Tuplaterveiset isoäidiltä – tämän takia minulla on kaksi kohtua

IMG_5811
Minulla on kaksi kohtua. Tiesin olevani erikoinen kun kuudennella luokalla ala-asteen opettaja esitteli erilaisia kuukautissuojia. Tunnin lopuksi hän kysyi onko kenelläkään kysyttävää. Mielessäni pyöri hämmennys: ”Kummalle puolelle tamponi kuuluu laittaa?”. En viitannut, sillä tiesin että opettaja olisi ymmärtänyt kysymykseni väärin ja koko luokka olisi nauranut hassulle kysymykselleni.
Olen sairaalloisen kiinnostunut ympäristömyrkkyjen (ja sisäympäristömyrkkyjen) vaikutuksesta terveyteen. Sikiönä ja lapsena ja silloin kun en vielä tiennyt turhien kemikaalien vaikutuksesta ihmiseen, en voinut vältellä turhia kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä. Vahinko ehti tapahtua.
FullSizeRender kopio
Minua on pitkään mietityttänyt, mistä johtuu että minulla on emättimen väliseinämä ja kaksi kohtua eli uterus didelphys. Sain muutama vuosi sitten kuulla, että ainakin yhdellä serkullani on vastaava epämuodostuma. Laskin 1+1 ja tulin siihen tulokseen, että syynä saattaa olla esimerkiksi Mirapront-laihdutuslääkke, jota äitini ja hänen siskonsa söivät nuorina. Kysyin mielipidettä Turun yliopiston fysiologian professorilta. Sain vastauksen:

En tunne tuota lääkettä enkä ole lukenut tai kuullut sen aiheuttavan tuollaista epämuodostumaa. Sen sijaan dietyylistibestroli aiheutti juuri tuollaisia epämuodostumia sikiöille. Vaikutusten on myös jossain määrin nähty periytyvän epigeneettisesti yli sukupolven, eli jo isoäidin altistus voi vaikuttaa.

Jorma Toppari

FullSizeRender kopio 2
Bingo! Isoäitini oli talousneuvoksen vaimo, jolle tuttu perhelääkäri määräsi kaikki uutuuslääkkeet. Tästä esimerkkinä epäilykseni herättänyt amfetamiiniä sisältävä laihdutuslääke, jota isoäitini tyttärineen söivät myöhemmin 1960-luvun lopulla. On siis hyvin todennäköistä, että isoäitini on myös syönyt keskenmenoja ehkäisevää lääkettä. Olisihan se nyt varsinainen tapaus, jos kaupungin upeimmalta hienostorouvalta menisi kesken.
Dietyylistibestroli (DES) on synteettinen naishormoni, jota käytettiin Suomessa vuosina 1940-1960 ehkäisemään keskenmenoja. Synteettistä dietyylistilbestrolia käytettiin, kunnes vakavat haittavaikutukset tulivat ilmi. Raskauden aikana tapahtuva dietyylistilbestrolin käyttö aiheuttaa jälkeläisille tai heidän jälkeläisilleen sukuelinten epämuodostumia ja muita lisääntymishäiriöitä. Todennäköisesti ja onneksi Suomessa lääkettä ovat käyttäneet harvat: ne joilla oli toistuvia keskenmenoja sekä ne, joilla oli varaa syödä lääkettä varmuuden vuoksi.
Tällä hetkellä tämä oma diagnoosini on vain hyvin vahva epäilys, mutta haluaisin varmistaa asian. Onkohan lukijoissa yhtään farmaseuttia? Onko tietoa isoäitini 40-luvulla käyttämistä lääkkeistä mahdollista saada mistään? Onko jokin arkisto, mistä tietoja voisi hakea? Tiedän mahdollisesti lääkkeen määränneen lääkärin nimen, onko tästä apua?
Kannan sisälläni todistetta siitä, mitä tapahtuu, kun markkinoilla on hormonitoimintaan vaikuttavaa ainetta, jonka vaikutuksia seuraavaan tai sitä seuraavaan sukupolveen ei ole tutkittu. Toivoisin, että emme olisi enää nykyään niin lyhytnäköisiä, mutta ei. Lääkkeet ovat nykyään paremmin tutkittuja, mutta hormonaalisia haitta-aineita on kaikkialla ympäristössämme: Rakennusmateriaaleissa, leluissa, kosmetiikassa, ruokapakkauksissa…

IMG_5810
Oho, käytettiin tällaista ainetta, joka aiheuttaa epämuodostumia.

