Lisää kiellettyjä ainesosia kosmetiikassa

Kemikaalitutka tutustui Tokmanni-tavaratalon kosmetiikkaosaston valikoimiin. Yllätys oli melkoinen, kun suuren kosmetiikkavalmistajan kasvovoidepakkausten L’Oreal-kasvovoidepakkausten tuoteselosteen INCI-luettelossa mainittiin ainesosa nimeltä methylisothiazolinone (MI). 

Metyyli-isotiatsolinonin tiedetään olevan erittäin herkistävä aine ja sen tiedetään aiheuttavan erittäin voimakkaita allergiareaktioita.

EU:n mielipide metyyli-isotiatsolinonin käytöstä on yksiselitteinen. Aine ei ole turvallinen iholle jätettävissä tuotteissa, kuten kasvovoiteessa.

For leave-on cosmetic products (including ‘wet wipes’), no safe concentrations of MI for induction of contact allergy or elicitation have been adequately demonstrated.

Turvallista alarajaa aineen pitoisuudelle iholle jätettävissä tuotteissa tai kosteuspyyhkeissä ei ole voitu määrittää. Aineen käyttöä ei ole lailla erikseen kielletty, mutta ECHA:n (EU:n kemikaalivirasto) mukaan aineen käyttö ei ole turvallista.

Kyseenalaista ainetta kosmetiikkajätin voiteissa

loreal_metyyli

Kyseistä ainetta on myös Bare Foot – jalkavoiteissa.

barefoot

Tuotteen turvallisuus on täysin valmistajan vastuulla, sillä viranomaiset eivät valvo yksittäisten tuotteiden sisältämiä aineita.

Kielletty seos

Pikaisella katsauksella Tokmanni-liikkeen kosmetiikkahyllystä löytyi myös lailla kiellettyä seosta sisältäviä tuotteita.

Kyseessä on metyylikloori-isotiatsolinonin ja metyyli-isotiatsolinonin seos, jonka käyttö on kielletty iholle jätettävissä tuotteissa EU:n alueella. Kyseisten aineiden muodostama seosta kutsuttiin ennen nimellä Kathon CG.

freeman

Tokmanni-liikkeessä hyllyssä oli kiellettyä seosta sisältävä Freeman Chocolate & Strawberry -kasvonaamio sekä Eveline Cosmetics-selluliittivoide.

Kasvonaamion kohdalla on tulkinnanvaraista, onko kyseessä iholle jätettävä vai pois huuhdottava tuote. Käyttöohjeessa neuvotaan levittämään ainetta iholle ja jättämään tuote iholle, kunnes aine on kuivunut, jonka jälkeen tuote huuhdellaan pois. Herkistävät aineet ehtivät imeytymään vaikutusajan aikana.

Selluliittivoide on kuitenkin kiistatta iholle jätettävä tuote ja sisältää kiellettyä seosta.

kielletty_selluliittivoide

CosmEthics-sovellukselta saatujen tietojen mukaan markkinoilla on myös muita kyseistä kiellettyä seosta sisältäviä kosmetiikkatuotteita.

Tarkista tuotteesi

Kemikaalitutka suosittelee tarkistamaan jälleen kerran kosmetiikkahyllyn INCI-listat. Poista tuote käytöstä, jos iholle jätettävä tuote sisältää näitä kahta ainesosaa:

  • metyylikloori-isotiatsolinoni, Methylchloroisothiazolinone (MIT tai MI)
  • metyyli-isotiatsolinoni, Methylisothiazolinone (CMIT, CMI tai MCI)

Kemikaalitutka suosittelee välttämään kyseisiä aineita myös iholta poishuudeltavissa kosmetiikkatuotteissa, pesuaineissa sekä rakennusmateriaaleissa. Myös EU on ottanut asiaan kantaa:

Since MI is widely used in other consumer products (eg. detergents, paints), exposures from such sources should also be assessed.

Lähteet:
EU:n lehdistötiedote
EU-lex-Europa
EU-OPINION ON Methylisothiazolinone

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top