Tukes suoritti pistokokeen – nämä nahkatuotteet ovat tutkitusti turvallisia

Kymmenen paria nahkakenkiä sekä muutama rannekoru sai menolipun Tullin laboratorioon, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suoritti pistokoeluontoisen tarkastuksen.

Tutkittavaksi lähetettiin niin suomalaisia että ulkomaisia tuotemerkkejä.

Kromi(VI)-yhdisteiden pitoisuuksia nahkatuotteissa tai nahkaosia sisältävissä tuotteissa rajoitettiin viime vuonna. Tämän jälkeen EU:n markkinoille tuodut nahkatuotteet tai nahkaosia sisältävät tuotteet eivät saa sisältää kyseisiä yhdisteitä raja-arvon ylittävinä pitoisuuksina.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että valmistajat ovat ottaneet huomioon hyvin uuden rajoituksen vaatimukset.

Toki valikoitu otos tuotteista oli pieni.

Elina Vaahtovuo / Tukes

 

Nahan ominaisuuksia parannellaan käyttämällä kromi(III)-yhdisteitä. Nämä yhdisteet reagoivat nahassa ja muodostavat ärsyttäviä kromi(VI)-yhdisteitä, joiden pitoisuuksia Tukes on nyt tutkinut. Kromi(VI)-yhdisteiden muodostumista voi vähentää käyttämällä tiettyjä nahan parkitsemistekniikoita ja sopivia varastointiolosuhteita, sillä kromi(VI)-yhdisteitä voi muodostua myös myöhemmin tuotteen elinkaaren aikana.

Tutkitut tuotteet:

nahkatuotteet_testatut
Kuva Tukes

Kromi(VI)-yhdisteet voivat aiheuttaa allergiaa jo pienissä pitoisuuksissa, joten jos ostamasi nahkatuote aiheuttaa ihottumaa tai ärsytystä, on mahdollista, että tuottessa on esimerkiksi kyseistä ainetta. Jos nahkatuote altistuu UV-valolle, on mahdollista, että ärsyttävää yhdistettä muodostuu myös myöhemmin käytön aikana.

Kyseisten yhdisteiden valvontaa nahkatuotteissa on tarkoitus jatkaa. Aiheeseen perehdytään koko EU:n alueella.

Lähde: Tukes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top