DIY: Kemikaalipihi ja muoviton nestesaippua

Tee-se-itse nestesaippuaa aidosta palasaippuasta ja vähennä haitallisia kemikaaleja ja muovia arjestasi

Kemikaalitutka on saanut aikaan valtavan liikkeen, jossa moni on jo ilmoittanut luopuneensa nestemäisten pesuaineiden ja shamppoiden käytöstä. Syitä nestesaippuasta luopumiseen on monia: terveyden vaaliminen, ympäristön suojelu, muoviroskan vähentäminen, mukavuudenhalu ja rahan säästäminen. Tässä jutussa onkin lueteltu tarkemmin syitä vaihtaa nestesaippua kiinteään saippuaan.

Moni kuitenkin vielä vierastaa tavallisen palasaippuan käyttöä, sillä kauppojen hyllyt pursuavat ”nestesaippuoita”: suihkugeelejä ja shampoita, joita on markkinoitu ainoina vaihtoehtoina jo vuosia. Tavalliset kauppojen nestesaippuat eivät kuitenkaan ole saippuaa. Ne ovat geelejä, jotka sisältävät puhdistavia ja vaahtoavia kemiallisia ainesosia. Säilyäkseen nestemäisiin geeleihin on lisätty säilöntäaineita. Aito saippua on valmistettu rasvasta ja emäksestä, kuten lipeästä. Aito saippua on iholle huomattavasti hellempi kuin pesuneste.

Jotkut tutkimukset kuitenkin osoittavat että nestesaippuoiden ja -shampoiden sisältämät ainesosat (kuten sodium laureth sulfate ja monet säilöntäaineet) ovat pitkällä aikavälillä käytettyinä haitallisia terveydelle. Muoviin pakattujen nestemäisten saippuoiden ostaminen aiheuttaa myös turhaa muoviroskaa ja kuljetuksen myötä syntyneitä päästöjä. Niinpä palasaippuaan tai itse palasaippuasta tehtyyn nestesaippuaan siirtyminen on erittäin ekologinen teko.

Nestesaippuaa kolmesta raaka-aineesta

Nestesaippuan valmistamiseen tarvitaan kaksi tai kolme ainesosaa.

Raasta saippua rouheeksi raastimeksi ja kaada rouhe esimerkiksi kattilaan. Kaada noin puoli litraa keitettyä, kuumaa vettä. Jos haluat juoksevampaa saippuaa, laita enemmän vettä. Peitä astia tiiviisti ja anna jäähtyä yön yli. Saippua paksuuntuu yön aikana.

Lisää massaan seuraavana päivänä halutessasi teelusikallinen glyseriiniä ja sekoita massa vielä sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi.

Kaada seos pumppupulloihin ja ota saippuat käyttöön. Itse tehtyä nestesaippuaa ei kannata säilyttää kuukausi myöhempää käyttöä varten, vaan käyttää heti. Saippua kyllä säilyy emäksisen pH:nsa ansiosta muutaman kuukauden tai kaksi kun se on käytössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top