistan.

    Hoitolaukku ja kantoliina (kantoreppu oli parempi) jäivät meille käyttämättä. Tosi tärkeitä ovat vaunut, baby-vac (neljä flunssaa jo ollu pienellä), rintapumppu ja harsot.

    Vastaa
  17. Rosa
    11.10.2018

    Pinnasängyn olen kyllä kokenut hyvänä, eihän 9 kuinen missään pesässä enää pysyisi mutta ”oikea” sänky veisi liikaa tilaa, pinnasänky mahtuu oman sänkymme viereen eli täydellinen👍🏻 Ja saimme käytettynä veljeltäni.
    Hoitopöydän olen kans kokenut hyväksi, alapuolen hyllyillä on siisteissä pinoissa harsot, vaipat ym.. ja mummolassa kun ei ole hoitopöytää niin menee selkä kipeäksi kun pitää matalan sängyn yllä selkä kumarassa toimia mutta kukin tyylillään. Enkä tykkää mahdollisuudesta että vauvan kakkaa olisi missä tahansa esim olohuoneen matolla niin hoitopöytä on siitäkin hyvä kun on aina se tietty paikka kylppärissä ja thats it.
    Kosteuspyyhkeet… Kakkavaippaa aukastessa pyyhin niillä enimmät sotkut päältä ja sit loput pesen hanan alla koska ainakaan meidän tapaukset ei millään ”tilkalla vettä” lähde 😳 Kosteuspyyhkeemme ovat kyllä niitä hajusteettomia sensitive pyyhkeitä, onko nekin sit niin haitallisia? En itsekään tietty haluaisi lapselle mitään ylimääräisiä kemikaaleja ja olen samaa mieltä että kaikki vauvan pesuaineet ja rasvat on turhia…
    Sitteri meillekin oli turhake mutta joidenkin lapset esim ei viihdy lattialla tai sitten meinaavat jäädä isosisarusten riehumisen jalkoihin niin voi olla hyväkin jollekin. Eri asiat siis ihmisille hyödyllisiä mutta varmasti kaikki ei tarvitse kaikkea!:)

    Vastaa
  18. Tipi
    11.10.2018

    Minäkin ajattelin, että mitään rasvoja ei vauvan ihoon laiteta mutta niin vain tuli atooppinen ihottuma 2 kk iässä ja eipä sitä voinut jättää hoitamatta. Mm. sheavoi ja kookosöljy eivät auttaneet laisinkaan, eikä muukaan luonnonkosmetiikka 😐

    Vastaa
    1. Nimetön
      12.10.2018

      Sama täällä, meidänkin pienelle tuli todella paha ihottuma ja iho halkeili plus oli kovasti allerginen. Sairaalassakin oltiin usein. Että kyllä, rasvoja oli pakko käyttää, ihan kortisoniakin ja muita reseptivoiteita, ja tuttipullosta annettiin reseptillä saatavaa erityiskorviketta.. :/

      Vastaa
  19. Miimu
    11.10.2018

    Tuttipullo on vaan tärkeä väline silloin kun maitoa ei tule. Täytyy muistaa että on niitä äitejä jotka olisivat haluneet imettää, mutta luonto päätti toisin. Kuten mulla, molemmat pojat on joutunut ruokkimaan lisämaidolla. Siinä ei auttanut itkut, pumppaamiset yms. poppakonstit. Kun maitoa ei tule, niin sitä ei tule.

    Vastaa
  20. Äiti
    12.10.2018

    Meillä Kosteuspyyhkeiden käyttö oli arkipäivää vauvan ollessa pieni. Pojalla kampurajalka ja ensimmäiset pari kuukautta jalka kipsissä nivuseen saakka joten vesipesu onnistui vain kipsinvaihdon yhteydessä. Tästä syystä myös kantaminen liinassa tai repussa ei onnistunut eli sitteri ja vaunut oli meillä kovassa käytössä. Meillä rintapumppu turhin hankinta kun maitoa ei vaan tullut joten tuttipullot taas oli meillä kovassa käytössä.

