Tärkeät hetket vauvan kanssa – Vaipanvaihtokin on varhaista vuorovaikutusta

Yhteistyö: Muumi Baby

Kaupallinen yhteistyö Muumi Baby

Kaupallinen yhteistyö: Muumi Baby Vaipat  

Meillä vaippoja käytetään vähän, koska olen kaikkien kolmen lapsen kanssa harjoittanut vauvojen vessahätäviestintää, joka on varhaista lempeää vuorovaikutusta lapsen kanssa. Silloin kun meillä vaippoja käytetään, valitsemme tietysti mahdollisimman vastuullisen vaihtoehdon eli kotimaiset Muumi Baby vaipat. Vaipat ovat suhteellisen uusi keksintö ja tuhansia vuosia vessa-asiat on hoidettu vaistojen varassa, vauvojen vessahätäviestinnän periaatteiden mukaisesti. Meillä kaikilla on edelleen nuo vaistot, odottamassa käyttöönottoa.

Meillä ihmisillä, ja eläimilläkin, on myös tarve vuorovaikutukseen jo vastasyntyneestä asti. Tiedetään, että kehittyäkseen normaalisti aivot tarvitsevat paljon läheisyyttä, koskettelua, juttelua, ääniä ja makuja. Siis kaikenlaista aktiviteettiä. Vauvojen aivot ovat ehkä luomakunnan ihmeellisin asia, sillä ne kehittyvät ensimmäisen vuoden aikana niin hurjaa vauhtia. Ja sillä, mitä kaikkea vauva kokee ensimmäisen vauvavuoden aikana on vaikutusta kognitiivisiin kykyihin, eli ajatteluun, sekä vauvan hyvinvointiin läpi elämän.

Niinpä vauvojen vessahätäviestintää kannattaa harrastaa, vaikka käyttäisikin vaippoja. Vauvojen vessahätäviestinnän tarkoitus ei ole täysi vaipattomuus, vaan kommunikointi. Ja vessahätäviestintää harjoitetaan ihan yhtälailla, silloin kun vauvalla on vaipat. Vaipat ja vessahätäviestintä eivät sulje toisiaan pois. Tehdäkseni sekä vauvalle, että ympäristölle parhaita valintoja valitsen tuotteet, joissa ei ole käytetty turhia kemikaaleja.

Vielä yhdet pisut vaippaan

Kun vaihdan vauvan vaipan, avaan vaipan ja annan vauvalle pissamerkin, joka meillä on pisupisu. Laitan myös vauvan jalat koukkuun vatsan ylle, koska se on luonnollisin asento myös suolen tyhjenemiselle. Vauvathan saattavat kakata pitkin päivää. Osin se voi johtua siitä, ettei vauva saa kunnon ”kakka-asentoa”. Kakka-asennosta voit lukea lisää esimerkiksi tästä.

Usein vauva pissaakin siis vielä yhden viimeisen pienen pisun jo melkein käytettyyn vaippaan. Se on minusta kiva, koska sitten tiedän että uusi vaippa pysyy kuivana vähän pidempään. Olisi ihan hassua laittaa vaippa ja tietää että vauva pissaa aivan kohta uudelleen.

 

Ihana vaipanvaihtohetki

Vauvojen vessahätäviestintä tekee meidän vaipanvaihtohetkestä vuorovaikutuksellisen. Eikä vuorovaikutus siihen jää, usein nämä vaipanvaihtohetket kestävät puolikin tuntia, sillä käytän tilanteen hyväkseni ja lepertelen ja höpsöttelen vauvalle. Laulelen vauvalle lauluja (lauluäänestäni viis). Jostain syystä tämän vauvan kanssa ”tunnariksi” on valikoitunut Muumilaulu: Ei muumitaloa lukita yöksi, hei muumit…

Laulelun lisäksi teen kaikkea hassua: nuuhkin vauvaa korvien takaa, pöristän masua, kutittelen kainaloista, teen hassuja ilmeitä ja pussailen vauvaa ympäriinsä (tälle olen antanut nimeksi pusukylpy), näytän vauvalle Muumi Baby vaippojen Muumi hahmojen kuvia ja sanon Muumi, ja usein vauva jo hymyilee näille kuville.

Välillä teen outoja ääniä ja ilmeitä ja kääntelen vauvaa puolelta toiselle. Vauva myös tykkää, kun välillä puhallan hänen kasvoihinsa, jolloin vauva haukkaa henkeä refleksinomaisesti, mutta se saa aina aikaiseksi ihastuneen hymyn. Oudoltahan tämä kuulostaa,  mutta uskon että tämä on todella hyödyllistä vauvan kehitykselle.

Enkä minä tätä hassua performanssia tietenkään sen takia tee että vauvasta tulisi Einstein, vaan siksi että vaistot jotenkin sanovat minulle että näin tulee tehdä ja ennen kaikkea siksi että se on IHANAA!

Tuntuu niin vaikealta sanoittaa mitä kaikkea tähän vauvan kanssa höpsöttelyyn kuuluu, että se pitäisi melkein nähdä videolta.
Mutta kerro sinä, mitä kaikkea hassua teet vauvasi kanssa!

PS. Lue täältä, miksi valitsimme Muumi Baby -vaipat ja miksi olen niitä toivonut myös lähikauppojemme valikoimiin.

