Varoitus koiranruuan propyleeniglykolista

Propyleeniglykoli on raakaöljystä tuotettava yhdiste, jota kutsutaan myös nimellä propaani-1,2-dioli. Ainetta käytetään liuottimena kosmetiikassa ja rakennustarvikkeissa. Propyleeniglykolia käytetään myös lentokentillä jäänestoaineena.

Propyleeniglykolia käytetään tupakassa ja nuuskassa humektanttina eli kosteutta sitovana aineena, jolloin se estää savuketta kuivumasta. Humektanttina aine toimii myös koirien ja kissojen kuivaruuissa.

Oireita propyleeniglykolista

Propyleenigylkoli on mautonta ja hajutonta, mutta se aiheuttaa silti monille oireita. Rakennusmateriaaleista sisäilmaan erittyessä aine voi aiheuttaa terveysongelmia. Aineen pitoisuuksia sisäilmassa voidaan tutkia VOC-näytteellä. Kohteissa, joiden sisäilmassa on kohonneita pitoisuuksia propyleeniglykolia on raportoitu silmä- ja hengitystieoireita sekä neurologisia oireita.

Altistumista propyleeniglykolille pidetään mahdollisena terveyshaittana edellä mainittujen ärsytysoireiden lisäksi siksi, että se muodostaa haitallisia aineita palaessaan.

Ihmisruuassa propyleeniglykolia saa käyttää lisäaineiden kantaja-aineena. Eläinten ruuassa aine on sallittu, vaikka tietoa aineen pitkäaikaisvaikutuksista ja jatkuvasta altistuksesta on vähän.

Kuolema ruokakupissa

USA:ssa propyleenglykolia sisältävän koiranruuan on epäilty aiheuttaneen ainakin 4000 koiran kuoleman. Koirien kuolemaan yhdistetty Nestlén valmistama Purina-koiranruoka sisältää propyleeniglykolin lisäksi erästä sienimyrkkyä eli mykotoksiinia.

Kyseinen koiranruoka on aiheuttanut maksavaurioiden ja sisäisten verenvuotojen lisäksi lievempiä oireita kuten ripulia, oksentelua sekä painonlaskua.

Koiranruoka voi sisältää merkittäviä määriä propyleeniglykolia. Esimerkiksi Rainbow Mureat nappulat -koiran kuivaruoka sisältää 15g propyleeniglykolia.

propyleeniglykoli_koiranruoka_kemikaalit

Propyleeniglykolia sisältäviä koiranruokia:

  • Beneful 2 in 1 Small Breed
  • Beneful Small Bites
  • Friskies Mini Menu Nutri Soft
  • Pro Plan Duo Délice Salmon & Rice
  • Rainbow Mureat nappulat nautaa ja kasviksia
  • Rainbow Mureat nappulat kanaa ja kasviksia

Nämä ovat vain nopeasti Google-haulla löytyneitä esimerkkejä. Todennäköisesti propyleeniglykolia sisältäviä ruokia on enemmän. Myös koirien makupaloissa voi olla kyseistä ainetta.

Aineen tiedetään olevan erittäin haitallista kissoille. Kissanruuat eivät saa sisältää ainetta lainkaan.

Lähteet:
MTV.fi – Suositun ruoan väitetään tappaneen koiria
Valvira – propyleeniglykoli
Food Safety Magazine

 

24 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top