Pasta bolognese tuo kasviksia salaa lasten lautasille – Tämä on perheemme suosikkiresepti

pasta-bolognese-maria-nordin

Kerroin Fredu Sirviö Show’ssa meidän perheen suosikkiruuasta, joka on kehittämäni pasta bolognese. Reseptini ei ole ihan perusbolognese, vaan olen tehnyt italialaisruuasta oman versioni, joka sisältää uskomattoman paljon kasviksia.

Meidän perheessä kasvisten syöminen ei koskaan ole ollut ongelma. Lapset ovat pienestä pitäen olleet tottuneita syömään kaikkia kasviksia missä vaan muodossa. Mutta se kertoo jo jotain, että lapsivieraat jotka meillä yleensä närppivät ruuasta kesäkurpitsat, sipulit ja parsakaalit lautasen reunalle, syövät pasta bologneseni kyselemättä, hyvällä ruokahalulla ja lisää pyytäen. Tähän reseptiin saa siis piilotettua mitä vaan kasviksia!

Uskon että tämä resepti voikin olla hyvä keino aloittaa nirson lapsen tutkimusmatka kasvisten maailmaan.

Valmistus – pasta bolognese viidelle

Valmistusohjeesta tuli pitkä, mutta itseasiassa tämä ruoka valmistuu myös hyvin nopeasti. Itselläni hommaan menee nopeimmillaan vain 15 minuuttia, mutta olenkin treenaannut pitkään. Minua ei siis ollenkaan haittaa, että lapset pyytävät tätä ruokaa monta kertaa viikossa. Nautin yhtälailla tämän pastan tekemisestä että syömisestä.

Käytän valmistamisessa paljon lemppari keittiövälinettä: raastinta, jolla raastan melkein kaikki kasvikset sopivan kokoisiksi. Meillä tästä satsista syö viisi henkilöä.

Jauheliha tai vegaani-vaihtoehto

Jauheliha kuuluu perinteisesti oleelliseti pasta bologneseen. Mutta itse teen myös usein vegaanisen vaihtoehdon. Jos käytän lihaa, käytän kotona vain eettisesti tuotettua laidunlihaa, jota tilaan suoraan Karisalmen luomutilalta. Olen vaikuttunut siitä miten hyvin eläimiä siellä kohdellaan. Yrittäjät tekivät myös valtavan ponnistuksen eläinten hyvinvoinnin tähden rakentamalla oman teurastamon tilalleen. Sen jälkeen kun meillä maistettiin tätä lihaa, ei paluuta ole ollut. Edes luomuliha ei maistu tämän jälkeen, eli jos jauheliha loppuu pakastimestamme, meillä tehdään pasta bolognese vegaanisena seuraavaan lihatoimitukseen asti. Eikä muutenkaan aina tarvitse tehdä lihavaihtoehtoa, vaikka sitä sattuisikin olemaan!

Tämän pasta bolognesen on siis aivan yhtä herkullista ilman lihaa! Minusta on aivan valtavan hienoa miten paljon ihmiset ovat vähentäneet lihan kulutusta. Joskus korvaan lihan hernerouheella tai mieluummin miedomman makuisella härkäpapurouheella, mutta yhtä hyvin pastan voi tehdä ilman niitäkin. Uskon, että saamme nykypäivänä proteiinia aivan tarpeeksi monista eri lähteistä, joten usein voi tehdä oikein hyvää pitää kasvisruokapäivää.

Joskus teinkin vegaaniversion ja vieras lapsi, joka sanoi ettei koskaan syö kasvisruokaa, soi tämän hotkien, luullen että siinä oli myös lihaa. Maku on nimittäin niin täyteläinen!

Prosessoituihin lihankorvikkeisiin, kuten härkikseen ja nyhtökauraan en itse ole lämmennyt, enkä ole niihin erityisesti tutustunutkaan. Ehkäpä minulla on ennakkoluuloja niitä kohtaan? Mutta uskon että myös ne sopivat oikein hyvin tähän reseptiin.

