EU:n kemikaalitietokanta julkaistu – katso mitä deodorantin alumiinista sanotaan

ECHA:n eli Euroopan kemikaaliviraston uusi kemikaalitietokanta on julkaistu. Tietokannassa on kansantajuista tietoa 120 000 eniten käytetystä kemikaalista. Tieto on tällä hetkellä tarjolla vain englannin kielellä.

Kemikaalitutka oli paikalla ECHA:n virastossa kemikaalitietokannan esittelytilaisuudessa. Tilaisuudessa demottiin tietokannan käyttöä oikean esimerkin avulla. Pöydällä oli deodorantti, jonka INCI-listasta eli tuoteselosteesta poimittiin paljon ajatuksia viimeaikoina herättänyt ainesosa, alumiini, eli aluminium chloride.

Tietokanta on kolmitasoinen, tietoa halutusta kemikaalista portaittain yksinkertaisesta infokortista yksityiskohtaisempaan tietoon. Tietokanta parantaa läpinäkyvyyttä, sillä tietokantaan voi sukeltaa niinkin syvälle, että voi tarkastella yritysten lähettämää raakatietoa.

Jokaista kemikaalia koskeva tietokortti ja tiivistelmä

echa_rekisteri_kemikaalitutka

Kemikaalitietokanta toimii näin:

  1. Valitse ainesosa josta haluat tietoa. Jos aine on kirjoitettu suomeksi, esimerkiksi alumiinikloridi, hae ensin aineen englanninkielinen nimi Googlesta tai CAS-numero. (Huomioi, että saman nimen alla voi olla monta ainetta. Esimerkiksi aluminium chloridea löytyy kahdella eri CAS-numerolla.)
  2. Mene ECHA:n nettisivulle
  3. Kirjoita aineen nimi hakukenttään oikealla
  4. Jos tuote löytyy hakemistosta aukeaa aineen tietokortti eli InfoCard
  5. Infokortista löytyvät muun muassa ainetta koskevat varoitusmerkit, tiivistelmä aineen käyttötarkoituksista ja turvallisuudesta, tieto siitä onko aineen käyttöä rajoitettu tai kuukuuko se erityistä huolta aiheuttavien aineiden listalle. Tietokortista löytyvät siis tärkeimmät tiedot kuluttajan kannalta. Klikkaamalla sinisiä kysymysmerkkejä avautuu lisätietoa haetusta kemikaalista.
  6. Tiedonjanoinen kansalainen voi klikata syvemmälle ja tarkastella aineen pohjalta tehtyä tiivistelmää eli BriefProfilea’ia. BriefProfile avautuu klikkaamalla pientä sinistä PB-kuvaketta oikeassa laidassa.

echa

Halutessaan tietokannassa pääsee käsiksi vielä kolmannelle syvyystasolle: kemikaaleja rekisteröineiden yritysten lähettämään raakadataan.merkit_kemikaalitutka

 

Mitä deodorantista löytyikään?

– No, katso itse! Ja päätä sitten, haluatko käyttää kyseistä ainetta sisältävää deodoranttia. EU:n kemikaalilainsäädäntö on ajanut enemmän vastuuta yrityksille ja näin ollen myös kuluttajille. Loppukädessä kuluttajat itse päättävät, mikä on hyväksyttävä riski ja millainen ei.

ECHA:n tavoite on minimoida ympäristölle ja terveydelle vaarallisten kemikaalien tuotannosta ja käytöstä aiheutuvia haittoja vuoteen 2020 mennessä.

 

 

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top