Hävikkiruokavinkit – Juhla Mokka Hävikkihaaste

DSCF9328

Hävikkiruoka on valtava ongelma. Ruokakauppojen hävikki on noin 70 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä vastaa 100 000 auton päästöjä. Myös kodeissa syntyy ruokahävikkiä ja sekin on ongelma, vaikka sen pakkaisi siisteihin biopusseihin ja kiikuttaisin pihan perälle kompostiin.
Uskon, että lasten ollessa pieniä ruokahävikkiä syntyy enemmän useista syistä. Ruuhkavuosina elämä on hektistä ja suunnitelmallisuus ruuanlaitossa saattaa vähän, no, ontua. Ainakin meillä. Saatan kipaista kovassa kiiressä kaupan kautta, vaikka kaapissa olisi vielä ruokia, jotka pitäisi syödä tämän päivän nimissä.
Mutta joitan keinoja minulla on.
 

Chillaa ja mausta

Yksi aika hassu keino vähentää ruokahävikkiä on päättää ettei mene kauppaan, vaikka kaappi on aivan tyhjä. Näin meille käy yleensä lauantaiaamupäivisin. Pakon edessä luovuus pääsee hommiin.
Yhtäkkiä parista porkkanasta, riisipussin jämistä, sipulin puolikkaasta ja yhdestä munasta tuleekin loistava ateria. Edellämainitut ainekset heittäisin siis pannulle keitetyn riisin kera.
Meillä kaapissa on aina mausteita, sillä niiden avulla vähän säälittävältäkin tuntuvista aineksista saa tehtyä kiinnostavan makuisia. Tämän jämäruuan maustaisin inkiväärillä, kanelilla, valkosipulilla, kaardemummalla ja kurkumalla.
 

Appi apuun lähikauppaan

Me olemme onnekkaita, kun meillä on monta superhyvää lähikauppaa lähempänä kuin monilla postilaatikko. Viime vuonna lupasin, että ostaisin viikon ruuat aina kerralla ja suunnittelisin koko viikon ruokalistan. Se on yksi hyvä keino vähentää ruokahävikkiä. Mutta, en vain ole niin järjestelmällinen.
Minun keino vähentää ruokahävikkiä on käydä kaupassa päivittäin, ostamassa se, mitä syömme päivälliseksi ja seuraavana aamuna aamupalaksi.
Ostan usein tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on lähellä. Paitsi, yksi poikkeus on: täyskauraleipä. Se ikävä kyllä homehtuu hyvin nopeasti ja homealtistuneena en voi ostaa muuta kuin aivan tuoretta kauraleipää. Mutta muuten en pelkää tuotteita, jotka ovat lähellä parasta ennen päiväystä.
Latasin itselleni juuri pikkuapurin tähän hommaan. Froodly-sovellus kertoo mitkä tuotteet ovat lähikaupassa menossa pian vanhaksi ja alennuksessa. En vielä ole ehtinyt käyttämään sovellusta, mutta uskon, että se toimii parhaiten niin, että katsoo sovelluksesta alevalikoimaa ennen kauppareissua.
Sitten voi miettiä, saisiko kaapissa olevista jämäaineksista sekä aletuotteista tehtyä hyvän kokonaisuuden.

DSCF9325

Osta ruokaa ilman päivämääriä

Tämä on ehkä paras oivallukseni. Kasvikset ovat ainoa ruoka, jossa ei ole parasta ennen -päiväystä! Se onkin ehkä yksi syy siihen, että meillä ruokahävikkiä on vähän. Oikein säilytettyinä kasvikset eivät pilaannu helposti. Ja vähän nahistuneen porkkanan tai kuivahtaneen valkosipulin voi huoletta syödä. Jos kasviksia syö sen suositellun 400 g päivässä, niin ei siinä ehdi kesäkurpitsat pilaantua!
Kasviksista ruokaa laittaessa voi sen sijaan kyllä vähentää hävikkiä. Monet kasvikset kuoritaan aivan turhaan ja kantojakin tulee leikattua liian isot siivut pois. Perunoiden kuoriminen on esimerkiksi aivan turha vaiva. Kuoret ovat sitäpaitsi terveellisiä.
Olen nyt päättänyt, että en enää kuori myöskään porkkanoita lämpimiin ruokiin. Harjaus ja huuhtelu riittää. Ja kukka- ja parsakaalista voi hyvin syödä varret ja lehdet.
Hurjin kuulemani hävikkivinkki kasviksiin liittyen taitaa olla se, että luomubanaanin voisi laittaa smoothieen kuorineen. En vielä ole uskaltanut kokeilla…
 