  • 300-500g jauhelihaa
  • tai 2 dl liotettua ja keitettyä hernerouhetta tai härkäpapurouhetta
  • tai 2 dl liotettua soijarouhetta
  • tai härkistä
  • tai nyhtökauraa
  • tai ei mitään näistä

Kasvikset hävikkiä vastaan

Käytän reseptissä mahdollisimman paljon kasviksia. Uskon, että kasviksia kannattaa syödä monipuolisesti jo lapsena. Kaikissa kasviksissa on kuitenkin vähän eri koostumus vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi ruuan mausta tulee ihanan täyteläinen kun joukossa on paljon eri kasviksia.

Tämä ruoka käy myös taisteluun ruokahävikkiä vastaan. Pasta bolognese toimii nimittäin jämäkasvisten piilona. Jos jääkaapissa sattuu olemaan edellisen päivän ruualta ylijääneitä kasviksia, voi nekin käyttää kastikkeen jatkeena. Esimerkiksi keitettyä kukkakaalia tai parsakaalia saatan pilkkoa joukkoon lopuksi, kun muut kasvikset ovat jo kypsyneet. Jos olet sattunut mehustamaan vihermehua, tähän kastikkeeseen voi lisätä myös desin tai pari mehustuksessa syntynyttä kuitumassaa. Myös paistetut sienet sopivat tähän reseptiin. Syksyllä kun saimme valtavan sienisaaliin, lisäsin bologneseen suppilovahveroita.

Useimmiten käytän näitä kasviksia:

  • 1 tai 2 sipulia
  • 2 tai 3 porkkanaa rouheana raasteena
  • 1 kesäkurpitsa raasteena
  • 100g juuriselleriä raasteena
  • 2 varsisellerin vartta raasteena
  • 1/4 fenkolia raasteena
  • 1 palsternakkaa raasteena
  • puolikas pieni parsakaali pienen pieneksi pilkottuna
  • 3 valkosipulinkynttä

Lisäksi tarvitset

  • 2 prk Luomu Dolmiota tai Biona-tomaattimurska 650g
  • oliiviöljyä
  • 1 tl timjamia
  • ripaus rosmariinia
  • ripaus kanelia
  • 250g pastaa: spagettia, fusilia, tai penniä
  • päälle parmesania tai pecorino-juustoa
  • oliiveja

Ruskista ensin jauheliha oliiviöljyssä pieneksi pilkotun sipulin kanssa. Laita jauheliha hetkeksi sivuun. Laita jauhelihaa paistaessasi pastan keitinvesi kiehumaan vesi ja keitä pasta samalla kun valmistelet kasvikset.

Laita toiselle pannulle iso loraus oliiviöljyä ja laita pannu lämpiämään. Raasta samalla kesäkurpitsa, porkkanat, selleri ja kaikki muut valitsemasi kasvikset pannulle. Kääntele kasviksia kunnes ne ovat hieman ruskistuneet ja melkein kypsiä.

Lisää kasvisten sekaan pannulle tomaattikastike. Raasta kasvisten joukkoon myös valkosipulit ja lisää kuivattu tai tuore timjami, ripaus rosmariinia ja kanelia. Kun tomaattikastike on kiehuvan kuumaa, lisää jauhelihat tai kasvisproteiini. Sekoita kasvikset, tomaattikastike ja lihat. Lorauta päälle vielä oliiviöljyä.

Annostele lautasille hieman keitettyä pastaa ja paljon kastiketta. Raasta päälle vielä halutessasi juustoa ja koristele tuoreilla yrteillä, kuten basilikalla tai timjamilla. Suolaa en lisää tähän reseptiin ollenkaan, sillä juusto tuo tarpeeksi suolaisuutta. Aikuisille teen usein vielä lisäksi valkosipuliöljyn, jota lisään annoksen pälle. Isoja, tummia kivellisiä kalamata-oliiveja lisään minun ja tyttäremme annokseen, sillä olemme oliivihulluja.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Vielä ei ole tullut vastaan ketään, jonka kieltä tämä respti ei ole vienyt mennessään.