    Vastaa
  21. Matu
    13.10.2018

    Hmm. Ihmettelen vain, etteikö koskaan vauva ole kakannut läpi kun olet ollut liikenteessä? Sitä varten se hoitolaukku ainakin meillä on. Ja sehän voi olla mikä tahansa kassi tietysti. Myöhemmin myös ruoka, lusikka ja ruokalappu mukana. Kosteuspyyhkeitä ei pienen vauvan kanssa juuri tarvitse, mutta on ne vaikkapa junassa ruokailevan taaperon kanssa aika käteviä. Ei niitä kotona ollessa tarvitse.

    Muuten kyllä ihan hyvä lista! Monia asioita ei tarvitse ennen syntymää hankkia. Sitterin saimme me käytettynä tutulta myöhemmin ja olikin hyvä, varsinkin kun vauva oli mahakipuinen. Olin paljon yksin kotona, eikä vauva viihtynyt lattialla. Pelastus!

    Vastaa
  22. Mar
    15.10.2018

    Mistä toi ihana keltainen peitto.on? 😍😍😍

    Vastaa
  23. Riina/ ihana maatuska
    20.10.2018

    Jännittävää! Me ollaan pärjätty vauvan kanssa ilman vaunuja, mutta toisaalta 2-vuotiaalle rattaat on kätsyt, jos on vauvan ja 2-vuotiaan kanssa yhtäaikaa liikenteessä. Vauvan kanssa siis pärjätään hienosti pelkällä kantoliinalla. Olisi mielekiintoista kuulla millaisissa tilanteissa vaunut on teillä vauvalla tarpeen? 🙂

    Vastaa
    1. Laura
      2.12.2018

      Meidän vauva nukkui miltei kaikki päikkärit ulkona vaunuissa ja sitten rattaissa 1,5-vuotiaaksi. Jos ei nukkunut vaunuissa niin sitten oltiin automatkalla ja nukkui autossa.
      En olisi ilman vaunuja pärjännyt, kun en noita liinoja tai reppuja oikein oppinut käyttämään vaikka niitä tuli hankittua kyllä. 😃

      Vastaa
  24. Inka
    13.11.2018

    Tuttiahan tosiaan tarvitaan nimenomaan silloin, jos vauvalla on kova imemisen tarve ja alkaa tutin puuttuessa imeä peukaloa. Tutin haitat alkavat ilmetä mahdollisesti lähempänä vuoden ikää (korvatulehduskierre ja purenta). Tutista on vielä suht helppo vieroittaa kunhan ajoitus on oikea – peukalosta ei niinkään…

    Vastaa
  25. Laura
    2.12.2018

    Hoitolaukkuun kommentti: minä en käytä käsilaukkua (tai en käyttänyt ennen vauvaa), joten hoitolaukku tuli tarpeeseen. Varavaippojen ja -vaatteiden lisäksi siellä kulki oma kännykkä ja lompakko.

    Itselläni jäi kantoliina käyttämättä mutta sitteri (keittiön pöydällä!) oli tuikitarpeellinen. Lattialla vauva alkoi viihtyä, kun oppi liikkumaan..

    Tutti ja tuttipullot olivat meilläkin tarpeettomia. Rintapumppua käytin ainoastaan, kun toisessa rinnassani oli tukos ja syötin vauvaa ainoastaan siitä rinnasta.. Toista pumppasin tyhjäksi pumpulla.

    Hyvä artikkeli auttaa miettimään mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Lisäksi kierrätys ja kavereilta lainaaminen helpottavat omaatuntoa tavaroiden hankinnassa.

    Vastaa
  26. […] Kulutusvalinnat kiinnostavat. Kymmenen luetuimman postauksen joukkoon ylsivät siis postaukset jossa kerron mitä olen vauvalle hankkinut ja mitä en ole vauvalle hankkinut. Postaukseen hankinnoista pääset tästä. Ja mitä kaikkea ei olla hankittu vauvalle selviää tästä. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top