Minulla on kaksi kohtua. Tiesin olevani erikoinen kun kuudennella luokalla ala-asteen opettaja esitteli erilaisia kuukautissuojia. Tunnin lopuksi hän kysyi onko kenelläkään kysyttävää. Mielessäni pyöri hämmennys: ”Kummalle puolelle tamponi kuuluu laittaa?”. En viitannut, sillä tiesin että opettaja olisi ymmärtänyt kysymykseni väärin ja koko luokka olisi nauranut hassulle kysymykselleni.
Olen sairaalloisen kiinnostunut ympäristömyrkkyjen (ja sisäympäristömyrkkyjen) vaikutuksesta terveyteen. Sikiönä ja lapsena ja silloin kun en vielä tiennyt turhien kemikaalien vaikutuksesta ihmiseen, en voinut vältellä turhia kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä. Vahinko ehti tapahtua.
Minua on pitkään mietityttänyt, mistä johtuu että minulla on emättimen väliseinämä ja kaksi kohtua eli uterus didelphys. Sain muutama vuosi sitten kuulla, että ainakin yhdellä serkullani on vastaava epämuodostuma. Laskin 1+1 ja tulin siihen tulokseen, että syynä saattaa olla esimerkiksi Mirapront-laihdutuslääkke, jota äitini ja hänen siskonsa söivät nuorina. Kysyin mielipidettä Turun yliopiston fysiologian professorilta. Sain vastauksen:
En tunne tuota lääkettä enkä ole lukenut tai kuullut sen aiheuttavan tuollaista epämuodostumaa. Sen sijaan dietyylistibestroli aiheutti juuri tuollaisia epämuodostumia sikiöille. Vaikutusten on myös jossain määrin nähty periytyvän epigeneettisesti yli sukupolven, eli jo isoäidin altistus voi vaikuttaa.
Jorma Toppari
Bingo! Isoäitini oli talousneuvoksen vaimo, jolle tuttu perhelääkäri määräsi kaikki uutuuslääkkeet. Tästä esimerkkinä epäilykseni herättänyt amfetamiiniä sisältävä laihdutuslääke, jota isoäitini tyttärineen söivät myöhemmin 1960-luvun lopulla. On siis hyvin todennäköistä, että isoäitini on myös syönyt keskenmenoja ehkäisevää lääkettä. Olisihan se nyt varsinainen tapaus, jos kaupungin upeimmalta hienostorouvalta menisi kesken.
Dietyylistibestroli (DES) on synteettinen naishormoni, jota käytettiin Suomessa vuosina 1940-1960 ehkäisemään keskenmenoja. Synteettistä dietyylistilbestrolia käytettiin, kunnes vakavat haittavaikutukset tulivat ilmi. Raskauden aikana tapahtuva dietyylistilbestrolin käyttö aiheuttaa jälkeläisille tai heidän jälkeläisilleen sukuelinten epämuodostumia ja muita lisääntymishäiriöitä. Todennäköisesti ja onneksi Suomessa lääkettä ovat käyttäneet harvat: ne joilla oli toistuvia keskenmenoja sekä ne, joilla oli varaa syödä lääkettä varmuuden vuoksi.
Tällä hetkellä tämä oma diagnoosini on vain hyvin vahva epäilys, mutta haluaisin varmistaa asian. Onkohan lukijoissa yhtään farmaseuttia? Onko tietoa isoäitini 40-luvulla käyttämistä lääkkeistä mahdollista saada mistään? Onko jokin arkisto, mistä tietoja voisi hakea? Tiedän mahdollisesti lääkkeen määränneen lääkärin nimen, onko tästä apua?
Kannan sisälläni todistetta siitä, mitä tapahtuu, kun markkinoilla on hormonitoimintaan vaikuttavaa ainetta, jonka vaikutuksia seuraavaan tai sitä seuraavaan sukupolveen ei ole tutkittu. Toivoisin, että emme olisi enää nykyään niin lyhytnäköisiä, mutta ei. Lääkkeet ovat nykyään paremmin tutkittuja, mutta hormonaalisia haitta-aineita on kaikkialla ympäristössämme: Rakennusmateriaaleissa, leluissa, kosmetiikassa, ruokapakkauksissa…
Omalla kohdallani, kohduillani, kävi hyvin.