Arvosta ja luota aisteihisi

Tilasin syksyllä viisitoista kiloa laidunkarjan lihaa. Liha ei itseasiassa ollut erityisen kallista, mutta tuottajalta suoraan ostettuna arvostus tuotetta kasvoi ihan äärimmäisesti. En muuten koskaan ole syönyt niin hyvän makuista lihaa!
Kun lihaa ostaa ison satsin pakastimeen ja sulataa aina vain sen, minkä aikoo laittaa ruuaksi, ei käy niin että paketillinen unohtuisi jääkaapin perukoille ja pilaantuisi.
Nyt meidän laidunkarjalihat ovat loppu. Huomasin että en heittänyt jauhelihan murustakaan hukkaan. Vaikka meille kävi iso kömmähdys.
Lastenhoitaja unohti pakastimen auki lasten iltapalalla. Tulimme miehen kanssa yöllä kotiin ja pakastin oli ollut auki kuusi tuntia. Kymmenen kiloa lihaa oli sulanut pinnasta. Itku meinasi päästä kun painoin pakastimen oven kiinni.
Seuraavana päivänä sulatin yhden 500 g jauhelihasatsin ja haistelin sitä. Pinta oli hieman muuttanut väriä ja ehkä hieman haiskahti. Järkeilin, että mikrobit eivät kuitenkaan ole voineet siirtyä kovin syvälle lihassa ja leikkasin huolellisesti pari milliä joka puolelta. Alta paljastui aivan hyvää, punaista ja raikkaan tuoksuista lihaa.
Ja söimme näin sen koko 10 kg kerran sulanutta lihaa. Ja hengissä ollaan.
Esimerkiksi kuiva-aineet ja kananmunat voivat säilyä jopa kuukausia aivan hyvinä parasta ennen päivämäärän jälkeen. Pilaantuneen munan kyllä haistaa.
Nenä käteen siis ruuanlaittoon!

DSCF9320

Lemmikki

Päätin, että annan kissallemme enimmäkseen raakaruokaa. Minua varoiteltiin, koska kuulemma kissat tulevat todella nirsoiksi eivätkä suostu syömään muuta kerran raakaa lihaa saatuaan.
Mutta, meidän kissa syö aivan kaikkea. Tai no kaikkea, mitä meillä syödään. Kissojen ruokavalio on yllättävän tarkka, on hassua huomata, että meidän hieman paleotyylinen ruokavalio on ok myös kissalle. Kissat eivät saa syödä gluteenia ja turhia hiilidydraatteja. Eli jos lapsilta jää muutama murunen ruokaa yli, sen voi antaa kissalle.
Kissamme söi muuten myös ne kaikki jauhelihan jämät, jotka leikkasin siitä sulaneesta satsista. Lemmikkieläimen hankinta ei ole kovin ekologista, mutta syöttämällä sille jämät, voi vähän kompensoida.
 

Hävikkivinkit

  • Froodly-sovelluksen käyttö ennen kauppareissua
  • älä käy kaupassa, vaikka tuntuisi että kaapissa ei ole mitään
  • pidä kaapissa aina mausteita
  • osta iso satsi lihaa, jonka pakastat pienissä erissä, sulata vain se minkä käytät
  • osta paljon ruokaa, jossa ei ole parasta ennen päiväystä (siis kasviksia)
  • arvosta ruokaa
  • luota aisteihisi
  • hanki lemmikki joka syö jämät

Liity mukaan ruokahävikin vastaiseen taisteluun osoitteessa Juhlamokkahaaste.fi

Osallistu arvontaan!

Arvon kuusi voittajaa, joista jokainen saa allaolevan kahvisetin:

  • 2 kpl Juhla Mokka 500 g suodatinjauhatus -pakettia
  • 2 kpl Juhla Mokka Tumma Paahto 500 g suodatinjauhatus (tarkemmin hienojauhatus, käy myös pressopannulle) -pakettia
  • 2 kpl Juhla Mokka Luomu 400 g suodatinjauhatus (tarkemmin hienojauhatus, käy myös pressopannulle) –pakettia

Osallistu kertomalla jokin hävikkivinkki ja kirjoittamalla kohtaan blogin osoite sähköpostiosoitteesi. Arvonta on auki kaksi viikkoa.
Postaus on tehty yhteistyössä.

Olen arkkitehti, filosofi ja Free to Heal® -menetelmän kehittäjä. Tuhannet ihmiset Suomessa ja maailmalla ovat hyötyneet Free to Heal® menetelmästä, joka perustuu neuroplastisuuteen, tiedostamattoman stressin käsittelyyn sekä mikrobiomin muokkaamiseen. Voit oppia menetelmän Eroon oireista -kirjasta tai online-kurssilta. I studied architecture at Aalto University in Helsinki and philosophy of architecture in ETSAB, Barcelona. I hold a Master of Science in Architecture degree with an emphasis in history and theory of architecture. After my studies I became interested in the impact that architecture and indoor air and have in human health, and so I became an Indoor Air Specialist. I worked as as specialist of hyper-healthy housing a and office spaces for almost 10 years. During that time I fell mysteriously ill and became hypersensitive to environmental factors. I searched help form doctors, specialists with no success. My personal experience encouraged me to investigate the power of the mind and consciousness. In few months I cured from her sensitivities and other health problems by using a neuroplasticity. For two years I studied the power of the mind and developed a method that leverages concepts of neuroplasticity, microbiome modification and unconscious stress elimination to truly transform your health & life. And this is something I want to teach everyone else. What if I told you that you are more powerful that you have ever thought? Wiht gratitude and love, Maria

64 Comments

  1. Kirsi/kipakka
    15.2.2016

    Lapsiperheessä tehdään paljon puuroja, perunamuusia tai keitetään riisiä. Lopuista keitetyistä riisteistä teen rieskaa. Perunamuusin lopusta voi tehdä soselaatikkoa, keittoa, velliä, rieskaa, lettuja, vatruskoita jne … Puuron jämät menee sämpylöihin tai jopa lettuihin. SInne kompostiastiaan päätyy pääasiassa kahvinporot ja perunankuoret.