Omalla kohdallani, kohduillani, kävi hyvin.
Olen todistetusti saanut yhden lapsen molemmista kohduistani. Kaikenlaisia käänteitä ja perätilan käännöksiä matkalla on tosin ollut. Kerron toiste kommervenkeistä, joita kaksikohtuisuus ja emättimen väliseinämä ovat aiheuttaneet.
Kerroin tämän ensisijaisesti, koska haluan yhteiskunnan ja yksilöiden miettivän tarkemmin kemikaalien mahdollisia haittavaikutuksia.
Toiseksi haluan olla esimerkkinä ja vertaistukena: kahdessa kohdussa ei ole mitään hävettävää!
FullSizeRender kopio 3
Minä ja rakas isoäitini Mami.

40 Comments

 1. sipe
  19.9.2015

  Moi!
  Mielenkiintoista,hmmm..Nyt jäi mietityttämään,että onko sinulla myös ns. kaksi emätintä,kun väliseinämästä kerroit? Siis tarkoitan,että kaksi ”reikää” etupuolella… Vai mites?:) Sorry,hölmö kysymys!!

  Vastaa
  1. Maria
   19.9.2015

   Voi kai sellainenkin olla, mutta ei minulla. Väliseinä vain ja se poistettiin esikoisen synnytyksessä.

   Vastaa
 2. Piapia
  19.9.2015

  Yksi ensimmäisistä asioista mitä minusta vauvana tutkittiin synnytyslaitoksella, oli äitini kaksikohtuisuuden periytyminen. Ei ollut periytynyt.
  Hienoa että puhut asiasta avoimesti!
  Järkyttävää että markkinoille päästetään edelleen lääkkeitä ja muitakin jopa ”arkipäiväisiä” aineita, jotka ovat mahdollisesti todella vaarallisia sekä käyttäjilleen, että heidän jälkeläisilleen.

  Vastaa
  1. Maria
   19.9.2015

   Onpa jännä että tutkittiin! Ei ole tullut mieleenkään että vauvalta tutkittaisiin. Onkohan mahdollista että äitisi äiti söi tuota lääkettä?

   Vastaa
 3. Anna
  19.9.2015

  Itseäni kiinnostaa myös erittäin paljon hormonivalmisteiden vaikutus kehoon, sillä silmäoireeni alkoivat vuosi e-pillereiden aloituksesta ja kun lopetin ne, minulle puhkesi lisäksi astma. Olen aivan varma, että näillä pillereillä on ollut valtava osuus sairastumisessani. (Sori, kun aina kommentoin, blogisi on vain niin huippumielenkiintoinen!)

  Vastaa
  1. maria
   20.9.2015

   Hyvä kun kommentoit! Astma ja silmäoireethan ovat vahvasti yhteydessä sisäilmaongelmaan, miten siihen sitten taas vaikuttavat vielä e-pillerit lisäksi, vaikea sanoa. Tuntuu kyllä mahdolliselta, että jokin vaikutus voi olla.

   Vastaa
   1. Anna
    20.9.2015

    Sisäilmaongelmat räjäyttivät allergiaoireeni, mutta kuivasilmäisyys alkoi jo e-pillereistä ja astmakin tosiaan laukesi pillereiden lopetuksen jälkeen. Myös raskaus pahensi astmaa heti ja taas synnytyksen jälkeen silmät alkoivat kuivua vaarallisen voimakkaasti ja oireillen siten aivan kaikelle. Aloitin minipillerit viime keväänä sillä seurauksella, että astma parani roimasti, mutta silmät menivät taas alas, joten ne oli pakko lopettaa. Niiden lopettamisen jälkeen tilanne kuitenkin palasi ennalleen, eli yhä kuitenkin voimakkaaseen kuivasilmäisyyteen ja ailahtelevaan astmaan. Olen kyllä tällainen kävelevä hormonimutaatio! 😀 Olen aina tiennyt, että todella pienet ulkoiset tekijät sekoittavat hormonitoimintani totaalisesti. Olisi lääketieteteen tohtoreilla kyllä tutkimista näissä hormoneissa.