Olen todistetusti saanut yhden lapsen molemmista kohduistani. Kaikenlaisia käänteitä ja perätilan käännöksiä matkalla on tosin ollut. Kerron toiste kommervenkeistä, joita kaksikohtuisuus ja emättimen väliseinämä ovat aiheuttaneet.
Kerroin tämän ensisijaisesti, koska haluan yhteiskunnan ja yksilöiden miettivän tarkemmin kemikaalien mahdollisia haittavaikutuksia.
Toiseksi haluan olla esimerkkinä ja vertaistukena: kahdessa kohdussa ei ole mitään hävettävää!
19.9.2015
Moi!
Mielenkiintoista,hmmm..Nyt jäi mietityttämään,että onko sinulla myös ns. kaksi emätintä,kun väliseinämästä kerroit? Siis tarkoitan,että kaksi ”reikää” etupuolella… Vai mites?:) Sorry,hölmö kysymys!!
19.9.2015
Voi kai sellainenkin olla, mutta ei minulla. Väliseinä vain ja se poistettiin esikoisen synnytyksessä.
19.9.2015
Yksi ensimmäisistä asioista mitä minusta vauvana tutkittiin synnytyslaitoksella, oli äitini kaksikohtuisuuden periytyminen. Ei ollut periytynyt.
Hienoa että puhut asiasta avoimesti!
Järkyttävää että markkinoille päästetään edelleen lääkkeitä ja muitakin jopa ”arkipäiväisiä” aineita, jotka ovat mahdollisesti todella vaarallisia sekä käyttäjilleen, että heidän jälkeläisilleen.
19.9.2015
Onpa jännä että tutkittiin! Ei ole tullut mieleenkään että vauvalta tutkittaisiin. Onkohan mahdollista että äitisi äiti söi tuota lääkettä?
19.9.2015
Itseäni kiinnostaa myös erittäin paljon hormonivalmisteiden vaikutus kehoon, sillä silmäoireeni alkoivat vuosi e-pillereiden aloituksesta ja kun lopetin ne, minulle puhkesi lisäksi astma. Olen aivan varma, että näillä pillereillä on ollut valtava osuus sairastumisessani. (Sori, kun aina kommentoin, blogisi on vain niin huippumielenkiintoinen!)
20.9.2015
Hyvä kun kommentoit! Astma ja silmäoireethan ovat vahvasti yhteydessä sisäilmaongelmaan, miten siihen sitten taas vaikuttavat vielä e-pillerit lisäksi, vaikea sanoa. Tuntuu kyllä mahdolliselta, että jokin vaikutus voi olla.
20.9.2015
Sisäilmaongelmat räjäyttivät allergiaoireeni, mutta kuivasilmäisyys alkoi jo e-pillereistä ja astmakin tosiaan laukesi pillereiden lopetuksen jälkeen. Myös raskaus pahensi astmaa heti ja taas synnytyksen jälkeen silmät alkoivat kuivua vaarallisen voimakkaasti ja oireillen siten aivan kaikelle. Aloitin minipillerit viime keväänä sillä seurauksella, että astma parani roimasti, mutta silmät menivät taas alas, joten ne oli pakko lopettaa. Niiden lopettamisen jälkeen tilanne kuitenkin palasi ennalleen, eli yhä kuitenkin voimakkaaseen kuivasilmäisyyteen ja ailahtelevaan astmaan. Olen kyllä tällainen kävelevä hormonimutaatio! 😀 Olen aina tiennyt, että todella pienet ulkoiset tekijät sekoittavat hormonitoimintani totaalisesti. Olisi lääketieteteen tohtoreilla kyllä tutkimista näissä hormoneissa.
