Vietnamissa kiellelttyjä parabeenejä sisältävää kosmetiikkaa poistettiin näkyvästi sakon uhalla heti kiellon astuttua voimaan elokuussa 2015.
Suomessa kyseisiä parabeenejä ja muun muassa polyaminopropyl biguanidea (PHMB) sisältäviä tuotteita on yhä laajasti myynnissä. Viranomaiset odottavat lausuntoa EU:lta, vaikka esimerkiksi PHMB on kosmetiikassa kiellettyjen aineiden listalla.
Vuonna 2014 EU kielsi kosmetiikasta viisi parabeenia. Valmistajille annettiin siirtymäaika, jonka jälkeen tuotteita ei enää saa olla markkinoilla. Kyseinen päivämäärä oli 30.7.2015.
Viime vuoden elokuusta alkaen seuraavia parabeenejä sisältäviä tuotteita ei ole saanut olla kauppojen hyllyllä:
- isobutylparaben
- isopropylparaben
- phenylparaben
- benzylparaben
- pentylparaben
Itseasiassa kyseisiä aineita sisältäviä tuotteita ei olisi lain mukaan saanut tuoda EU:n markkinoille 2014 lokakuun jälkeen.
From 30 October 2014 only cosmetic products which comply with this Regulation shall be placed on the Union market.
From 30 July 2015 only cosmetic products which comply with this Regulation shall be made available on the Union market.
Erinomainen laki mutta laiska valvonta
Suomalaiset luottavat muita EU-kansalaisia enemmän viranomaisvalvontaan. Ovatko viranomaiset sinisilmäisen luottamuksen arvoisia? Lainsäädäntömme on erinomainen, mutta käytännössä se on juuri niin hyvä kuin sen valvonta.
Aasian maista ainakin Vietnam ja Filippiinit ovat ottaneet mallia EU:n kosmetiikkalainsäädännöstä. Vietnamissa tietyt parabeenit on kielletty samassa aikataulussa kuin EU:ssa.
Erona näyttäisi olevan vain säädetyn lain valvonta. Filippiineillä kiellettyjä parabeenejä ei ole suvaittu markkinoilla enää vuodenvaihteen jälkeen. Vietnamissa kielto astui voimaan 30.7.2015 (kuten Suomessa) jolloin asiasta tiedottivat Vietnamin suurimmat sanomalehdet sekä paikallinen lääkevirasto. Viraston johtaja Nguyen Tat Dat totesi haastattelussa, että kieltoa rikkoville yrityksille olisi luvassa ankaria rangaistuksia, kuten sakkoja, tuotteiden takavarikointia sekä elinkeinolupien jäädytystä.
Kemikaalitutka ei löytänyt yhtään Tukesin tiedotetta liittyen 2014 kiellettyihin parabeeneihin. Suomessa asiasta tiedottaminen on siis jäänyt bloggaajien ja somerummutuksen varaan. Asiasta kysyttäessä Tukes on vedonnut niukkoihin resursseihin.
Turvallisuus- ja kemikaalivirastoa on arvosteltu hitaudesta ennenkin. Vuonna 2012 päiväkodeista löytyi PHMG:tä sisältäviä käsien desinfiointiin tarkoitettuja aineita. Kyseiset biosidit vedettiin ainakin Etelä-Korean markkinoilta jo vuonna 2011.
Suomen valvovan viranomaisen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan Etelä-Korean hallitus reagoi järkevästi.
– Kuulostaa ihan mahdolliselta, jos pitoisuus on riittävän suuri, että aineet hengitettyinä saattavat olla hengenvaarallisia ja aiheuttaa kuolintapauksia, kemikaalituotevalvonnan johtaja Esa Nikunen sanoo.
Miksi Suomessa on sitten viivytelty riskien kertomisessa?
– Me ainakin täällä Tukesissa yritimme toimia nopeasti. En tiedä yhtäkään EU-maata, joka olisi reagoinut nopeammin kuin me. On totta, että riskinarvioinnit kestävät EU:ssa kiusallisen kauan, Nikunen puolustautuu.
Kiellettyjä parabeejenä yhä myynnissä
Vaikka tietyt parabeenit ovat olleet kiellettyjä myös Suomessa elokuun 2015 jälkeen, aineita on yhä laajasti myynnissä olevissa kosmetiikkatuotteissa. Kemikaalitutka teki pistokokeen Helsingin keskustan Stockmannille ja havaitsi pienellä vaivalla useita kiellettyjä parabeenejä sisältäviä tuotteita. Myös kohua aiheuttanutta PHMB:tä sisältäviä tuotteita myydään yhä.
Näiden uutisten valossa näyttää siltä, että Suomessa kosmetiikan lainsäädännön valvonta on heikompaa kuin joissain Aasian maissa. Valmistajat saattavat ottaa tämän viestinä. On mahdollista, että Aasian markkinoilta poistettuja tuotteita tuodaan tulevaisuudessa vaikkapa Suomeen myytäväksi.
CosmEthics julkaisee tällä viikolla kattavan listan kiellettyjä parabeenejä sekä muita kiellettyjä ainesosia sisältävistä tuotteista.
Lähde:
Tukes: Hengenvaara ei poissuljettu
Myrkytetäänkö lastasi päiväkodissa
VietnamNews
SaigonNews
Manila Bulletin
Eu-