Tuoksumarkkinointi kiellettävä kansanterveyden tähden

Vaikka olen sairastunut kosteusvauriomikrobeista ja hometoksiineista, minua haittaavat nykyään eniten ihmisten käyttämät hajusteet, joilta ei voi välttyä missään. Hajustekemikaaleja leijuu ilmassa joka puolella, niiltä ei voi päästä pakoon.

Kaiken kukkuraksi niin sanottu tuoksumarkkinointi on valtaamassa alaa. Tuoksumarkkinointi tarkoittaa sitä, että tuoksumarkkinointia harjoittavat yritykset.

Tuoksumarkkinointia harjoittavat esimerkiksi:

  • ruokakaupat
  • marketit
  • vaatekaupat
  • kenkäkaupat
  • huonekalukaupat
  • hotellit
  • kiinteistövälittäjät
  • posti
  • sekä jopa jotkut lääkäriasemat sekä apteekit

Yritykset sijoittavat tiloihinsa laitteita, jotka päästävät ilmaan synteettisiä tuoksukemikaaleja. Huonekaluliikkeen keittiöosastolla voi esimerkiksi leijua pullan tuoksu, vaikkei näyttelykeittiöiden uuneja ole kytketty sähköverkkoon. Jotkut lentoyhtiöt ovat alkaneet käyttää näitä laitteita niin sanottujen nimikkotuoksujensa levittämiseksi lentokoneen sisäilmaan. Tuoksumarkkinointia perustellaan yleensä sillä, että halutaan tarjota elämyksiä ja viihtyisyyttä asiakkaille.

Tuoksumarkkinoinnista ei tarvitse ilmoittaa etukäteen esimerkiksi myymälän ulko-ovella. Tämä on mielestäni erittäin epäeettistä toimintaa, sillä nämä synteettiset tuoksukemikaalit aiheuttavat osalle asiakkaista terveydellistä haittaa (ympäristösairaat, sisäilmasairaat, monikemikaaliyliherkät, MCS -potilaat, hajuste- ja kemikaaliyliherkät, tuoksuyliherkät, hajusteallergikot, astmapotilaat, migreenipotilaat.) Tuoksumarkkinointi pitäisi mielestäni kieltää! Tuoksumarkkinointia harjoittavat yritykset ilmoittavat julkisesti, että he harjoittavat tuoksumarkkinointia asiakkaittensa parhaaksi, kyse on kuitenkin todellisuudessa näiden yritysten itsekkäästä tavoitteesta lisätä tuotteidensa menekkiä ja omaa voittoaan.

modern-office-1044807_640
Asuntonäytöissä käyvä saattaa törmätä tuoksumarkkinointiin

Tuoksuille herkkien ihmisten elämänpiiriä ei saa kaventaa enää entisestään! Meillä on yhteiskunnassa jo aivan tarpeeksi vaikeata, koska saamme oireita muiden ihmisten käyttämistä tuoksutuotteista, vaikka emme itse käytä lainkaan hajustettuja tuotteita. Tuoksukemikaalien pakkosyöttäminen on saatava loppumaan! Jopa meidän postiluukuistamme pudotetaan sisään hajustettua postia, joten edes oma kotimme ei ole turvassa hajusteterrorismilta.

Allergia- ja Astmaliiton mukaan 10-40% väestöstämme kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Kyse ei siis ole mistään marginaalisen pienestä ihmisryhmästä. Sitä paitsi olen kuullut myös monen terveen ihmisen valittavan, että heidän on erittäin epämiellyttävää oleskella esimerkiksi tavaratalojen kosmettiikkaosaston läheisyydessä. Hajustekemikaalit eivät aiheuta yksinomaan hengitystieoireita herkistyneille, vaan tärkeätä on tietää, että ne vaikuttavat kaikkien ihmisten hormonitoimintaa häiritsevästi. Ne ovat niin sanottuja hormonihäiritsijöitä.

Vertaan tuoksukemikaalien leijumista hengitysilmassa esimerkiksi siihen, että pähkinöille allergiselle tungettaisiin muiden toimesta jatkuvasti pähkinöitä kurkusta alas tai että keliaakikolle pakkosyötettäisiin gluteenia. Pähkinät ja gluteeni voivat aiheuttaa erittäin vakavia oireita. Niin voivat aiheuttaa myös tuoksukemikaalit!

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top