    Vastaa
    1. Maria
      15.2.2016

      Rieska onkin ihana vinkki! Pitäisi tehdä joku päivä iso satsi bataattimuussia siinä toivossa, että jäisi yli rieskoihin.

      Vastaa
    2. Anne
      22.2.2016

      Perunakuorista saa hyvät uunichipsit ja kahvinporot käytän ihon kuorintaan saunapäivänä ja lannoiteena kukkamullan vaihdon yhteydessä.

      Vastaa
  2. Ananas
    15.2.2016

    Meillä tehdään jämästä kuin jämästä aina maistuva munakas 🙂

    Vastaa
  3. Johanna
    15.2.2016

    Pyrin ostamaan ruokatarvikkeita sen verran mitä oikeasti tarvitsee ja ehtii kotona syömään. Suunnittelen viikon ruokaostoksia sen mukaan syönkö kotona, koulussa vai töissä. Monesti olen jättänyt leivän ostamatta, koska yksin ollessa ei välttämättä ehdi syömään edes pientä pussia ennen kuin se pilaantuu. Toki pakkaseenkin sen leivän voi laittaa ja sieltä sitten tarpeen tullen sulatella.

    Vastaa
  4. salla
    15.2.2016

    Itse suosin suunnitelmallisuutta, meillä tehdään aina viikon ruokalista kerralla valmiiksi (usein myös reseptikirjoja hyödyntäen, ettei aina jumiuduttaisi samoihin ruokiin). Kun tarvikkeet miettii samalla istumalla, saa hyvin sumplittua että käytänpäs tuosta ruoasta yli jäävän sulatejuuston tuohon jne.. Toki joku täydennysreissu kauppaan tulee aina puolessa välissä viikkoa kun esimerkiksi vaaleaa leipää ei voi ostaa koko viikoksi kerralla. Ruisleipää sen sijaan haen säkillisen suoraan leipomosta ja pakastan, sieltä sitten sulatellaan aina tarpeen mukaan. 🙂

    Vastaa
  5. Teen usein jämistä jotain lämmintä piirasta. Sinne uppoaa kaikki 🙂

    Vastaa
  6. Katariina
    15.2.2016

    Käytän maitotuotteiden jämät (jugurtti, kerma jne) ja tummuneet hedelmät leivontaan. Mustuneesta banaanista saa ihanaa banaanikakkua ja ylikypsistä avokadoista tulee suklaabrownieseja. Raasteiden ja puurojen jämät käytän sämpylätaikinaan.

    Vastaa
  7. Terhi
    15.2.2016

    Mä piän jämäpäiviä. Opin tämän isältäni, joka todellakin pitää jämäpäiviä (nimim. perunamuussi-salaattia on tullut syötyä..). Yksi vinkki on myös se, ettei aamupalalla ole pakko syödä ”aamupala-ruokia”. Joskus on tullut syötyä edellisen päivän päivällisjämät aamupalaksi ja vaikka lounaaksi keitettyä kaurapuuro.

    Vastaa
  8. Kikka
    15.2.2016

    Käyn kaupassa vain keskiviikkoisin ja ostan viikon ruokatarpeet kerralla . Poikkeuksen teen tuoreen leivän kohdalla . Haluan , että leipä on tuoretta , joten leivän haen kaupasta muinakin päivinä . Ja vihanneksia ja hedelmiä , riisiä ja kananmunia ja tonnikalaa kun on aina kaapissa , niin saan tehtyä ihan hyvän ruoan. Pitkäaikaistyöttömänä on oltava säästäväinen .

    Vastaa
  9. Terhi
    15.2.2016

    Meillä myös syödään välillä aamulla ihan lihaa kera kanamunien yms. Ja jos jotain jää niin koiralle annan ? todella harvoin onneksi täytyy heittää ruokaa pois.

    Vastaa
  10. veepu
    15.2.2016

    Kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet esim. juuri paleoruokavaliosta tai Kaisa Jaakkolan hormonidieetti-tyyppisistä ruokavalioista?
    Noudatatko itse jotain ohjenuoraa esimerkiksi hiilihydraattien, rasvojen ym osalta?
    Kiinnitätkö vaikkapa proteiiniin huomiota tai siihen saatko tarpeeksi kuitua ym ym.
    Syötkö herkkuja, juotko kaljaa tai tekeekö koskaan mieli jotain irtokarkkeja?
    Hirveää tivaamista, anteeksi. 😀
    Kiinnostaa vain sun näkökanta, huomaan itse ajattelevani useista asioista samalla tavalla kuin sinä!