20.9.2015
Hei! En ole aiemmin kommentoinut blogiasi, mutta nyt haluaisin sanoa, että olet huippurohkea nainen! On ihailtavaa, että tartut häpeilemättä vaikeisiin ja noloihinkin aiheisiin. Moni saa sinusta varmasti itsevarmuutta ja vertaistukea 🙂
20.9.2015
Hei!
Reseptipäiväkirjaa (jossa siis listattuna kaikki apteekista toimitetut lääkemääräykset (=reseptit)) tulee nykyisen lainsäädännön mukaan säilyttää vähintään 5 vuotta.
Todennäköisesti 40-luvun tietoja ei ole enää saatavilla (ellei jossain apteekissa ole historiallisen arvon takia säilytetty) eli hakuammuntana kysyisin siitä apteekista, josta lääke on hankittu (toki tietojen saamisesksi sinulla olisi oltava siihen oikeudet, ja apteekilla kiinnostusta selvittää asiaa)
Farmasian historiaa minulle on opettanut Marcus Olli, uskoisin että häneltä voisi kysyä 40-luvun arkistointitavoista/ mahdollisuudesta selvittää asiaa.
Minä lähtisin selvittämään asiaa kuitenkin lääkärin kautta, olisiko lääkärillä muistissa mitä on määrännyt, missä resepti kirjoitettu, onko kirjattu jonnekin jne…
20.9.2015
Lääkäri on kyllä jo kuollut. Niin kuin siis isoäitinikin. Mutta pitääpä selvittää, miten 40-luvulla kirjattiin reseptejä!
21.9.2015
Olipa mielenkiintoinen postaus! En ollut ennen kuullutkaan keskenmenoja ehkäisevästä lääkkeestä. Minulle ehkäisyvalmisteet aiheuttivat pysyvää harmia kehooni (tukos) ja emme varmaan arvaakaan, miten paljon haittaa ehkäisyvalmisteista on! Ne muokkaavat kuitenkin herkkää horomonitoimintaamme…. Voisitko joku kerta kirjoittaa aiheesta?
23.9.2015
Unohdin laittaa, että minulle puhkesi myös paha akne pillereistä!! Pystyisitkö kirjoittamaan ehkäisymenetelmistä vai meneekö ohi aiheen?
23.9.2015
Tulee!
24.9.2015
Täällä ehkäisyneuvonnan terkkari odottaa mielenkiinnolla tätä postausta ?.
25.9.2015
Jaiks. Nyt tuli suorituspaineita!
21.9.2015
Eksyin vahingossa blogiisi noin muutama kuukausi sitten ja koukutuin mielenkiintoisista ja informatiivisista kirjoituksistasi=) Oletkohan aikaisemmin kirjoittanut ruoanlaittovälineistä, esim. teflonia sisältävistä ja mitä itse suosit? Toisena tuli mieleen kodin remonttia tehdessä lattiamateriaalit…Laminaatti ei varmaan läpäise seulaasi=)
21.9.2015
Jep. Lattiamateriaalit tosiaan vaikuttavat olennaisesti sisäilman laatuun. Nyt on alkamassa remontti, jossa olen suunnittelija: voisin kirjoittaa tästä kohteesta ja sen materiaalivalinnoista blogiini!
Ja ruuanlaittovälineistä on juttu tulossa!
16.10.2015
Jep. Tästä aiheesta (remontin materiaalivalinnat) postaus! Uusi lukija odottaa mielenkiinnolla 🙂
16.10.2015
Tää on niin laaja aihe, mut varmasti kirjoitan!
21.9.2015
ihan hirveitä nuo kuvat, tuli huono olo 😮
22.9.2015
;D
21.9.2015
Todella mielenkiintoista!
22.9.2015
Heh! Kiitos!
