Voimakasta kasvimyrkkyä yrttiteessä

Muutaman ison valmistajan tuottamissa yrtti- ja piparminttuteissä on vaarallisia pitoisuuksia kasvimyrkkyjä. Asia tuli ilmi saksalaisen tv-ohjelma Marktin teettämässä tutkimuksessa. Osassa valmistettuja teitä pitoisuudet olivat niin suuria, että niiden juominen saattaa aiheuttaa haittaa terveydelle.
Markitn teettämissä laboratoriotutkimuksissa muutamista suurten valmistajien pussiteistä löydettiin pyrrolitsidiinialkaloidia. Pyrrolitsidiinialkaloidi voi aiheuttaa maksavaurioita, maksasyöpää ja perimävaurioita hyvin pienissä määrissä.
Kielin Christian-Albrechts -yliopiston toksikologi, pfofessori Maser vaatii, että kaikkien elintarvikkeiden, myös teen, pitäisi olla vapaa pyrrolitsidiinialkaloidista.

Luonnon oma myrkky

Pyrrolitsidiinialkaloidi on nimenomaan kasvimyrkky — siis aine jota kasvit tuottavat puolustautuakseen tuholaishyönteisiä vastaan. Myrkyt eivät kuitenkaan kuulu yrttiteehen.

Tehotuotettujen peltojen kitkemisessä on säästetty, minkä seurauksena pussiteehen on päätynyt sinne kuulumattomia rikkakasveja. Teestä löytyneet myrkyt ovat peräisin rikkakasveista, jotka kasvavat teekasvien seassa.

Luonto kykenee siis valmistamaan erittäin vahvoja myrkkyjä. Yksi voimakaskasvuinen, kyseistä ainetta tuottava kasvi on kurkkuyrtti. Kun teekasvit poimitaan koneellisesti, kurkkuyrtti ja muut pyrrolitsidiinialkaloidia tuottavat rikkakasvit joutuvat teen sekaan.

Laissa pitoisuuksia pyrrolitsidiinialkaloidille ei ole säädetty. Saksan riskiarvioinnin ministeriö (BfR) on kuitenkin laskenut raja-arvoja kyseiselle aineelle.

  • Aikuisen päivittäisen pyrrolitsidiinialkaloidin saannin yläraja on 0,42 mikrogrammaa
  • kupillinen teepussista valmistettua REWE-merkkistä piparminttuteetä sisältää 0,67 mikrogrammaa pyrrolitsidiinialkaloidia
  • kupillinen Edekan-merkkistä yrttiteetä sisältää 0,36 mikrogrammaa pyrrolitsidiinialkaloidia
Suomen Tullilaboratorion sivuilta ei löytynyt tietoa pyrrolitsidiinialkaloidin varalta testatuista yrttituotteista.

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top