Aloitin säännöllisen meditaation vasta kaksi vuotta sitten. Nyt jälkikäteen on helppo sanoa, että olisi kannattanut aloittaa jo vuosia sitten.
Olin toki meditoinut aiemminkin, silloin tällöin. Meditaatio on tietenkin aina hyödyllistä, mutta ihan oikeasti hyödyllistä se on vasta kun meditaatio on säännöllinen osa elämää.
Vasta säännöllisen meditaation myötä on mahdollista luoda terveyttä ja hyvinvointia edistäviä muutoksia fyysisellä tasolla. Aivoissa tapahtuu nopeasti muutoksia, mutta jotta muutokset olisivat pysyviä, tarvitaan toistoa ja pitkäjänteistyyttä.
Matka DRNS:stä meditaatioon
Löysin säännöllisen meditaation Dynamic Neural Retraining System -menetelmän (DNRS) myötä, vaikka DNRS ei itsessään ole meditaatiota. Menetelmän harjoittaminen vähintään tunti päivässä, seitsemän kuukauden ajan näytti minulle, miten valtava voima mielellä on kehoon. Uskomaton suorastaan!
Olen myöhemmin miettinyt, että ehkä en olisi edes hyötynyt meditaatiosta ennen DNRS-menetelmää, sillä kehoni oli jatkuvassa stressitilassa. DNRS:n avulla sain purettua hälytystilan pois. Yhtäkkiä ymmärsin, miltä sisäinen rauha tuntuu, edes hetkittäin.
Tein vielä ahkerasti DNRS-aivotreeniä, kun pari vuotta sitten luin Joe Dispenzan Luo itsesi uudelleen -kirjan, joka innosti meditoimaan säännöllisesti. Sittemmin olen käynyt kolme hänen nettikurssia ja nyt kuuntelussa on uusin Becoming Supernatural (suomeksi Yliluonnolliseksi) -kirja. Minusta on tullut Dispenzan fani.
Mitä ovat tärkeimmät mitä olen oppinut Dispenzalta?
Vahvin addiktio on olla minä
Vahvimmat kalterit on meidän ihan itsemme luomassa vankilassa ja vahvin huume on olla oma itsemme. Edelliset ajatukset ovat tulleet minulle tutuiksi Dr. Joe Dispenzan kirjojen ja luentojen myötä.
Säännöllisen meditaation avulla on mahdollista päästä irti ajatuskehistä, jotka määrittävät koko todellisuutemme. Meditaation avulla voimme myös päästä irti itsenä olemisen addiktiosta. Olen itsekin huomannut, miten vahvasti keho on voinut olla ehdollistunut tuttuihin reaktioihin ja niiden synnyttämiin hormonicocktaileihin.
Ajatuksemme tuottavat tunteita ja tunteet hormoneita. Kun stressitila jatkuu pitkään, tottuu keho pelko- ja stressihormoneihin ja haluaa niitä hinnalla millä hyvänsä. Tässä ei ole lainkaan kyse tietoisesta mekanismista, eikä siitä että addiktio olisi kivaa. Stressihormoneihin koukkuun jäänyt kärsii yhtälailla kuin kuka vaan addiktioon sairastunut. Tämä mekanismi on taustalla monissa sairauksissa.
Geenit on kuin jouluvalot
Toinen suuri oivallus, jonka löysin Joe Dispenzan kirjasta on se, että voimme tietoisilla menetelmillä vaikuttaa jopa geeneihimme. Ennen ajateltiin että geenit määräävät täysin terveytemme tilan. Sen jälkeen ymmärrettiin, että itse asiassa ympäristö vaikuttaa geeneihimme. Tämän jälkeen on ymmärretty, että sisäinen tilamme määrittää sen, millaiseksi tulkitsemme ympäristön, ja geenien toiminta määräytyy nimenomaan sen tulkintamme perusteella.
Jos sisäinen tilamme on rauhaton, tulkitsemme myös ympäristön vaarallisempana kuin se on. Silloin geeneillä on tapana valmistaa huonompia proteiineja kuin silloin kun sisäinen tilamme on rauhaisa. Silloin on aika kasvaa ja parantua, silloin myös geenien valmistamat proteiinit ovat laadukkaampia.