Kuuntele tästä Fredun podcast, jossa puhumme arjesta ja hyvinvoinnista.

PS. Jos keksit, mitä kasviksia tähän voisi vielä lisätä, niin vinkkaa ihmeessä!

25 Comments

  1. Ra
    28.12.2017

    Itsellä jäi parmesanin osto tämän luettua. Yhtäkkiä ei maistunutkaan niin hyvältä. https://yle.fi/uutiset/3-9948850

    Vastaa
    1. Maria
      28.12.2017

      Ostan parmesanin aina luomuna, en tiedä mutta toivon, että paremmat olot näin.

      Vastaa
  2. Erika
    28.12.2017

    Kuinka moni syö suunnilleen tämän kokoisesta annoksesta?

    Vastaa
    1. Maria
      28.12.2017

      Tulinkin tänne juuri lisäämään tiedon tekstiin. Eli viisi henkeä syö tästä annoksesta.

      Vastaa
  3. Katariina
    28.12.2017

    Hei..sinihomejuusto saattaisi sopia myös..ainakin aikuisten versioon?ja tällöinkään suolaa ei muutoin tarvitse laittaa?

    Vastaa
    1. Maria
      28.12.2017

      😀 Voisi käydä, mutta ei mulle. Harvoja juttuja on jotka ei mulle maistu ja sinihomejuusto on yksi niistä. Pienikin muru särähtää makunystyröihin.

      Vastaa
  4. Pekka
    28.12.2017

    Entä jos vehnäpastan korvaisi papupastalla, saisi ne proteiinitkin samalla?!

    Vastaa
    1. Maria
      30.12.2017

      Tosi hyvä idea! Tein justiinsa vegaaniversion ja käytin pastana Tervens-kikhernepastaa. Tuli aivan TÖRKEÄN hyvää!!!

      Vastaa
  5. Hilu
    29.12.2017

    Käytätkö paistamiseen extra-neitsytoliiviöljyä?

    Vastaa
    1. Maria
      30.12.2017

      Joo, käytän. Olen puoliksi espanjalainen ja sieltä jäänyt tapa.

      Vastaa
  6. Terhi
    29.12.2017

    ❤❤❤❤

    Vastaa
  7. Alina
    29.12.2017

    Mitä mieltä olet riistalihasta ? Nää liha-asiat jakaa ihmiset niin , että vaikea välillä tehdä mitään ruokaa , kun ei tiedä mikä nyt on kenenkin arvomaailmassa tärkeää.
    Mä olen joskus luomunaudanlihaa ostanut kalliilla ja omaan makuun tosi rasvaista. Meillä syödään melkein pelkästään hirvenlihaa, kun mies on metsästäjä ja lihan säilytys ja kylmäketjut on tiedossa ja mies itse lihan paloitellut tms.
    Broileria on pakko joskus saada, mutta sitä on tosi vähän tarjolla luomuna tai ylipäätään ei tiedä mitään miten niitä on kohdeltu muutenkaan.
    Toisten mielestä metsästys on kamalaa ja raakalaismaista, mutta täällä päin ainakin noita hirviä sen verran liikkuu , että jos kaikki jäisivät metsään niin aika paljon enemmän ihmisiä kuolisi kolareissa. Itsekin kerran hirven kanssa yhteen törmänneenä osaa eri lailla arvostaa sitä isoa eläintä.
    Kuitenkin mun mielestä on parempi syödä eläin, joka on saanut elää tavanomaista elämää ja parhaassa tapauksessa kuolee yhdellä laukauksella sinne metsään ilman sen suurempaa stressiä ja kidutusta.
    Kuitenkin metsästäjät arvostavat saalistaan ja kaikki palat hyödynnetään eri tavoin käyttöön.

