Always väliaikatietoja

Always-juttu jatkuu. Procter & Gamble on vastannut kohteliaaseen sävyynsä viestiini, jossa kysyin sisältävätkö tuotteet ftalaatteja tai nanoteknologiaa. Vastaus molempiin on ei. Se on hyvä asia. Ja huono. Sillä P&G ei kertonut mitään muutakaan. Kuluttajat eivät siis vieläkään tiedä, mitä tuotteet sisältävät.
Lähetin valmistajalle vielä lisäkysymyksiä, kuten sisältävätkö tuotteet ECHA:n erityistä huolta aiheuttavien aineiden listalla olevia aineita. Luultavasti vastaus tähänkin kysymykseen on ei.
Syy siihen on kemianteollisuuden etumatka, ongelma, josta olen kirjoittanut ennenkin. EU:ssa on kyllä loistava kemikaalivahti, ECHA, mutta uusia aineita ei ehditä tutkia saati kieltää ennen kun ne ovat jo markkinoilla. Ja koska hygieniatuotteita ei koske kosmetiikan kemikaalilainsäädäntö, ei valmistajan tarvise kertoa, mitä tuotteet sisältävät.
Amerikkalainen järjestö, Women’s Voices for the Earth, on tehnyt salapoliisityötä ja tehnyt tutkimuksia Jenkeissä myytäville Always-tuotteille. Ja tulokset, jos ne ovat todellisia tutkimustuloksia, ovat varsin kiinnostavia!
Järjestö tutki muun muassa Always-tuotteiden VOC-päästöjä. VOC-tutkimuksella ei saada suoraan tietää, mitä aineita tuote sisältää, mutta VOC-tutkimuksella voidaan todeta joitain tuotteesta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. VOC-analyysissä tuloksia verrataan spektrikirjastoon, jos testaavan laboratorion spektrikirjasto ei sisällä jotain VOC-yhdistettä, ei sitä voida myöskään tutkimuksella havaitaVOC-tutkimuksella voidaan saada kuitenkin jotain vihiä siitä, mitä tuote sisältää.
VOC-analyysin tulokset ovat nähtävillä tässä.
Tuotteissa havaittiin muutamia ärsyttäviä ja syöpääkin aiheuttavia aineita.

 • Kynsilakanpoistoaineissakin käytettyä asetonia oli haihtui tuotteesta selkeästi yhdisteistä eniten. Asetonia oli niin hajustetuissa kuin ”hajustamattomassakin” tuotteessa.
 • Styreeni on itselleni aika yllättävä löydös. Sen tiedetään ainakin sisäilmassa olevan hyvin ärsyttävä.
 • Hajustetuista versioista haihtui erilaisia ksyleenejä, jotka eivät myöskään kuulosta sellaisilta aineilta, joita haluaisi limakalvolle.
 • Lisäksi tuotteista haihtui 2-butanonia eli metyylietyyliketonia.
 • Nukutusaineenakin käytetty kloroformi kuulostaa sekin näin maallikon korvissa vähän liioitellulta aineelta terveyssiteeseen.

Ilmeisesti Always-tekniikan teoreettinen ajatus on ollut, että nämä aineet eivät pääse kosketuksiin ihon kanssa. Kun tuote on käytössä se kuitenkin kastuu ja aineet, joista nämä haituvat orgaaniset yhdisteet ovat peräisin, sekoittuvat taas uuteen muotoon ja nousevat siteen sisältä ihon ja limakalvon pinnalle aiheuttaen ihottumaa ja muita oireita, joita lukijat ovat kertoneet. Minun teoriani mukaan siis.
Eikä tässä kaikki, näiden aineiden yhteisvaikutuksesta ei tiedetä yhtään mitään, sillä kemikaalien yhteisvaikutuksia ei voida tutkia!
Vielä kertaus: tutkimus, josta tulokset on saatu on siis tehty Jenkeissä, sikäläisille tuotteille. Ennen käyttöä. En tiedä, ovatko Alwaysit tismalleen samanlaisia kuin meidän Siwan hyllyssä olevat ”tuoksuttimet”.
Käyttäjien kokemat oireet vaikuttavat kuitenkin olevan varsin samankaltaisia molemmissa maissa. Tutkimustulosten tultua ilmi Jenkeissä, P&G on ilmoitti, että saadut tutkimustulokset eivät ole merkittäviä terveydelle.
Ilmeisesti moni on ilmoittanut oireistaan valmistajalle. Se on hyvä, mutta vielä tärkeämpää on saada viesti Turvallisuus ja kemikaalivirastolle, eli tuttavallisesti Tukesille.
Toivottavasti he tutkivat tuotteet ja selvittävät, mistä käyttäjien ihottumat ja intiimihygienia-hyllyn ohi kulkevien päänsäryt johtuvat. Toinen ja kaikille mieluisin vaihtoehto tietenkin on, että tuotteet todetaan hyviksi ja tutkitusti turvallisiksi.

