Kasvimaa omalle pihalle helposti

kasvimaa omalle pihalle helposti

Kaupallinen yhteistyö – Kasvisten paratiisi

Minua seuranneet ovat saaneet ihailla viimeisinä kolmena kesänä tarinoita kasvimaaltani. Olen kantanut kasvimaalta satoja kiloja kasviksia perheemme ruokapöytään. Ja hommaa on riittänyt myös pienille apureille, jotka ovat olleet innoissaan napsimassa muun muassa mansikoita, porkkanoita, maisseja, kurkkuja ja herneitä kasvimaalta.

Olen opiskellut maisema-arkkitehtuuria Aalto yliopistossa, joten minulla on varsin hyvin hallussa puutarhanhoidon ja kasvimaan teoria. 2013 minulla oli jopa oma kaupunkipuutarhaohjelma MTV3-kanavalla nimeltä Keidas.

Vaikka minulla oli paljon teoriatietoa puutarhan suunnittelusta ja rakentamisesta, kasvimaajutuissa olin ihan noviisi. Aloittaminen tuntui haastavalta.

Onneksi löysin Kasvisten paratiisin. Kasvisten paratiisi on loistava konsepti ihmiselle, jota kiinnostaa omavaraisuus, puhdas ravinto, mutta jolla ei ole varsinaisesti aikaisempaa kokemusta kasvimaan perustamisesta tai hoitamisesta.

Oma kasvimaa-elämä alkoikin rytinällä, kun tilasin Kasvisten paratiisilta meidän pienenpienelle mökkitontille kasvimaan vuonna 2020.

Luomu satoa kasvimaalta helposti

Kasvimaan asennus tapahtui kahden päivän aikana avaimet käteen -periaatteella. Paikalle tuotiin kuorma-autollinen luomumultaa ja peräkärryllinen kompostoituneita luonnonlannoitteita. Maahan sekoitettiin myös reilusti kalkkia parantamaan mullan pH-arvoa, jolla on suuri merkitys maan mikrobiomille, kasvien kasvulle ja sadon laadulle.

Kasvisten paratiisin viljelykonsepti on ainutlaatuinen, se perustuu optimaaliseen pH-tasapainoon, mullan mikrobiomin aktivoimiseen ja ekologiseen monipuolisuuteen. Menetelmää on kehitetty satoisuuden näkökulmasta yli 10 vuotta. Meidän kasvimaalle istutettiinkin lähes 40 eri kasvilajia.

Viljely tapahtuu täysin luonnonmukaisesti, eli kasvimaahan ei laiteta mitään kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että kun Kasvisten paratiisin porukka kahden päivän työrupeman jälkeen lähti tontilta, ja näin muhkean kasvimaani minulla oli hetken tunne, että olin juuri saanut ajokortin ja alla oli Ferrari. Hiukkasen siis jännitti… 😀 

Nauttiminen, hoito ja seuranta

Olin kuullut muutamia varoittelevia ääniä, että kasvimaan pito on kuin orjaleiri. Itselleni ei kyllä ole ollut tuollaista oloa.

Kesäaamuisin menen yleensä heti ensimmäisenä juomaan kasvimaalle teetä ja tuntemaan yhteyden kasveihin, joskus lapset tallustelevat sinne perässäni. Tämä oli niin kokonaisvaltaisesti hoitavaa ja nautinnollista, että minulla menee nytkin kylmät väreet pelkästä ajatuksesta. Tosin viime kesänä, kun olin raskaana ja pienen vauvan äiti, kasvimaa jäi vähemmälle hoidolle. Silti satoa tuli valtavasti!

Kastelusta olemme pitäneet kyllä hyvän huolen. Varsinkin alkukesästä, kastelemme kasvimaata tarpeen mukaan, joskus jopa joka päivä. Kitken kasvimaata aika vähän ja viime kesänä sitäkin vähemmän, ja senpä takia se tarvitsee tänä keväänä normaalia suuremman alkupanostuksen. Onneksi Kasvisten paratiisin purukka auttaa tässäkin tilanteessa. Life happens.

Kesän aikana Kasvimaan paratiisin huoltojoukot käyvät yleensä kerran tai pari tsekkaamassa, että kaikki on hyvin. Se on ihanaa, sillä voin silloin puhua yllinkyllin kasvimaasta (kaverit ei välttämättä jaksa kuunnella loputtomia tarinoitani maissien ja porkkanoiden tilanteesta).

Kasvimaa omalle pihalle avaimet käteen periaatteella

Sadosta voisin kirjoittaa romaanin! Satoa tulee kesäkuusta marraskuuhun, varmaankin satoja kiloja! Jo kolmena kesänä olemme syöneet kesäkuusta syksyyn asti vain oman maan kasviksia. Kesäkurpitsaa on tullut kahtena vuotena koko vuoden tarpeisiin. Sitä on vieläkin pakastimessa raastettuna sekä erilaisina säilykkeinä.

Selleriä, mukulaselleriä, purjoa, lehtikaalia, maailman herkullisinta parsakaalia, punajuurta, perunaa, mangoldia, salaattia, yrttejä, maissia, spagettikurpitsaa, hokkaidokurpitsaa… Viime kesänähän innostuimme ja puolisoni Reino rakensi kasvihuoneen. Sieltä olemme saaneet lisäksi tomaatteja, ananaskirsikkaa, ja jopa raikkaita ja makeita vesimeloneja…

Satoa on tullut niin paljon, että se on kyllä näkynyt myös ruokakauppalaskuissa. Ja siinä, että kaupasta ei todellakaan tarvinnut useisiin kuukausiin kantaa mitään kasviksia! Uskon, että kasvimaa on myös nostanut pienen mökkitonttimme arvoa. Se on myös todella kaunis. Minulle äitinä tärkeintä tässä on kuitenkin yhteys luontoon ja se, että voin näyttää lapsille jotain todellista ja voimaannuttavaa: sen, miten jokainen voi itse kasvattaa ruokaa.

Jos kiinnostuit, kannattaa aika oman kasvimaan perustamiseen varata heti!

Tämän postauksen lukijat saavat 10% alennuksen Kasvisten paratiisi -kasvimaasta koodilla MARIA.

Tässähän tuli jo ikävä Suomeen ja kasvimaalle!
Suosittelen lämpimästi <3

Löydät tiedot täältä: Kasvisten paratiisi.

Kuvat Meri Pistokoski

1 Comment

  1. Hevosenlanta ja multakuorma mahdollistivat tuottoisan kasvimaan. Iloa puutarhanhoitoon myös ensi kesänä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top