 4. Hei! En ole aiemmin kommentoinut blogiasi, mutta nyt haluaisin sanoa, että olet huippurohkea nainen! On ihailtavaa, että tartut häpeilemättä vaikeisiin ja noloihinkin aiheisiin. Moni saa sinusta varmasti itsevarmuutta ja vertaistukea 🙂

  Vastaa
 5. farmaseutti
  20.9.2015

  Hei!
  Reseptipäiväkirjaa (jossa siis listattuna kaikki apteekista toimitetut lääkemääräykset (=reseptit)) tulee nykyisen lainsäädännön mukaan säilyttää vähintään 5 vuotta.
  Todennäköisesti 40-luvun tietoja ei ole enää saatavilla (ellei jossain apteekissa ole historiallisen arvon takia säilytetty) eli hakuammuntana kysyisin siitä apteekista, josta lääke on hankittu (toki tietojen saamisesksi sinulla olisi oltava siihen oikeudet, ja apteekilla kiinnostusta selvittää asiaa)
  Farmasian historiaa minulle on opettanut Marcus Olli, uskoisin että häneltä voisi kysyä 40-luvun arkistointitavoista/ mahdollisuudesta selvittää asiaa.
  Minä lähtisin selvittämään asiaa kuitenkin lääkärin kautta, olisiko lääkärillä muistissa mitä on määrännyt, missä resepti kirjoitettu, onko kirjattu jonnekin jne…

  Vastaa
  1. Maria
   20.9.2015

   Lääkäri on kyllä jo kuollut. Niin kuin siis isoäitinikin. Mutta pitääpä selvittää, miten 40-luvulla kirjattiin reseptejä!

   Vastaa
 6. Maisa
  21.9.2015

  Olipa mielenkiintoinen postaus! En ollut ennen kuullutkaan keskenmenoja ehkäisevästä lääkkeestä. Minulle ehkäisyvalmisteet aiheuttivat pysyvää harmia kehooni (tukos) ja emme varmaan arvaakaan, miten paljon haittaa ehkäisyvalmisteista on! Ne muokkaavat kuitenkin herkkää horomonitoimintaamme…. Voisitko joku kerta kirjoittaa aiheesta?

  Vastaa
  1. Maisa
   23.9.2015

   Unohdin laittaa, että minulle puhkesi myös paha akne pillereistä!! Pystyisitkö kirjoittamaan ehkäisymenetelmistä vai meneekö ohi aiheen?

   Vastaa
   1. Maria
    23.9.2015

    Tulee!

   2. M
    24.9.2015

    Täällä ehkäisyneuvonnan terkkari odottaa mielenkiinnolla tätä postausta ?.

   3. maria
    25.9.2015

    Jaiks. Nyt tuli suorituspaineita!

 7. Annuska
  21.9.2015

  Eksyin vahingossa blogiisi noin muutama kuukausi sitten ja koukutuin mielenkiintoisista ja informatiivisista kirjoituksistasi=) Oletkohan aikaisemmin kirjoittanut ruoanlaittovälineistä, esim. teflonia sisältävistä ja mitä itse suosit? Toisena tuli mieleen kodin remonttia tehdessä lattiamateriaalit…Laminaatti ei varmaan läpäise seulaasi=)

  Vastaa
  1. maria
   21.9.2015

   Jep. Lattiamateriaalit tosiaan vaikuttavat olennaisesti sisäilman laatuun. Nyt on alkamassa remontti, jossa olen suunnittelija: voisin kirjoittaa tästä kohteesta ja sen materiaalivalinnoista blogiini!
   Ja ruuanlaittovälineistä on juttu tulossa!

   Vastaa
   1. Mervi
    16.10.2015

    Jep. Tästä aiheesta (remontin materiaalivalinnat) postaus! Uusi lukija odottaa mielenkiinnolla 🙂

   2. maria
    16.10.2015

    Tää on niin laaja aihe, mut varmasti kirjoitan!

 8. woop
  21.9.2015

  ihan hirveitä nuo kuvat, tuli huono olo 😮

  Vastaa
  1. maria
   22.9.2015

   ;D

   Vastaa
 9. Agu/47palasta
  21.9.2015

  Todella mielenkiintoista!

  Vastaa
  1. maria
   22.9.2015

   Heh! Kiitos!

