Lautailu, laskettelu ja hiihto ovat lajeja, joiden tapahtumapaikaksi mielletään puhdas luonto. Urheilullisen pakkaspäivän jälkeen posket punottavat ja mieli on korkealla. Harva tulee ajatelleeksi kemiallista jälkeä, joka on jäänyt rinteeseen tai latuun näiden urheilullisten harrastusten takia.
Kauniina talvipäivänä suksi- ja lautavahaa tai voidetta kulkeutuu luontoon Suomenkin kokoisessa maassa kiloittain. Lumilautojen ja suksien voiteluun käytetyt voiteluaineet ja vahat sisältävät terveydelle sekä ympäristölle erittäin haitallisia aineita.
Vahat ja voiteet sisältävät perfluorattuja yhdisteitä eli PFC-yhdisteitä. PFC-yhdisteet ovat samoja aineita, joita käytetään teflonin, ”maailman liukkaimman aineen”, valmistuksessa. Luontoon päässeet PFC-yhdisteet muodostavat globaalin ongelman, sillä aineet leviävät kaikkialle luontoon. PCF-yhdisteitä on löydetty lapin erämaista otetuissa luminäytteissä.
Suksivahaa veressä?
Ympäristön ohella suksien ja lautojen luiston parantamiseen käytetyt aineet vaikuttavat ihmisiin. Vahojen ja voiteiden terveysvaikutuksia on pohdittu pitkään.
Myös Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on tiedostanut ongelman ja tehnyt tutkimustyötä aiheesta. Tutkimuksen loppupäätelmä oli, että suksihuollon sekä aineiden turvallisuuteen on kiinnitettävä enemmän huomiota.
Huhuja suksihuoltajien sairastumisista ja kuolemantapauksista on ollut, mutta mitään ei ole tieteellisesti todistettu
Jari Nieminen, Maastohiihtoliitto
Ruotsissa ja Norjassa hiihtojoukkueiden huoltotiimien jäsenten veren PFC-pitoisuuksia on tutkittu. Maailmancup-tiimien varustehuoltajien verestä löytyi haitallista PFOA-yhdistettä hälyttävän korkea, 45 kertainen määrä muuhun väestöön verrattuna. Tutkituilta henkilöiltä löytyi verestä myös muita PFC-yhdisteitä poikkeavan suuria määriä. Yhdisteiden pitoisuudet veressä olivat sitä suurempia, mitä useamman vuoden tutkittava henkilö oli suksienhuoltotyötä tehnyt.
Ammattilaisten lisäksi harrastelijoiden kannattaa muistaa vahojen ja voiteiden sisältämien kemikaalien aiheuttama terveysriski. Erityisessä vaarassa ovat paljon harrastavat sekä nuoret urheilijat, jotka huoltavat itse omia varusteitaan. Vaikka PFC-yhdisteiden haitallisista vaikutuksista on tiedetty pitkään, tieto suksi- ja lautavahan ja voiteiden haitallisuudesta ei aina kulje harrastajille.
Kyseiset kemikaalit kertyvät elimistössä veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan. Yhdisteet eivät helposti erity virtsan tai ulosteiden mukana, joten ne kertyvät kehoon. Kyseiset yhdisteet aiheuttavat merkittävän riskin aikuisen terveydelle sekä lapsen tai nuoren kehitykselle. Kyseisten aineiden epäillään vaikuttavan hedelmällisyyteen.
Myrkylisiä jauheita, höyryjä ja nanoja
PFC-yhdisteille voi altistua suksia tai lautoja käsitellessä tai saastuneen lumen kulkeutuessa suuhun tai iholle. Suurin osa altistuksesta tapahtuu kuitenkin varusteita huollettaessa: vahaa levitettäessä, kuumentaessa tai vahakerrosta skrabatessa.
Vahaa kuumentaessa yhdisteet voivat höyrystyä myrkyllisiksi kaasuiksi. Lisäksi vahan kuumentaminen aiheuttaa terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Erittäin haitallisina pidetään jauhemaisia aineita, jotka kuumennetaan kiinni suksen pintaan. Jauhemaiset aineet voivat pöllähtää ilmaan ja kulkeutuvat hengitysteihin. Fluoripulverien käytöstä on Maastohiihtoliiton Suksihuoltajakerhon Jari Niemisen mukaan luovuttu.
Myös nanoteknologia on löytänyt suksi- ja lautavahoihin. Useissa purkeissa mainostetaan fluorokemikaalien lisäksi tuotteen sisältävän nanoteknologiaa. Nanoteknologian haitoista tai turvallisuudesta tai ympäristönäkökulmasta ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Vahojen tuoteselosteissa ei myöskään kerrota, mitkä aineet ovat nanomuodossa, joten turvallisuutta luonnon tai ihmisen terveyden kannalta ei voi annetun tiedon valossa arvioida.
Haitallisia tuotteita myös Suomessa
Nopealla googlauksella selviää, että fluoripulvereita ja -vahoja myydään useissa suomalaisissa nettikaupoissa. Fluorivahoja myydään myös suihkepulloissa. Tuotteiden käyttöohjeissa ei sanota mitään PFC-yhdisteiden vaaroista tai suojautumisesta tuotetta käsitellessä. Käyttöturvallisuustiedotteita tuotteille ei ole saatavilla.
Tarkkaa tietoa markkinoilla olevien vahojen sisällöstä ei ole, sillä valmistajien ei tarvitse sitä kertoa. Koostumus on liikesalaisuus. Haitallisia PFC-yhdisteitä käytetään laajasti, etenkin kalliimmissa aineissa. Norjalaiset tutkijat analysoivat 11 erilaista kilpailuvahaa. Fluorikemikaaleja löytyi jokaisesta näytteestä.
EU:n lainsäädäntö on mahdollisesti puuttumassa PFC-yhdisteitä sisältävien tuotteiden valmistukseen ja kuluttajamyyntiin, joten mullistuksia suksi- ja lautailuvahamarkkinoilla odotetaan.
Jo nyt monet vastuulliset valmistajat ja tuotemerkit valmistavat sataprosenttisen biohajoavia vahoja, jotka eivät sisällä haitallisia PFC-yhdisteitä.

Vinkit suksi- ja lautahuoltoon:
- älä anna lapsen tai nuoren huoltaa välineitä itse
- käytä vain biohajoavaa suksi- tai lautavahaa, muista että myös biohajoavaa vahaa käytettäessä syntyy haitallisia höyryjä ja pienhiukkasia
- tee suksi- tai lautahuolto tilassa, jossa on tehokas ilmanpoistojärjestelmä
- käytä puolinaamaria, joka suodattaa kaasut ja hiukkaset
- siivoa skrabausjäte huolellisesti
- HUOM! Jos sinulla ei ole kunnollista ilmanvaihtojärjestelmää ja hengityssuojainta, anna ammattilaisen hoitaa homma!
Lähteet: PubMed, Environmental Health News PubMed, Jari Niemisen puhelinhaastattelu, Optiwax-nettikauppa, Greenpeace