Puhtaat kädet

Olin 2007 mukana tekemässä Ylioppilasteatterin näytelmää Nimimerkki. Proggiksessa oli mukana myös Hukka & Mama -yhtyeen Mama! Mitä pidätte heidän Selja-Euroviisu kappaleestaan?
Näytelmässämme oli päiväkodissa tapahtuva kohtaus. Kaikki lapset höpöttivät ”Haluun pestä kädet, mä haluun pestä kädet”. En mikä idea siinä oli.
Nyt ymmärrän.
Meillä rampataan veskissä pesemässä kädet ”ite” koko ajan.
Ja näin se sujuu:
DSC09603-MOTION
Olen kuullut, että aiheuttamani kohun jälkeen ainakin joissain päiväkodeissa on luovuttu käsidesistä. Hyvä!
Käsienpesun päiväkodeissa ei pitäisi olla mikään rasite, vaan varhaiskasvatukseen saumattomasti kuuluva ohjelmanumero. Ainakin minun mielestäni lasten kanssa on aina helpompaa, kun on ”järkevää tekemistä”. Meidän lasten päiväkodissa jokaisesta lapsesta on tehty tällainen animaatio käsiä pesemässä.
Sain muuten eräältä yritykseltä kokeiltavaksi lapsille tarkoitettua ”ekokäsidesiä”. Tuotteen paketissa mainostettiin, kuinka tämä käsidesi on 99 prosenttisesti luonnontuote. Ikävä kyllä viimeinen prosentti sattui kuitenkin olemaan biosidiä. Pelkään ekoimagoon ei siis kannata luottaa, vaan tuoteselosteet täytyy lukea tarkkaan. (Tällä tuotteella ei siis ole virallista ympäristömerkkiä, vaan luonnonmukaisuutta huokuva imago on luotu pakkausen kuvioinnilla ja mielikuvilla.)
Nyt Pikku Kakkonen pyörimään ja käsienpesun kautta laittamaan päivällistä!

5 Comments

 1. Wilja
  11.2.2014

  Hei Maria! Olet blogissasi puhunut sisäilmaongelmista. Kaipaisin nyt apuasi/neuvojasi.
  Tilanne siis se, että etsin asuntoa. Yksi oli aivan ihana, pidin sijainnista, pidin itse asunnosta, se oli kuin unelma! MUTTA, huomasin kolme kertaa asunnossa käytyäni ja hetken aikaa vietettyäni, että joka kerta kävi sama juttu: Tunsin itseni kuumeiseksi, korviani alkoi särkeä, kurkku tuli kipeäksi, silmiä kirveli, tulin todella väsyneeksi. Ihan sellainen olo kuin olisi kipeäksi tulossa. Kun poistuin asunnosta, pari tuntia sen jälkeen/viimeistään seuraavana päivänä, oireet hävisivät vähitellen.
  Luultavasti kyse homeesta? Ei kai pelkkä normaali huonepöly tai edellisen asukkaan jäljiltä huono tuuletus ja sitä kautta tunkkainen ilma voi aiheuttaa tuollaisia oireita? En ole millekkään eläimellekkään allerginen (jos edellisellä asukkaalla on ollut)

  Vastaa
  1. maria
   13.2.2014

   Ihana kun kysyt. Mulla on ollut jo pitkään luonnoksissa kirjoitus ”Opas asunnonetsijälle”. Listaan siinä kaikenlaista, mitä kannattaa uutta kotia etsiessä ottaa huomioon asumisterveyden kannalta. Siitä olisi ollut hyötyä sinulle nyt…
   tselläni oli tuollainen samanlainen tilanne. Asunto oli ihana ja ajattelin ”epätoivoisen toiveikkaasti”, että ei se voi mitään olla. Ja niinpä kun muutimme, kaikilla alkoi nuha ja yskä. Asunnossa oli ollut vanha vesivaurio, huono ilmanvaihto ja astiakaappikin oli homehtunut. Kannattaa luottaa omiin aisteihin!
   Antteksi, että vastauksessa kesti hieman. Toivottavasti et ole ehtinyt tekemään ratkaisua.

   Vastaa
 2. Pampula
  13.2.2014

  Voitko tässä yhteydessä paljastaa mikä 99% luonnontuote käsidesi oli kyseessä? Sain lahjaksi Jackson Reese Mucky Mitts -nimisen tuotteen jonka paketissa juuri tuo ”99% luonnontuote” -maininta myös on, mutta en osaa tulkita onko joku INCI-luettelon ainesosista biosidi vaiko ei.
  Minä myös kannatan lämpimästi asunnonostajan opasta! Itse voisin siitä vaikka hyvin maksaa. Mukaan myös muut sisäilman haitat kuin homeet, kuten haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) mitä varsinkin etelä-Helsingin vanhoissa kivitaloissa valitettavan paljon on. Sekä ihan perusasiaa riittävästä ilmanvaihdosta ja sen suodatuksesta? Se olisi tarpeellista!

  Vastaa
  1. maria
   14.2.2014

   Sama tuote kyseessä. Siinä on vaikuttava aine ”Polyaminopropyl biguanide” -ja sehän on biosidi… Itse en käyttäsi. Kysyn asiasta lisätietoa viisaammilta ja palaan asiaan. Huomaan, että tuotetta on nyt myynnissä vauvatarvikekaupoissa…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top