    Vastaa
  11. LauraK
    15.2.2016

    Suunnittelemme etukäteen viikon ruuat ja pyrimme käymään kerran viikossa kaupassa. Mulle hävikin pienenä pitämisessä on tärkeää (vaikka joskus useammankin kerran viikossa kävis kaupassa) että lähtee kauppaan lapun kanssa johon on kirjoittanut mitä tarvitsee. ei tule ostettua mitä sattuu niin helposti! Teemme isoja annoksia ruokaa joita voi syödä useana päivänä tai pakastaa. lapsille laitamme ruokaa lautaselle vähän kerrallaan ja saa lisää niin monesti kuin vain haluaa, näin lautasille ei jää ylimääräistä ruokaa.

    Vastaa
  12. Maire
    15.2.2016

    Käytän paljon pakastinta hävikin estämiseksi. Leivät meillä laitetaan aina pakastimeen ja sieltä otetaan pikku hiljaa tarvittava määrä. Lisäksi laitan kauppareissun jälkeen esim. lihoja pakkaseen jos tiedän ettei niitä valmisteta ennen päiväyksen umpeutumista. Myös valmiita ruokia pakastan jos ruokaa tulee tehtyä niin paljon ettei tule syödyksi muutaman päivän sisällä.

    Vastaa
  13. Mari
    15.2.2016

    Säästövinkkini koskee leivän roskiin heittoa. Koska perheemme aikuiset eivät juuri leipiä tai leipomotuotteita kuluta,ainoastaan lapset mutustelevat toisinaan riisipiirakoita tai ruisleipää,kannattaa meidän ostaa leipomotuotteemme kaupan paistopisteistä. Saamme aina ”tuoretta” leipää juuri tarvitsemamme määrän ja vältämme näin osin nopeasti pilaantuvan leivän joutumista roskiin.

    Vastaa
  14. sanni
    15.2.2016

    Meillä kahden hengen taloudessa on helppo pitää hävikki pienenä suunnitelmallisilla kauppareissuilla. Yleensä suunnitellaan ruoat pariksi kolmeksi päiväkso eteenpäin ja käydään kaupassa listan kanssa. Sitten taas seuraavien päivien ruokalistan voi miettiä siltä pohjalta, mitä jääkaappiin on jääynt edellisiltä päiviltä yli.
    Eniten hävikkiä tulee mehupuristimen käytöstä, kun esim. appelsiinien kalvot menevät biojätteeseen. Porkkanan, omenan jne. mäskit kyllä yleensä leivon sämpylöihin tai syön sellaisenaan mehun lisäksi 🙂

    Vastaa
  15. -----almis-----
    15.2.2016

    Meidän hävikkiin on toimiva ratkaisu: pieni jääkaappi –> näkee silmäyksellä mitä jäljellä/tarvitaan. Tulee käytettyä tehokkaasti rippeetkin hyödyksi, koska lisätilaa tarvitaan pian tuoreammalle tavaralle. Ei tule ostettua liikaa syötävää, koska perusjutut ja tarkoin valitut erityistuotteet vain mahtuvat. Pienet säilytystilat ajavat myös saman asian Huoneenlämmössä säilyville ruokatarvikkeille.

    Vastaa
  16. Emmi
    16.2.2016

    Aamupuuron ja muusin jämistä tulee herkullisia rieskoja! Ja munakas: Sinne saa sekaan ujutettua juuri sitä mitä kaapista löytyy. 🙂 ja tämän tekstin myötä muistin taas, että perunoiden sun muiden kuorimisessa olisi lupa olla laiskempikin…

    Vastaa
  17. Hanne
    16.2.2016

    Jääkaappiin tai kellariin liian pitkäksi aikaa jääneet ja nahistumaisillaan olevat kasvikset kannattaa tehdä kasvisosekeitoksi. Tee iso kattilallinen ja pakasta sopivan kokoisiin astioihin evääksi/kiireisen illan päivälliseksi. Pastakastikkeen saa myös tehdyksi melkein mistä vaan jämistä.

    Vastaa
  18. Minttu
    16.2.2016

    Mä heitän nahistuneet kasvikset ja hedelmät mehupuristimeen, siinä tulee kätevästi testailtua myös erikoisempia yhdistelmiä 🙂

    Vastaa
  19. Sipa
    16.2.2016

    Meillä ruuanjämät menevät rieskoihin, keittoihin ja munakkaan joukkoon. Lapsen ruuanjämät menee koirille. Meillä syödään viikonloppuherkkuina silloin tällöin tortilloja, jämistä saa ihania quesadilloja kun laittaa juustoa täytteeksi ja paistaa pannulla. Aamupalasmoothien marjat ja hedelmät pakastan pienissä annospusseissa. Meillä on aina kaapissa riisiä, jonka joukkoon on näppärä pannulle heittää erilaisia ruokajämiä.

