Biosidit haitallisia myös rakennusmateriaaleissa

Tuotteiden ja esineiden sisältämien biosidien haitat ovat herättäneet keskustelua. Harva tullee ajatelleeksi elinympäristönsä suurinta biosidilähdettä: rakennusta. Kaikille eliöille haitallisia biosidejä käytetään laajasti rakennusmateriaaleissa. Kuluttajat ja rakentajat käyttävät tuotteita tietämättään, sillä tietoa rakennusmateriaalien sisältämistä biosideistä ei ole tarjolla.

Biosidejä käytetään sisä- ja ulkomaaleissa, sauma-aineissa, kipsilevyssä, puupohjaisissa rakennuslevyissä, eristemateriaaleissa ja monissa muissa rakennusmateriaaleissa. Terveellisenä pidetty rakennusmateriaali, suomalainen puu, on lähes poikkeuksetta käsitelty biosideillä. Biosidejä sisältävät muun muassa puunsuoja-aineet sekä homeenestoaineet.

Rakennusmateriaalien biosidien vaikutusta ihmisten terveyteen ei ole tutkittu. Rakennusterveysasiantuntijoiden käyttämillä analysointimenetelmillä ei myöskään voida tutkia biosidejä sisäilmasta tai rakenteista. Näin ollen tietoa aineiden vaikutuksesta terveyteen on vähän. Monikemikaali- ja homealtistuneet ovat tiedetysti saaneet biosidikäsitellyistä tuotteista vakaviakin reaktioita. Biosidien käyttö homesaneerauksissa voi myös johtaa korjausten epäonnistumiseen. Monissa sisäilmakorjauskohteissa käyttäjien oireet ovat jatkuneet korjauksen jälkeen.

Joidenkin teorioiden mukaan rakennusmateriaalien biosidit ovat osasyy uusien rakennusten sisäilmaongelmiin. Biosidillä, kuten homeenestoaineella, käsitellyssä puussa kasvaa professori Mirja Salkinoja-Salosen teorian mukaan toksiempia, eli myrkyllisempiä homelajeja kuin käsittelemättömässä puussa. Homeenestoaine ei nimestään huolimatta siis estä materiaalia homehtumasta. Salkinoja-Salonen on puhunut jo vuosia biosidien vaarallisuudesta.

Myös sisäilmaongelmien terveysvaikutuksia väestötasolla tutkinut ympäristölääketieteen professori Tuula Putus ilmaisee huolensa biosidejä sisältävien rakennusmateriaalien käytöstä.

Kuluttajalla pitäisi olla oikeus tietää, mitä biosideja on käytetty maaleissa, rakennuslevyissä, eristeissä jne. Alustavien uusimpien tutkimusten mukaan esim. eristemateriaaleissa kasvaa kosteusvauriohomeita, vaikka ne olisi otettu avaamattomasta rautakaupan pakkauksesta. Biosidejä käyttämällä saadaan rakennuksiin suoraan tertiaarivaiheen mikrobit. Kemikaaleilla ei koskaan saada kaikkia mikrobeja hengiltä. Sekä antibioottien että biosidien holtiton käyttö on todennäköisesti terveydelle haitallista.

Tuula Putus / IndoorAid

 

Julkisivulaudoituksen biosidit luontoon

Biosidit eivät aiheuta haittaa vain rakennuksissa eläville eliöille. Myös luonto on uhattuna rakennusmateriaaleissa käytettyjen biosidien takia. Esimerkiksi julksivulaudoituksesta tai terassirakenteista biosidit huuhtoutuvat sadeveden mukana suoraan luontoon.

Kotona ja vapaa-ajalla käytettävien biosidikäsiteltyjen tuotteiden suurin ongelma on, että ne lisäävät tarpeettomasti yhteiskunnan ja ympäristön kemikaalikuormitusta. On tärkeää muistaa, että biosidit ovat yleisesti haitallisia eliöille, ei vain niitä torjuttaville kohde-eliöille.

Tukes

Kemikaalitutka ei suosittele biosidikäsitellyn puun tai muiden rakennusmateriaalien käyttöä. Kuluttaja voi valita biosidittömiä tuotteita kysymällä valmistajalta asiasta.

Rakennusmateriaalien kemikaaleista pian lisää Kemikaalitutkassa.

Lähteet:
Tukes – Tärkeää tietoa biosideillä käsitellyistä tuotteista
Tuula Putus – Indoor Aid

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top