11 Comments

 1. Susan
  3.12.2018

  Kuulostaa hyvin samantapaiselta kuin meidän vaipanvaihto hetket. Varsinkin pienempänä kun vauva ei vielä liikkunut niin paljoa kyllä siinä hommassa saattoi tuntikin vierähtää ja vauva sai ottaa samalla ilmakylpyjä. Kaikki kehityksen merkkipaalut tulikin sitten vaipanvaihto pisteellä nähtyä; kääntymiset, varpaiden löytyminen, lelun siirtäminen kädestä toiseen, pyörimiset, pään nosto….

  Vastaa
 2. Leni
  3.12.2018

  Meilläkin on aina ollut vaipanvaihtohetket sellasia hassutteluhetkiä! Lauleskellaan, jumpataan, päristellään, syön vauvan varpaita ja sormia ja mitähän vielä 😀 Nyt vauva puol v touhuilee kylppärissä ilman vaippaa usein vaipanvaihdon yhteydessä ja hälle on tullu tutkimusrutiinit. Ensin sammakkopurulelun kanssa juttelua, sitten lattiakaivolle ja matkalla löytyykin pesupallo. Lopuksi keksitään matto!

  Vastaa
 3. Nimetön
  3.12.2018

  Kyllä nyton kaukaa haettu tämän postauksen uskottavuuspisteet!
  Vaikka kirjoittaisikin rahan takia ja yhteistyöpostaukset näin ollen olisivatkin taloudellisesti tärkeitä, myös oma uskottava linjansa tulisi osata säilyttää kaikesta huolimatta.
  Kyllähän se vähän niin on, että omaa oksaasi sahaat kirjoittamalla, kuinka vaipan valitessasi valitset kotimaisen kertakäyttövaipan. Mihin jäivät ne hehkutetut kestovaipat? Villahousut, harsot jne.?

  Vastaa
  1. Maria
   3.12.2018

   Meillä käytetään molempia. Joka päivä käytössä on myös kestoja. Useimmiten vauva käy päivisin vessassa, eikä vaippa edes likaannu. Mutta joissain tilanteissa päivässä menee 1 tai kaksi kertokäyttövaippaa ja silloin niiden ekologisuudella on paljonkin väliä.

   Haluan kannustaa ihan kaikkia vähentämään vaipparoskan tai -pyykin määrää harjoittamalla vessahätäviestintää. Minusta se on tärkeämpää kuin ehdottomuus. Osa ihmisistä ei ole valmiita vaihtamaan kestovaippoihin, joten silloin ekologisuudella on iso merkitys.

   Vastaa
 4. An
  4.12.2018

  Noniin sitä mainostetaan, mistä rahaa saa

  Vastaa
 5. Unknown
  10.12.2018

  Puhut paljon dnrs:stä ja sen hyödystä mm ruoka-aineyliherkkyyksiin, mcs, homeeseen yms. Olen myös kuullut jutun, missä olet myöntänyt liioitelleen asiaa etenkin homeen suhteen ihan vain myynnin edistämiseksi/markkinoiti mielessä yms.? Miten asiaan voi suhtautua jälkikäteen, mikä on totta ja mikä hieman väritettyä? Miten perustelet asiaa ja tapahtuneita?

  T. Kiinnostunut

  Vastaa
 6. Nella
  10.12.2018

  Ei ole järkevää puhallella kokoajan vauvan naamaan lujaa ja useasti sillä kyseinen ilmavirta aiheuttaa sukellusrefleksin eli vauvan hengitys lakkaa. Et kai halua happivajausta?

  Vastaa
 7. SONJA
  11.12.2018

  Hei
  Minua on jäänyt mietityttämään kun sanoit, että kannat vauvaasi melkein koko päivän. Tarkoitatko siis, että oikeasti _koko_ päivän vai silloin kun olette menossa jossain, niin hän kulkee liinassa? Voisitko hieman avata tyypillisen päivänne rakennetta, eli milloin liinassa, milloin päikkäreillä, miten ruokailut ja leikit yms.? Muistelen vaan että oisko instastoryssa kun sanoit, että vauva oli tänäänKIN liinassa koko päivän ja että siten läheisyyskiintiö tulee täyteen ja hän nukkuu yöt hyvin tai jotain sellaista.

  Vastaa
 8. Helena
  27.2.2019

  Hei Maria,

  Olen ihan lopen kyllästynyt rajoittuneisiin ihmisiin, joita olen neuvonut seuraamaan sinua, jotka eivät ymmärrä tekemisesi tarkoitusta. Olet ollut minulle tuki ns orgaanisessa äitiydessä ja menen suunniltani, kun Burana uskovainen torppaa sinut hihhuliksi, jota tulee seurata erittäin kriittisellä silmällä. En voi käsittää, että miten esimerkiksi äitiys, oma lapsi ja oma terveys, hyvinvointi, tasapaino ja onnellisuus voivat olla ihmiselle niin yhdentekeviä asioita ettei ymmärrä ottaa oppeja ja neuvoja muualta kuin Burana paketin takakannesta. Miksi ihmiset eivät ymmärrä pyrkiä omaan parhaaseen versioon itsestään ja elämästään?

  Kiitos, kun jaksat toimia näiden asioiden parissa!

  Vastaa
  1. marianordinoma
   28.2.2019

   Kiitos palautteesta! Jokaisella on se oma aikataulu, jossa havahtuu…

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top