    Vastaa
    1. Maria
      30.12.2017

      Minusta riistan syöminen on ok. Ostaisin mielläni, jos tuntisin metsästäjän, jolta voisi suoraan ostaa vaikkapa hirveä tai peuraa. Mutta ymmärrän toki niitäkin, jotka eivät halua syödä edes vapaasti luonnossa kasvanutta lihaa.

      Vastaa
  8. Tiina
    3.1.2018

    Kiitos, tämä oli tosi hyvää! Myös lasten mielestä! Voisinkin toivoa lisää hyviä reseptejä jakoon! ?

    Vastaa
  9. Mia
    5.1.2018

    Kiitos loistohyvästä reseptistä, meni ehdottomasti jatkoon!

    Vastaa
    1. Maria
      5.1.2018

      Ihan huippua saada palautetta tästä reseptistä, kiitos sinullekin! 🙂

      Vastaa
      1. Tarja Hartikainen
        24.7.2021

        Tuo ohje on hyvin paljon myös minun keksimääni.

        Ajatukseni on että ujutan kaikkea mahdollista ja näin tulisi ravintorikkaaksi ja maistuisi kaikille, myös pienille lapsille. 3 vuotiaalle lapsenlapselle se on herkkua ja meillä on aina perjantaisin pastapäivä. Toki välillä vaihdan muuhun.

        Laitan
        Jauhelihaa, varsiselleriä, porkkanaa, kesäkurpitsaa, lehtikaalta, mangoldia ja välillä myös pinaattia.

        Viljelen näitä , siksi myös keksii käyttökohteita.
        Yrttejä mitä maasta löytyy. Kaikkea sekasin.
        Ihanaa tulee. Myös chiliä välillä laitan vähän ja valkosipulia. Ja hyvä tomaattikastike ja oliiveja välillä.

        Ja jos jotain ei ole niin ei väliä.

        Käytän normipastaa mutta myös paljon kikherne , linssi ym.

        Helppoa , hyvää ja terveellistä luomusti!

  10. […] on korvata ainakin puolet annoksen pastasta kasviksilla. Myös supersuosittu pastareeptini, pasta bolognese on tehty tätä periaatetta noudattaen. Uskon, että todella kasvispitoinen ruokavalio […]

    Vastaa
  11. Salla
    2.5.2018

    Niin hyvää ja ihan täydellistä ruokaa myös opiskelijabudjetille! Kasvikset ei paljoa maksa ja niiden runsas määrä tuo ihanasti lisää ruokaisuutta, tästä riittää moneksi päiväksi!

    Vastaa
    1. Maria
      2.5.2018

      Kiva kuulla että maistui 🙂

      Vastaa
  12. Tiina
    8.6.2018

    Hei! Resepti vaikuttaa hyvältä, ehkä juuri raasteena menis meidän perheessäkin tuota kasvispuolta enemmän huomaamatta ? Tuli mieleen kysyä, että oletko puristanut raasteista nestettä vähemmäksi? Kesäkurpitsasta tulee melko paljon nestettä ?

    Vastaa
    1. Maria
      10.6.2018

      En ole puristanut, ei ole ollut tarvetta. Ei jää veteläksi! Suosittelen kokeilemaan!

      Vastaa
  13. […] on korvata ainakin puolet annoksen pastasta kasviksilla. Myös supersuosittu pastareeptini, pasta bolognese on tehty tätä periaatetta noudattaen. Uskon, että todella kasvispitoinen ruokavalio on yksi […]

    Vastaa
  14. Noora
    4.2.2021

    Kävisköhän boligneseen kurpitsaraaste, vai meneeköhän mössöksi? Saatiin isot kurpitsat ja johonkin niitä pitäisi saada upotettua. Samoin valkokaali, onko outo maku pastan kanssa? Ehkä uppoaa muiden kasvisten joukkoon, pitää kokeilla.

    Vastaa
    1. marianordinoma
      5.2.2021

      Itse käytän aina raastetta – se saa mennäkin mössöksi!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top