22.9.2015
Nyt menee kyllä ohi aiheen, mutta ystäväni kysyi eilen, kun hänen sukulaisiltaan saamassa lasten sängyn vaneripohjassa oli pieniä, sinisiä pilkkuja, joten olisiko sänky syytä hävittää? Itse runko-osassa ei pilkkuja ole, vain vanerissa. Sänkyä oli säilytetty ennen kylmässä varastossa.
23.9.2015
Jos pilkut on hometta, niin eihän se hyvä juttu tietenkään ole. Kannattaa haistella ja kokeilla, onko tunkkainen tai paha tuoksu. Ja tietenkin kannattaa seurailla, ovatko lapset nuhaisia / tukkoisia / rähmäisiä aamulla herätessään.
27.9.2015
Hei Maria!
Mielenkiintoisia spekulaatioita! Nykyisin selkeää syy-seuraussuhdetta lienee vaikea löytää laaja-alaisen kemikaalialtistuksen johdosta, hormonihäiritsijöitä on ympäristössämme niin paljon. Tietenkin epämuodostumille altistavien lääkkeiden syönti on eri asia.
Asia nyt kuitenkin kiinnitti huomiota blogissani sen vuoksi, että äitini äidillä, joka on syntynyt 1920-luvulla karjalassa, on kaikkien astmojen, allergioiden ja altzheimerin lisäksi myös kaksi kohtua. Hän ei ollut varakkaasta perheestä, joten epäilen ”ylimääräisiä lääkkeitä” hänen äidilleen syötetyn. Tietääkseni kukaan hänen jälkeiläisistään ei kaksikohtuisuutta ole perinyt ja kaikkia meitä on sen verran ronkittu, että se olisi käynyt ilmi. Karjalassa on toki ollut teollisuutta, joten ei sekään mikään neitseellinen ympäristö ole ollut edes sata vuotta sitten. Mielenkiintoisia asioita ja niin pelottavaa, miten ahneus ajaa kaiken muun (turvallisuus ja yhtinen hyvä) edelle.
27.9.2015
Kiitos kommentista! Kiinnostavaa! Mistähän isoäitisi sai tietää asiasta? Oliko tuolloin edes ultraäänilaitteita? Itselläni epäiltiin olevan ”vain” kaksiosainen kohtu, eli kohdun väliseinämä. Laparoskopiassa (tähystyksessä) varmistui, että minulla on harvinaisempi uterus didelphys, eli kaksi kohtua.
Monesti tosiaan ajatellaa, että ”ennen vanhaan” luonto oli puhdasta jne. Kuitenkin esimerkisi lyijyä ja elohopeaa on ollut monissa esineissä jo satojen vuosien ajan. Ellei tuhansien.
29.9.2015
[…] en ollut tuolloin kiinnostunut lainkaan. Olin varma, etten voisi koskaan tulla raskaaksi kahden kohtuni […]
5.10.2015
Oho, olipa sattuma. Sain juuri lapsettomuushoitojen ja laparoskopian päätteeksi tietää, että minulla on ns. puolikas kohtu. Toinen puoli on jäänyt kehittymättä, toinen puoli normaali. Olen yhden terveen lapsen saanut. Voisiko tämäkin synnynnäinen poikkeama olla peräisin äidin/isoäidin lääkityksistä?! Isoäitini eli kaikenlaisilla lääkkeillä käsittääkseni.. huh.
5.10.2015
Oho! No voi varmaankin. Kyllähän tuo aika samankaltaiselta kuulostaa.
16.12.2015
Hei,
eksyin sattumalta blogiisi. Täällä kanssa yksi kaksikohtuinen ja väliseinällä! Ihanaa, että oot kirjoitellut aiheesta. Kaipaisin vaan jotenkin lisätietoa aiheesta. Lääkäri ei oikein tiennyt mitään.
Olisipa meille kaksikohtuisille joku vertaistukiryhmä facebookissa!
17.12.2015
Joo, itseäni askarrutti etenkin silloin kun toiveena oli lapsi. Nyt kun homma on hoidettu, kaksikohtuisuus ei enää tunnu miltään! Mutta näin jälkikäteen mietin, että olisi kannattanut poistattaa väliseinä jo ennen synnytystä. Siis heti kun siitä sain tietää. Olisi ollut paljon mukavampaa, kun olisin voinut käyttää kuukuppia jo nuorena.