    Vastaa
    1. Sipa
      16.2.2016

      Ai niin, jos kahvinjämiä pääsee kuivahtamaan pussiin, niillä hiekoitetaan jäiset portaat, toimii! 🙂

      Vastaa
  20. Raakaruokkija
    16.2.2016

    Kommentoin tuota päätöstä antaa kissalle vain raakaruokaa. Hyvä päätös! Kissa pystyy hyödyntämään hiilihydraatteja ja kasvispuolen ruokia erittäin heikosti. Tiedämmehän, että kissat söisivät luonnossa hiiriä ja hiirissä ei ole juuri viljaa, paitsi hiiren vatsalaukun sisältö. Hiirissä ei myöskään ole turhia lisäaineita tai väriaineita. Olethan kuitenkin perehtynyt raakaruokintaan tarpeeksi, jotta kissasi saa juuri oikena määrän vitamiineja ja kalsiumia? Facebookissa on kissan luonnonmukainen ruokinta-ryhmä, jossa on asiantuntevaa väkeä ja osaavat neuvoa jos vitamiinien määrät tai merkit ovat hakusessa ja varsinkin, että kalsiumin määrä tulee laskettua oikein. Kissalle käy toki myös kypsennetty liha, mutta kannattaa suosia raakaa ja maustamatonta lihaa, sillä mausteet eivät ole hyväksi. Ja jos kananmunia meinaa jäädä yli niin yhdessä raa’assa kananmunassa on kissalle päivän vitamiinipommi. 🙂

    Vastaa
  21. Katja
    16.2.2016

    Meidän perheen herkkuruokaa on perunavelli edellisen päivän muusista. Niin hyvää!

    Vastaa
  22. MiraA
    16.2.2016

    Kivoja vinkkejä kommenteissa. Tosin tässä kun asiaa pohdin niin tajusin et meillä ei sitä hävikkiä kyllä juuri ikinä tule tai ruoanjämiä jää. Johtuen ehkä siitä etten tee suurta määrää ruokaa kerralla kun en tykkää seur päivänä lämmitetystä ruoasta. Valmistettu ruoka siis tulee aina syödyksi. Poikkeuksena intialainen ruoka jonka maku vaan paranee päivä päivältä. Ruokaa tehdään myös paljon aineksista, jotka säilyvät pitkään kaapissa eli pavuista, herneistä ja linsseistä sekä kasviksista. Pakastimesta otetaan myös päivittäin jotain, marjoja, ruisleipää, vihanneksia tai esim kalaa mikä heti ostettua sinne laitettu. Meillä ei siis juurikaan hengaile jääkaapissa mitään mikä menee nopeasti pilalle, vaik kaupassa käydään vain 1-2 kertaa viikossa.

    Vastaa
  23. […] Ja osallistu kilpailuun, joka on edellisessä postauksessa! […]

    Vastaa
  24. Pirjo V
    16.2.2016

    Jos sattuu jäämään lämmintä ruokaa, niin mies ottaa töihin loput mukaan. Hävikkiä meillä tulee joskus jos pienin lapsi (alle 3v) ei syö kaikkea ruokaansa. Isommat lapset yleensä syövät kaiken. Päivämääriä meillä tarkkaillaan ja ruokaa ostetaan sen verran, kuin tarvii.

    Vastaa
  25. Veera
    17.2.2016

    Hyvä suunnittelu on kyllä paras vinkki ruokahävikkiä vastaan! V.aikka ei ehtisi sitä viikon ruokalistaa etukäteen suunnittelemaan ja käymään kerralla kaupassa, mielestäni jokaiselle kaupasta ostetulle ruokapaketille olisi hyvä jo ostotilanteessa olla käyttötarkoitus. On nimittäin eroa siinä, ostaako ”vaikka jauhelihaa” vai ”jauhelihaa huomista kastiketta varten”. Kun ruualla on jo ostohetkellä kohde ja syöntipäiväkin.
    ”Tyhjiä päiviä” ei myöskään pidä pelätä. Jos ei ole kaapissa leipää, niin keitetään vaikka puuroa.

    Vastaa
  26. Minna M
    17.2.2016

    Meillä on auttanut suunnittelu Jake, että ei mennä nälkäisenä kauppaan. Se kun lisää heräteostoksia.

    Vastaa
  27. TuulaV
    17.2.2016

    Punaisilla laputettuja ostan paljon,liharuuoat teen heti leivinuunissa valmiiksi ruuiksi jotka pakastan annosrasioihin.Sämpylöihin menee viilit,rahkat,muussin jämät ym,sinne voi myöskin raastaa kaikenlaisia kasviksia,maku vain paranaa,Jauhoja ostan isomman tarjouserän kerralla ja hiivaa on aina pakastimessa.Tarjousjuustot raastan itse ja pakastan litteänä pussiin,siitä voi ottaa pienenkin erän makuja antamaan ja omien pizzojen päälle.Kaupassa käymme noin kahden viikon välein isommilla ruokaostoksilla,maitoa täytyy joskus hakea lähikaupasta.

    Vastaa
  28. Laura
    17.2.2016

    Pakastimen käyttö: Sinne lihat joissa parasta ennen päiväys lähellä sekä iso määrä leipää leipomosta jotka sulatetaan sopivina määrinä, ostetaan saman tyyppisiä ruokia (jotka vanhentuvat) jolloin ei ole viittä erilaista leivän päällistä vanhentumassa, mehukoneen jämät munakkaaseen, jugurtin sekaan, leipään…, piilottaa edellisen päivän ruuan jämät seuraavaan, pilaantuneet maitotuotteet haistaa ja jos jokin ruoka epäilyttää niin antaa koiralle.