   Vastaa
 10. Seera
  22.9.2015

  Nyt menee kyllä ohi aiheen, mutta ystäväni kysyi eilen, kun hänen sukulaisiltaan saamassa lasten sängyn vaneripohjassa oli pieniä, sinisiä pilkkuja, joten olisiko sänky syytä hävittää? Itse runko-osassa ei pilkkuja ole, vain vanerissa. Sänkyä oli säilytetty ennen kylmässä varastossa.

  Vastaa
  1. maria
   23.9.2015

   Jos pilkut on hometta, niin eihän se hyvä juttu tietenkään ole. Kannattaa haistella ja kokeilla, onko tunkkainen tai paha tuoksu. Ja tietenkin kannattaa seurailla, ovatko lapset nuhaisia / tukkoisia / rähmäisiä aamulla herätessään.

   Vastaa
 11. niina
  27.9.2015

  Hei Maria!
  Mielenkiintoisia spekulaatioita! Nykyisin selkeää syy-seuraussuhdetta lienee vaikea löytää laaja-alaisen kemikaalialtistuksen johdosta, hormonihäiritsijöitä on ympäristössämme niin paljon. Tietenkin epämuodostumille altistavien lääkkeiden syönti on eri asia.
  Asia nyt kuitenkin kiinnitti huomiota blogissani sen vuoksi, että äitini äidillä, joka on syntynyt 1920-luvulla karjalassa, on kaikkien astmojen, allergioiden ja altzheimerin lisäksi myös kaksi kohtua. Hän ei ollut varakkaasta perheestä, joten epäilen ”ylimääräisiä lääkkeitä” hänen äidilleen syötetyn. Tietääkseni kukaan hänen jälkeiläisistään ei kaksikohtuisuutta ole perinyt ja kaikkia meitä on sen verran ronkittu, että se olisi käynyt ilmi. Karjalassa on toki ollut teollisuutta, joten ei sekään mikään neitseellinen ympäristö ole ollut edes sata vuotta sitten. Mielenkiintoisia asioita ja niin pelottavaa, miten ahneus ajaa kaiken muun (turvallisuus ja yhtinen hyvä) edelle.

  Vastaa
  1. maria
   27.9.2015

   Kiitos kommentista! Kiinnostavaa! Mistähän isoäitisi sai tietää asiasta? Oliko tuolloin edes ultraäänilaitteita? Itselläni epäiltiin olevan ”vain” kaksiosainen kohtu, eli kohdun väliseinämä. Laparoskopiassa (tähystyksessä) varmistui, että minulla on harvinaisempi uterus didelphys, eli kaksi kohtua.
   Monesti tosiaan ajatellaa, että ”ennen vanhaan” luonto oli puhdasta jne. Kuitenkin esimerkisi lyijyä ja elohopeaa on ollut monissa esineissä jo satojen vuosien ajan. Ellei tuhansien.

   Vastaa
 12. […] en ollut tuolloin kiinnostunut lainkaan. Olin varma, etten voisi koskaan tulla raskaaksi kahden kohtuni […]

  Vastaa
 13. JonnaL
  5.10.2015

  Oho, olipa sattuma. Sain juuri lapsettomuushoitojen ja laparoskopian päätteeksi tietää, että minulla on ns. puolikas kohtu. Toinen puoli on jäänyt kehittymättä, toinen puoli normaali. Olen yhden terveen lapsen saanut. Voisiko tämäkin synnynnäinen poikkeama olla peräisin äidin/isoäidin lääkityksistä?! Isoäitini eli kaikenlaisilla lääkkeillä käsittääkseni.. huh.

  Vastaa
  1. maria
   5.10.2015

   Oho! No voi varmaankin. Kyllähän tuo aika samankaltaiselta kuulostaa.

   Vastaa
 14. Rouseliini
  16.12.2015

  Hei,
  eksyin sattumalta blogiisi. Täällä kanssa yksi kaksikohtuinen ja väliseinällä! Ihanaa, että oot kirjoitellut aiheesta. Kaipaisin vaan jotenkin lisätietoa aiheesta. Lääkäri ei oikein tiennyt mitään.
  Olisipa meille kaksikohtuisille joku vertaistukiryhmä facebookissa!