17.1.2016
Täällä myös kaksikohtuinen. Itselläni asia todettiin yksityisellä gynellä kuusi vuotta sitten, ollessani 23-vuotias. Emättimen väliseinämä leikattiin samantien (juurikin tuon kuukuppiasian takia, runsaat menkat joten kuppi tarpeeeseen). Kaksi vuotta myöhemmin sain vauvan jonka odotusaikaan tämä rakennepoikkeama ei onneksi mitenkään vaikuttanut, syntyi laskettuna päivänä alateitse jne. Nyt odotan toista lasta joka majailee samassa kohdussa kuin esikoinenkin aikoinaan. 🙂 Olisi hauskaa jos ”meikäläisille” olisi joku ryhmä jossain. Maria sinun kirjoituksia aiheen tiimoilta olen lukenut aikaisemminkin, ja tämäkin pohdinta herätti mielenkiinnon. Harmi kun oma isoäitini jo kuollut pari vuotta sitten. Muistan hänen kuitenkin olleen hyvin lääkevastainen ihminen, ja harmitelleen vielä vanhoilla päivillään esikoisensa (enoni) aikaan syömää ”rautalääkitystä” (mikä sitten lienee tosiasiassa) joka mielestään aiheutti monenmoista vaivaa. Tiedä näistä, ja onko niin väliäkään… Ainakaan enää omalla kohdallani, lapsiluku kun myös ollaan päätetty pitää tässä kahdessa. 🙂 Mielenkiinnolla jään kuitenkin seuraamaan josko palailet vielä tähän kaksikohtuisuuteen myöhemmissä postauksissasi.
18.1.2016
Kiitos! Onpa kiinnostavaa. Tarkoitukseni on kyllä kirjoittaa vielä aiheesta. Tulenpa ehkä lainaamaan kirjoitustasi, sillä minua ÄRSYTTÄÄ, ettei väliseinääni leikattu pois ennen synnytystä. Onneksi sinulle niin tehtiin!
2.4.2016
Onko sinulla molemmat munuaiset? Minulta puuttuu toinen ja tosiaan kaksi kohtua, kolme munasarjaa ja muuta epämuodostumaa ”alakerrassa”. Muistan katsoneeni ranskalaisen dokkarin jossa puhuttiin että jossain verenpainelääkkeissä olisi myös käytetty tuota dietyylistilbestrolia… näin muistelen. Dokkari esitettiin reilu 12v sitten ja oli paljon ranskalaisia naisia haastateltu ja seurattu.
3.4.2016
Ah, onpa kiinnostavaa! En tiennyt tosta verenpainelääkkeestä. Selvitän.
Mulla on kaksi munuaista ja munasarjaa, nämä tutkittu.
2.2.2017
[…] olla ensimmäisenä hankkimassa itselleni kuukuppia. Minulla oli kuitenkin vielä tuolloin pieni fyysinen poikkeama, jonka kanssa ei kuukuppia ei voinut […]
27.3.2018
[…] uutisia. Odotin kaksosia, jotka olivat eri kohduissa. Olen aiemmin kertonut siitä että minulla on kaksi kohtua. Lääkäri oli innoissaan ja sanoi, että tämä oli todella harvinaista. […]
17.4.2018
[…] selvittelemään, mitä etinen istukka voisi pahimmillaan aiheuttaa. Minullahan on kaksi kohtua, joten on hyvin todennäköistä, että synnytys alkaa ennen laskettua aikaa. Ja […]
1.5.2018
[…] olivatkin normaalit. Edellinen raskauteni myös oli vasemmanpuoleisessa kohdussa (minulla on kaksi kohtua), eli eri kohdussa kuin esikoinen. Ehkä toinen kohtuni oli pienempi eikä vauva mahtunut […]