Fluorin haitoista on kiistelty vuosikausia. THL:n mukaan fluoriin liittyvillä infosivuilla ei mainita sanallakaan kilpirauhasongelmia, joiden on jo useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä fluorin liikasaantiin.
Fluorin lähteitä on monia ja on hyvin yksilökohtaista, millaisista puroista fluoria kukakin saa. Vesi on yksi tiedetty fluoridin lähde. Lisäksi sitä saadaan hammastuotteista, sen tiedon voi lukea tuotteen kyljessä olevasta selostuksesta. Näiden lisäksi fluoria voi saada suuria pitoisuuksia teestä.
Miksi teessä on fluoria?
Fluoria ei todennäköisesti ole lisätty teehen. Teekasvi, Camellia sinensis, on luonnollinen fluorinkerääja kasvi. Se imee itseensä fluoria maaperästä. Kasvin luonnollisilla kasvualueilla, Intiassa, maaperä voi olla hyvin fluoripitoista.
Fluori kerääntyy lehtiin pikkuhiljaa, joten fluoria on eniten suurissa ja vanhoissa teen lehdissä. Ne ovat myös laadultaan huonompia, joten ne käytetään halpojen pussiteiden valmistukseen.
Paremman makuiset, pienet lehdet ja nuput käytetään kalliisiin teelaatuihin. Niissä on luonnostaan vähemmän fluoria, sillä ne eivät ole ehtineet imeä sitä itseensä.
Tutkittu myös Suomessa
Kuten mistä tahansa lähteestä saadun liian fluoridin seurauksena, myös teen kautta saadun fluorin yksi haittavaikutus voi olla fluoroosi. Fluoroosi aiheuttaa kiillelaikkuja hampaisiin. Hampaat kehittyvät jo sikiön ollessa äidin kohdussa, joten raskaana olevien kannattaa välttää halpojen teelaatujen juomista.
Suomalaistutkimuksen mukaan jo yhdestä kupillisesta teetä saa turvallisen päiväannoksen ylittävän määrän fluoria.Tutkimuksessa todettiin, että teen juonnilla voi olla vaikutuksia kilpirauhasen terveyteen.
Fluoridin liikasaanti voi aiheuttaa hammasfluoroosia ja luuston fluo- roosia. Pitkäaikaisesta ja korkeasta fluoridille altistumisesta on myös raportoitu vaikutuksia kilpirauhaseen, aivojen ja kudosten kehitykseen sekä yhteys tiettyihin luusyöpien tyyppeihin.
Tutkimuksessa todettiin, että fluoridin lähteenä teen merkitys on huomattava.
Valitse vähemmän fluoria sisältäviä teelaatuja
Fluoridin pitoisuus projektin näytteissä vaihteli, tutkittavista näytteistä suurin osa oli mustaa teetä.
- Musta tee – fluoridipitoisuus vaihteli 22-48 mg/l
- Vihreän tee – fluoridipitoisuus (vain yksi näyte) 23 mg/l
- Rooibos – fluoridipitoisuus (vain yksi näyte) 2,9 mg/l
Tutkimuksessa oli mukana ainoastaan yksi näyte vihreää teetä, joten eroa fluoridipitoisuuksissa vihreän ja mustan teen välillä ei pysty arvioimaan. Rooiboksen fluoridipitoisuus oli huomattavasti pienempi kuin mustan ja vihreän teen.
- Suosi siis roibosta ja muita yrttiteitä, jotka eivät sisällä perinteisten teekasvien lehtiä.
- Jos juot mustaa teetä, suosi kalliimpia teelaatuja – kompensoi juomalla vähemmän
Lähteet:
KASVINSUOJELUAINEET, LISÄTTY SOKERI JA FLUORIDI TEESSÄ
THL
Effect of fluoride on the biosynthesis of catechins in tea [Camellia sinensis (L.) O. Kuntze] leaves
5.2.2016
https://ybertaud9.wordpress.com/2012/05/01/fluoride-content-in-black-tea-white-tea-green-tea-and-oolong-tea-loose-leaf-tea-health-benefits-and-tea-dangers/
21.4.2016
Olen kova teenjuoja, voisitko kertoa, mitkä vihreäteelajit olisivat turvallisimpia juoda