    Vastaa
  29. Henna M
    17.2.2016

    Ruokien ”jatkaminen”. Esim. Aamupuuron jämistä voi hyvin tehdä sämpylätaikinan tai perunoista pyttipannua jne. Vain luovuus rajana! 🙂

    Vastaa
  30. K
    17.2.2016

    Ikävä totuus on se, että lihan syöminen on valtavan epäekologista. Lihan tuotannossa on monia ongelmia (luonnon saatuminen, vesipula, sademetsien häviäminen jne. jne. ), mutta suurin ongelma on kuitenkin kalori- ja vesihävikki. -Jotta voidaan tuottaa esimerkiksi kilo lihaa, tarvitaan paljon viljaa, rehua, kasviksia, ruohoa ja vettä. -Nämä viljelyalaa vievät kasvit voisi ihminen (hieman eri muodossa vain) syödä suoraan, kierrättämättä eläimen vatsan kautta.
    Ruokahävikin vähentämiskampajat tuntuvat vähän nappikaupalta ja harhautukselta ihmiskunnan valtavien ongelmien edessä. Tulee väistämättä mieleen, onko koko kampanja viherpesua Juhla Mokalta: yritetään saada mainetta vastuullisena, ekologisena toimijana tavalla, joka ei vahingoita omaa alaa. -Onhan myös kahvinjuonti ympäristölle epäterveellistä.
    Onko kampanjan viesti: syö hyvällä mielellä (mitä vain) -kunhan et tuhlaa! -eikö tämä viesti ole harhaanjohtava?
    Mutta postauksessa on hyviä vinkkejä ja niitäkin tarvitaan. -En halua niitä yhtään väheksyä tai kritisoida Mariaa. Inhoan vain sitä, kun ammattilaismarkkinoijat sysäilevät valtaa kuluttajille -ja koittavat tietenkin tehdä sen omaa alaa vahingoittamatta. Silloin ei ehkä ihan oikeasti keskitytä olennaisuuksiin? Itsekin yritän kyllä vähentää ruokajätettä ja ihmisten sekä esimerkiksi kauppojen työ ruokahävikkiä vastaan on tärkeää.
    Tämä on ovela kampanja, koska nyt mulle tuli paha mieli siitä, että kritisoin ruokahävikin vähentämistä 😀

    Vastaa
  31. Kaino
    17.2.2016

    Kannattaa seurata, mitä siellä jää- ja ruokakaapeissa on ja tietää termit ”viimeinen käyttöpäivä” ja ”parasta ennen”. Päiväysten lähestyessä/ohittaneena monista ruoka-aineista saa vielä oivallista ruokaa, varsinkin kuumennettaessa. Oman nenän käyttö oli hyvä vinkki. Vanhentuvasta maidosta voi hyvin keitellä vaikkapa riisipuuroa, viilit ja muut voi käyttää pannariin tai lettuihin jne. Mutta moni näistä vinkeistä on sanottu jo moneen kertaan, mutta ei pelkästään niistä lukemalla saa hävikkiä pois, vaan että ihan oikeasti alkaa tarkkailla omaa kulutustaan ja alkaa tehdä niitä pyttipannuja ja köyhiä ritareita jne. Mahtava tapa vähentää kulutusta, suojella luontoa -JA KAIKKI TÄMÄ NÄKYY MYÖS OMASSA RAHAPUSSISSA!! Voi miettiä vaikka, että voisiko kenties ostaakin alunperinkin parempia raaka-aineita, kun ei osta ”turhaa ruokaa”.

    Vastaa
  32. Kirsi
    17.2.2016

    Kauppalistan teko etukäteen, välillä pakastimeen kurkkaus jos sieltä löytyisi ruoka-aineet. Ja mahdollisuuksien mukaan ruokajämistä iltapalaa.

    Vastaa
  33. Iida
    17.2.2016

    Meillä tulee ruokahävikkiä vähän sen avulla että teemme useamman päivän satsin ruokaa kerralla. Toinen tärkeä keino on se, että jääkaappi pysyy siistinä. Jokaiselle tuotteelle on omat paikat. Näin ei jääkaapin perukoille jää mitään pilaantumaan ja on myös nopea nähdä mitä kaupasta tarvitsee. Avainsanat on meidän perheessä siis järjestys ja suunitelmallisuus.
    Leivät laitamme aina kaupasta suoraan pakkaseen ja sieltä syömme ne leivänpaahtimen kautta.

    Vastaa
  34. Äitineljälle
    17.2.2016

    Suurperheen äitinä olen tottunut loihtimaan ison ruokamäärän kerralla enään ei riitä pussi makaronia. Noh enyway. Usein kun ruokaa jää yli säilön jääkaapissa ilmatiiviiseen astiassa ja kun on 3-4 päivän jämät teen niistä ruokaa yhdelle päivälle, esim heitän potut, makaronilaatikon ja lasangen jämät pannulle ja lämmitän ja pistän kaikki sekaisin. tulee välillä yllättävän hyviäkin sekoituksia!