Meditaation on myös tutkimuksissa todettu vahvistavan kromosomien päissä olevia telomeereja, mikä hidastaa vanhentumista.
Our genes are a changeable as our brains. The latest research in genetics shows that different genes are activated at different times – they are always in flux and being influenced. There are experience-dependent genes that are activated when there is growth, healing, or learning; and there are behavioral-state-dependent genes that are influenced during stress, emotional arousal, or dreaming.
Joe Dispenza
Miten aloittaa meditaatio?
Tämän jälkeen haluat varmasti sinäkin aloittaa meditaation! Ja se todella kannattaa. Itse aloitin siis DNRS-menetelmän kautta. Olen nyt julkaissut omaan Free to Heal ®-menetelmääni perustuvan Eroon oireista -verkkokurssin, joka voi myös olla hyvä portti meditaatioon. Tämäkään menetelmäni ei siis silti itsessään ole meditaatiota.
Minulle tuntui luontevalta aloittaa Joe Dispenzan meditaation avulla, hän esittelee kirjassa neljä viikkoa kestävän ohjelmansa, joka vähitellen. Meditaation voi myös aloittaa kuutelemalla ohjattuja meditaatioita vaikka youtubesta. Toisaalta, suosittelen kyllä lämpimästi johonkin yhteen menetelmään kekittymistä, sillä tiedetään että meditaatiotekniikat vaikuttavat aivoihin terveyttä edistävästi, mutta jotta tekniikka toimisi tarvitaan toistoa.
Itse kävin lisäksi aivotutkimuksessa, jossa todettiin että minulle edullisin meditaatiotekniikka on klassinen vipassana-meditaatio, jossa kohdataan omat ajatukset ja tuntemukset sellaisina kuin ne ovat. Nykyään teenkin useimmiten sitä.
Voisin kirjoittaa meditaatiosta vaikka monta tuntia vielä, mutta nyt on parasta mennä meditoimaan, että ehdin nukkumaankin. Yleensä meditoin aamuisin, mutta tänään meditoin ennen nukkumaanmenoa.
PS. Myös vauvan kanssa on erinomaisen hyvä meditoida. Varsinkin synnytyksen jälkeen, kun kehossa on paljon oksitosiinia, joka edesauttaa aivojen neuroverkkojen muutoksia, kannattaa treenata. Kantoliinassa nukkuvan vauvan kanssa olen tehnyt kävelymeditaatioita (youtubesta kuunnellen) sekä imetysmeditaatiota, jonka olen kehittänyt ihan itse.
Imetysmeditaatiossa olen hyödyntänyt vipassana-tekniikkaa, mutta keskittynyt sisäänhengityksessä vatsan liikkeeseen ja uloshengityksen aikana rinnoista virtaavaan rakkauteen ja maitoon. Suosittelen kokeilemaan! <3
Tutustu Eroon oiresta verkkokurssiini
www.freetoheal.org/suomi
Kuvat Meri Pistokoski / Slingography
10.5.2019
Olet ihana Maria! <3 Ja teksti oli kiinnostava ja inspiroi meditoimaan. Pitäisi tosiaan itsekin meditoida säännöllisesti. Sillä tosiaan on silloin paras teho, ihan vain jo siitäkin syystä että kun toistaa, keho ja mieli löytää heti oikean tavan. Kun menee aikaa meditointien välillä, menee turhaa aikaa taas siihen miettimiseen että ”Mites tämä mieli taas rauhoitettiinkaan”.
12.5.2019
Hei Maria ! Olen jo monta vuotta kärsinyt ahdistuksesta, jonka mukana tulee toisinaan masennusjaksoja ja sosiaalistentilanteidenpelkoa. Pahimpina kausina autonominen hermosto on todella herkkä ja punastuminen ja jatkuva hikoilu on koko aika läsnä. Tietysti kyseiset oireet ovat arkipäivää minulle muutenkin, mutta toisinaan hieman lievempiä. Sopiiko ”Eroon oireista -kurssi” myös tällaisten ongelmien hoitoon, vaiko onko kyseessä enemmän allergiaoireet tms. ? Jos kyseinen kurssi ei aivan palvele haluamaani, osaisitko suositella jotain muuta ?
14.9.2019
Hei Maria, auttaisiko tämä autonomisen hermoston häiriöihin?