  Vastaa
  1. Maria
   17.12.2015

   Joo, itseäni askarrutti etenkin silloin kun toiveena oli lapsi. Nyt kun homma on hoidettu, kaksikohtuisuus ei enää tunnu miltään! Mutta näin jälkikäteen mietin, että olisi kannattanut poistattaa väliseinä jo ennen synnytystä. Siis heti kun siitä sain tietää. Olisi ollut paljon mukavampaa, kun olisin voinut käyttää kuukuppia jo nuorena.

   Vastaa
 15. Tuplis
  17.1.2016

  Täällä myös kaksikohtuinen. Itselläni asia todettiin yksityisellä gynellä kuusi vuotta sitten, ollessani 23-vuotias. Emättimen väliseinämä leikattiin samantien (juurikin tuon kuukuppiasian takia, runsaat menkat joten kuppi tarpeeeseen). Kaksi vuotta myöhemmin sain vauvan jonka odotusaikaan tämä rakennepoikkeama ei onneksi mitenkään vaikuttanut, syntyi laskettuna päivänä alateitse jne. Nyt odotan toista lasta joka majailee samassa kohdussa kuin esikoinenkin aikoinaan. 🙂 Olisi hauskaa jos ”meikäläisille” olisi joku ryhmä jossain. Maria sinun kirjoituksia aiheen tiimoilta olen lukenut aikaisemminkin, ja tämäkin pohdinta herätti mielenkiinnon. Harmi kun oma isoäitini jo kuollut pari vuotta sitten. Muistan hänen kuitenkin olleen hyvin lääkevastainen ihminen, ja harmitelleen vielä vanhoilla päivillään esikoisensa (enoni) aikaan syömää ”rautalääkitystä” (mikä sitten lienee tosiasiassa) joka mielestään aiheutti monenmoista vaivaa. Tiedä näistä, ja onko niin väliäkään… Ainakaan enää omalla kohdallani, lapsiluku kun myös ollaan päätetty pitää tässä kahdessa. 🙂 Mielenkiinnolla jään kuitenkin seuraamaan josko palailet vielä tähän kaksikohtuisuuteen myöhemmissä postauksissasi.

  Vastaa
  1. Maria
   18.1.2016

   Kiitos! Onpa kiinnostavaa. Tarkoitukseni on kyllä kirjoittaa vielä aiheesta. Tulenpa ehkä lainaamaan kirjoitustasi, sillä minua ÄRSYTTÄÄ, ettei väliseinääni leikattu pois ennen synnytystä. Onneksi sinulle niin tehtiin!

   Vastaa
 16. Mariia
  2.4.2016

  Onko sinulla molemmat munuaiset? Minulta puuttuu toinen ja tosiaan kaksi kohtua, kolme munasarjaa ja muuta epämuodostumaa ”alakerrassa”. Muistan katsoneeni ranskalaisen dokkarin jossa puhuttiin että jossain verenpainelääkkeissä olisi myös käytetty tuota dietyylistilbestrolia… näin muistelen. Dokkari esitettiin reilu 12v sitten ja oli paljon ranskalaisia naisia haastateltu ja seurattu.

  Vastaa
  1. Maria
   3.4.2016

   Ah, onpa kiinnostavaa! En tiennyt tosta verenpainelääkkeestä. Selvitän.
   Mulla on kaksi munuaista ja munasarjaa, nämä tutkittu.

   Vastaa
 17. […] olla ensimmäisenä hankkimassa itselleni kuukuppia. Minulla oli kuitenkin vielä tuolloin pieni fyysinen poikkeama, jonka kanssa ei kuukuppia ei voinut […]

  Vastaa
 18. […] uutisia. Odotin kaksosia, jotka olivat eri kohduissa. Olen aiemmin kertonut siitä että minulla on kaksi kohtua. Lääkäri oli innoissaan ja sanoi, että tämä oli todella harvinaista. […]

  Vastaa
 19. […] selvittelemään, mitä etinen istukka voisi pahimmillaan aiheuttaa. Minullahan on kaksi kohtua, joten on hyvin todennäköistä, että synnytys alkaa ennen laskettua aikaa. Ja […]

  Vastaa
 20. […] olivatkin normaalit. Edellinen raskauteni myös oli vasemmanpuoleisessa kohdussa (minulla on kaksi kohtua), eli eri kohdussa kuin esikoinen. Ehkä toinen kohtuni oli pienempi eikä vauva mahtunut […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top