    Vastaa
  35. Miltsukka
    17.2.2016

    Meillä toimitaan lähinnä niin että tehdään iso satsi ruokaa riittää moneksi päiväksi tai pakastetaan osa. Leivotaan itse leivät. Pakastin täyteen ruokaa ja kuivakaappi myös täytyy pitää täynnä. Ja tosiaan päiväykset ei haittaa jos pakastimeen laitetaan. ☺

    Vastaa
  36. Susanna
    18.2.2016

    Yli jääneistä perunoista tehdään seuraavana päivänä paistinperunoita. Lapsen jättämät ruuat menee koiran suuhun. Ruuat, jotka uhkaavat pilaantua, laitan pakkaseen ?

    Vastaa
  37. Joliel
    18.2.2016

    Meillä hyödynnetään ruoantähteet uudelleen: puuron ja muusinjämät menevät sämpylä- tai rieskataikinaan, keitetyt perunat paistinperunoiksi tai pyttipannuun, hieman nahistuneet kasvikset saa piilotettua munakkaaseen tai vaikka makaronilaatikon sekaan. Juustonkannikat raastan pakastimeen, jolloin niitä voi hyödyntää myöhemmin pizzassa tai paistoksissa. Maitopurkin jämistä ja purkillisesta viiliä saa valmistettua uutta viiliä helposti useamman pienen kupillisen. Ja lopuksi kauneusvinkki, jonka tosin kaikki varmaan jo tietävät: käytetyistä kahvinporoista saa ihanan kuorinnan iholle. Tosin ongelmana on se, että kahvinporoja ei saisi huuhdella viemäriin mahdollisen tukkeutumisen takia 🙁

    Vastaa
  38. Annelina
    18.2.2016

    Se, ettei ”turhanpäiten” lähde kauppaan vaan tosiaan kurkkii kaapin sisällöt läpi ja käyttää mielikuvitusta. Näin on syntynyt mooonta niin lasten kuin aikuistenkin herkkua 🙂

    Vastaa
  39. Heispi
    18.2.2016

    Teen aina viikon ruokalistan kerrallaan ja kaupassa käydään kerran viikossa. Toki maitoa ja kasviksia pitää käydä kerran hakemassa lisää. Kokkaan myös sunnuntaisin su-ke ruuat valmiiksi (esim kanakastikkeen teen jo su ja riisi keitetään vasta juuri ennen ruokailua). Teen ruokaa myös aina ”tasan” eli 4aikuisen annosta (tänään päivälliset ja huomiset lounaat) ja 4 lapsen annosta (Meillä 2 poikaa). Eli ruokaa ei santsata, muttei sitä jää poisheitettäväksikään 🙂 torstaisin on keittopäivä, jonne hyödynnetään kaikki nuutuneet kasvikset ja muut ennen uutta kauppareissua 🙂

    Vastaa
  40. Anna Penttilä
    18.2.2016

    Isäntä käy hirvimetsällä ja viime kesänä meillä oli kalkkunoita, jotka nyt pakkasessa. Kasvimaasta ja kasvihuoneesta saamme paljon kasviksia ja juureksia. Ruoanjämistä saa usein tehtyä pyttipannua ja välillä kaikki viisi perheen jäsentä syö eri ruokaa kun on jääkaapin tyhjennyspäivä. Mitä niistä vielä jää niin menee lemmikkikanoille, jollaisia pitäisi muuten olla jokaisessa lapsiperheessä 🙂

    Vastaa
  41. Eija
    18.2.2016

    Meillä suunnitellaan ruoat viikoksi kerrallaan, useimmiten samaa ruokaa riittää kahdelle päivälle, ja joskus osa riittää pakkaseen hätävararuoaksi. Kaupasta ostetaan usein -30% alennettuja lihoja pakkaseen valmiiksi.

    Vastaa
  42. Henni
    19.2.2016

    Meillä ruokahävikki on aika vähäistä kiitos koiran, joka syö lasten jämät. Meillä tehdään kerralla isoja annoksia ruokaa (esimerkiksi 2 uuniastiallista makaronilaatikkoa, kattilallinen keittoa ja jokin uuniruoka) kerran viikossa, niitä sitten pakastamme ja lämmittelemme Pitkin viikkoa. Laitan lapsille suhteellisen pienet annokset, lisää saa jos maistuu. Mutta tässä oli hyviä vinkkejä, kiitos!

