Ystävyyskiemuroita

WP_20130921_13_57_04_Pro
Poikamme on rakastunut.
Leikkikouluryhmään on tullut uusi lapsi. Muita vähän vanhempi, pitää legoista, hirviöistä ja vähän rajummista leikeistä. Siis tosi makee tyyppi nelivuotiaan silmissä. Uudella kaverilla on oma puhelinkin, häikäisevää!
Olen ollut pitämässä työpajoja pojan ryhmässä ja huomaan, kuinka lapsemme käytös on muuttunut muutaman viikon sisällä. Kaikella yritetään tehdä vaikutus uuteen kaveriin. Poikamme on antanut kaverille omia lelujaankin, koska pojan ”synttärit on kohta alkamassa” (täyttää kuusi huhtikuussa).
Anteliaisuushan on hyve. Paitsi jos sillä yrittää saavutta jotain itsekästä, kuten kaverin suosion.
Ja mitenkäs sen nyt selittäisi, kun olen aiemmin opettamalla opettanut antamaan lelujaan pois. Kun meillä on ollut pieniä kavereita kylässä, on pengottu lelulaatikoita ja etsitty leluja, joilla ei itse enää leikitä, mutta jotka saattaisivat ilahduttaa pienempää (alkuun tämä oli todella vaikeaa, kun mistään ei haluttu luopua).
Nyt mietin, onko uuden kaverin ilmestyminen vaikuttanut entisiin kaverisuhteisiin. Onko poikamme enää leikkinyt entisen parhaan kaverinsa kanssa? Hän on hieman meidän poikaa nuorempi. Kontrasti uuden ja vanhan parhaan kaverin välillä on jyrkkä. Jos yrittää siristää nelivuotiaan silmin. Jutut kertovat vain uudesta kaverista.
Eilen kävimme pitkän keskustelun ystävyydestä, reilusta leikistä, kaveruudesta ja kiusaamisesta. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta ketään ei saa jättää leikin ulkopuolelle. Kenenkään lempparijuttuja ei saa sanoa vauvajutuksi. Vaikka uuden kaverin mielestä Muumit on vauvoille.
En ollut ollenkaan valmistautunut siihen, että pitää alkaa ihmissuhdekonsultiksi näin varhain.
Äitiys yllättää joka kerta!
Kertokaa kokemuksianne vastaavista tilanteista. Miten vanhemmat voivat vaikuttaa lasten ystävyyssuhteisiin, vai voivatko?
Tänään alkaa hiihtoloma. Uusien kaverusten kuherruskuukauteen tulee terve tauko.
kuva kopio 4
Kuvassa pojan maalaama teos Mössömaailma
Ystävänpäivää vietän ensin uuden ystäväni Kolmistaan-Karoliinan kanssa.
Illalla meille tulee pitkästä aikaa lastenvahti ja lähden vanhojen ystävieni kanssa katsomaan ilmaiskeikkaa Tavastialle.
Ihastuttavaa päivää teillekin, lukijaystäväni!

2 Comments

 1. Karkki
  14.2.2014

  Kiitti Maria iltapäivästä!! Illalla ehkä vielä nähdään 🙂

  Vastaa
  1. maria
   14.2.2014

   Hauskaa oli! Tuu! Olisi hauskaa!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top