12 Comments

 1. Maria
  30.6.2015

  Lisään huomenna tekstiin vielä P&G:n kommentin, sen mielipide on, että saadut tutkimustulokset eivät ole merkittäviä: http://www.bizjournals.com/cincinnati/news/2014/10/14/p-g-refutes-claims-of-toxic-chemicals-in-always.html

  Vastaa
 2. eihitto
  1.7.2015

  Kaikkea sitä tungetaanki rätteihin. :s ite ostin noita uusia enkä käyttäny ku hetken aikaa yhtä ja alapäähän tuli kauheat ihoreaktiot.

  Vastaa
 3. entinen asiakas
  1.7.2015

  Luin VOC artikkelin ja kauhistuin, että tuotteita ei mitenkään tarkisteta viranomaisten kautta, miten tuote joka on ihoa vasten ei tarvitse tuoteselostetta tai varoitusta hajusteista?
  Ja kyse ei ole pienestä altistusajasta. Itselläni kuukautiset kestävät 5 päivää, altistusta 24 tuntia päivä eli 120h kuukausi, vuodessa n. 1440h. 39 vuotisen elämäni aikana olen pitänyt ihollani n.37 440h terveyssidetuotteita.
  Mielessäni ei ollut käynytkään mitä kaikkea tuotteet voivat sisältää. Tuotteiden määrittely terveystuotteiksi/ lääkinnällisiksi tuotteiksi on valmistajille kätevää, sillä silloin niistä ei tarvitse ilmoittaa ainesosaluetteloa.
  Ostin vahingossa uuden always tuotteen, yksittäinen tuote ei haise hirveästi, mutta 28 kappaleen pakkaus jätti kaappini hajusteiseksi. Tuote on jo roskiksessa, enkä käyttänyt niitä. En halua hajustaa itseäni, joten en enää ole always tuotteiden kuluttaja. Harmi, sillä olin tyytyväinen entiseen tuotteeseen.

  Vastaa
  1. maria
   1.7.2015

   Kiitos tuosta laskutoimituksesta.
   37 440 tuntia on pitkä aika!

   Vastaa
 4. entinen asiakas
  1.7.2015

  Siis korjaus edelliseen altistusaikaani. Tuli laskuvirhe. Siis elämäni aikana olen: 39vX1440h/vuosi=56 160h.
  Vuodessa on 8760 tuntia, joten laskennallisesti olen käyttänyt siteitä kuusi vuotta putkeen. Valvooko kukaan naisten terveyttä, vai onko se vain valmistajien hyvän tahdon varassa?

  Vastaa
 5. entinen asiakas
  1.7.2015

  Virheitä, virheitä…join liikaa kahvia, ajatus ei kulje. En siis saanut kuukautisia lapsesta asti, vaan 13 vuotiaana, joten ensimmäisen kommenttini kokonaistuntimäärälaskelma on oikein. Laskennallisesti siis olen pitänyt terveyssiteitä 4,27 vuotta tähän mennessä.

  Vastaa
  1. maria
   1.7.2015

   4,2 vuotta kertoo aika hyvin siitä, että tuotteen pitää siis olla todella turvallinen.

   Vastaa
 6. pikkupoikien äiti
  1.7.2015

  Kiitos kun selvitit tätä asiaa. Tuo ”tyttö sinä et haise” on tärkeä viesti nuorille!

  Vastaa
 7. JP
  3.7.2015

  Tämä on tosi uskomatonta, ettei tosiaan kuluttajalla ole oikeutta saada tietää hygienituotteiden sisältöä. Tähän törmäsin itse aikoinaan, kun yritin selvittä vauvan vaippojen kemikaaleja. Jotkut valmistajat ne kertovat, useimmat eivät.
  Nythän P&G on ilmoittanut, etteivät Always-siteet itseasiassa sisällä hajusteita erikseen. Tuoksu on itseasiassa vain erään ainesosan sivuvaikutus, ei suunniteltu ominaisuus eli hajustetta ei ole erikseen lisätty.

  Vastaa
  1. maria
   5.7.2015

   Niipä. Tukeskin on tämän asian kanssa ymmällään. Kiinnostava tapaus! Näyttää siltä, että asia on kuluttajien varassa. Pitää siis toitottaa ja odottaa, että ihmiset äänestävät lompakoillaan. Ikävää, sillä moni ei varmasti tule tietoiseksi aiheesta, eikä osaa yhdistää oireitaan terveyssiteisiin.
   Jenkeissä kamppista käydään somessa tunnisteella #detoxthebox
   Kannattaa tsekata!

   Vastaa
 8. kl97
  15.7.2015

  Tämä oli todella mielenkiintoinen teksti. Blogiasi lukee hyvin moni ikäiseni ”teini” ja olen kuullut vain hyvää palautetta! Tekstisi on tuonut paljon keskusteltavaa kavereideni kesken ja tuo itsevarmuutta. Olet loistava esimerkki nuorille. Vaikka tämä ei ole niinkään nuorille suunnattu blogi on tämäkin ajankohtaista tietoa nuorille ja olisi mukavaa saada jatkossakin tälläistä ”infoa”. Koskeehan tämäkin teksti kaikenikäisiä ihmisiä 🙂

  Vastaa
  1. maria
   15.7.2015

   Ihana, paras palaute pitkään aikaan! Juttu jatkuu, vaikken ole Alwayseistä muutamaan viikkoon kirjoittanut.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top