    Vastaa
  43. Hieno juttu ajankohtaisesta aiheesta. Tässä näkökulmaa ravintolakeittiöiden ruokahävikkiin: http://yle.fi/uutiset/hotelliaamiaisen_karu_havikki_jokainen_voisi_heittaa_suoraan_nelja_nakkia_roskiin/8661776
    Meillä säästetään rahaa ja vähennetään hävikkiä ostamalla ”lapputuotteita”. Vain kauraleipä on sellainen, jota en osta kuin tuoreena, Marian mainitsemasta syystä.
    Koiramme poismenon jälkeen päätyy oman pihan kompostiin sellaista, mikä meni ennen koiran kuppiin. Keräsin jääkaappiin aina pitkin viikkoa porkkanoiden kuoret (pestyinä kuoritut) ja kaalin päälilehdet, ja käytin koiran lihapuuroon. Koiramme tyytyväisenä söi ruuanloppuja ja esitiskasi ruuanvalmistusastiat. Näin tiskikoneeseen päätyi niin puhdasta tavaraa, että vähennetty määrä eko-konetiskiainetta riitti hyvin. Koiralle voi hyvin syöttää myös esim. savusiian ja -lohen nahat pieninä paloina.
    Tärkeää on ajatella ruoka-aineiden suhteen ”out of the box”. Retroruoka lämpimät leivät on kaikenikäisten mieleen, ja muuntaa juuston- ja leikkeleenrippeet, jauhelihakastikeen jämät ym. kunnon ateriaksi. Mietityttääkö graavilohen tuoreus muutaman päivän jälkeen? Pienennä siivut ja valmista kermainen pastakastike.
    Aina ei oma mielikuvitus riitä. Silloin on aika laittaa jääkaapista löytyviä ruoka-aineita googleen: valkokaali + tuore inkivääri + broilerisuikaleet + pakasteherne + resepti. Todennäköisesti saat tärppejä niin paljon, että joudut puntaroimaan valmistusajan perusteella, syödäänkö tänään uunipataa, keittoa vai vokkia.

    Vastaa
  44. Nappis
    19.2.2016

    Leivän hävikkiin on auttanut se, että ostamme tummaa leipää paloina ja pakastamme ne pienempinä erinä. Sulamaan otetaan vain päivän satsi kerrallaan.
    Jääkaapin siivous säännöllisesti (edes kerran kuussa) on myös tehokasta. Sisältöä tulee myös syötyä tarkemmin, kun jääkaappi on väljä ja tosiaan tietää mitä sieltä löytyy. Hyvä keino on myös nähdä vaiva kaupasta tullessa ja laittaa päiväykseltään uudemmat tuotteet hyllyn perälle ja jättää nopeammin vanhenevat tuotteet etualalle.
    Ruoanjämiä on syöty paremmin pois, kun purkkiin on kiinnitetty teippi, jossa on kirjoitettu purkin sisältö ja päiväys, jolloin ruoka on laitettu. Ainakin meillä muuten jämät jäävät vain homehtumaan jääkaappiin, kun kukaan ei ”uskalla” niitä syödä. Yleensäkin on jännä ilmiö, että vanhenevia tuotteita kaikki vain katsovat kaapissa eikä kukaan heitä niitä pois… Sitten löytyykin kivoja homeylläreitä! 😉

    Vastaa
  45. Mimi
    19.2.2016

    Meillä jämät syötetään koiralle. Mutta niitä ruokajämiä ei onneksi hirveästi tule koska ostamme ja teemme sen verran ruokaa kuin syömme. Koiralle kertyvät jämät on pääosin 1v:n sormiruokailun hukkapalat.

    Vastaa
  46. paula
    19.2.2016

    Meillä hävikkiä torjutaan seuraavasti:
    – kerran viikossa kaupassa
    – viikoksi ruokalista
    – jämäruokapäivä
    – pakastin käytössä ahkerasti
    – ruokia ei tehdä orjallisesti jonkin reseptin mukaan, vaan muunnellaan tarvittaessa
    Ja viimeisenä, ettei vaimo käy kaupassa usein 😉 Miehestäni tämä säästää eniten, kun en näe kaikkia ”uutuus”tuotteita ?

    Vastaa
  47. Henna
    19.2.2016

    Kaupassa kunnon ostokset kerran viikossa ja vähintään viikon ruokalista etukäteen suunniteltuna. Uutta ruokaa tehdään vasta kun vanhat on syöty, jos jää pieni annos niin se pakkaseen. Pakasteesta on sitten helppo ottaa kiireisinä päivinä valmiita ruoka-annoksia sulamaan. Mielikuvitus ja kekseliäisyys mukaan ruuanlaittoon, keittiössä olevista aineksista tosiaankin keksii vaikka mitä vaikka ei sitä joskus olisi uskonut!

    Vastaa
  48. Piude-mama
    20.2.2016

    Meillä hävikkiä vähentää se, että mies ottaa lautaselle vähän vähemmän ruokaa ja syö lopuksi lapsen ja minun ruuan jämät, jotka muuten menisi roskiin. Leivät ostetaan leipomokaupasta ja pakastetaan. Myös mahdollisia ruokajämiä pakastetaan. Pahviset jogurttipurkit leikataan lopuksi kahtia, joten loputkin pisarat tulevat syötyä.

    Vastaa
  49. […] kiitos mahtavista vinkeistä, joita on tullut hävikkiruokahaasteeseen. Kilpailu on vielä auki, joten käy kertomassa paras […]

    Vastaa
  50. Heli
    21.2.2016

    Pottumuusin jämistä teen rieskoja ja puuron jänistä sämpylöitä. 🙂 Yleensä pyrin tekemään sellaisen satsin kerrallaan, että se syödään kaikki kerralla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top