Chiliä iholla – näillä vinkeillä lievität kuumotusta

Kun reseptissä sanotaan, että halkaise chili ja kaavi siemenet pois veitsen kärjellä, on paras tehdä juuri niin kuin ohjeessa sanotaan. Syyn huomaa, jos poistaakin siemenet sormilla raaputtaen.

Kapsaisiinipitoinen chili saattaa aiheuttaa kovaa polttavaa tunnetta iholla useiden tuntien ajan. Kapsaisiini ei liukene veteen, käsien huuhtominen kylmän veden alla antaa vain hetken viilennyksen.

Hanskojen käyttö on suotavaa, etenkin vahvimpia chililajeja kokatessa. Seuraavista vinkeistä voit saada apua, kun chilivahinko on jo tapahtunut.

Chilin polte pois iholta

  1. Öljy  Kapsaisiini liukenee öljyyn, joten käsien pesu öljyllä voi irroittaa iholle joutunutta ainetta. Kaada käsille loraus öljyä, hankaa käsiä yhteen ja pyyhi talouspaperiin.
  2.  Alkoholi  Alkoholi voi myös auttaa iholle imeytyneen kapsaisiinin irrottamisessa. Kaada loraus vahvaa alkoholia käsille, hankaa ja huuhdo.
  3. Jogurtti tai maito  Jogurtin tai maidon mahdollinen teho perustuu niiden rasvaisuuteen. Jotkut ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että jogurtti viilentää ihoa. Kannattaa siis kokeilla tätäkin vinkkiä, jos chili korventaa käsiä – tai jotain muuta paikkaa.
  4. Ruokasooda – Jos mikään edellisistä keinoista ei ole auttanut, kannattaa kokeilla vielä ruokasoodan käyttöä. Ruokasooda on hyvin emäksistä, ero käsien pH:n kanssa saattaa auttaa poistamaan ihoon imeytynyttä kapsaisiinia pois. Sekoita vedestä ja ruokasoodasta seos ja hankaa sitä käsiin. Anna vaikuttaa hetki ja huuhdo ja kuivaa kädet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top