Monikemikaaliyliherkkyys eli MCS – Kuinka sairautta hoidetaan?

Monikemikaaliyliherkkyys on krooninen sairaus, johon ei ole olemassa parantavaa lääkitystä tai hoitoa. Oireita voi yrittää lievittää antihistamiineilla, mutta yleensä niistä ei ole tähän sairauteen mitään merkittävää apua. Monikemikaaliyliherkkyyden keuhko-oireet, kuten hengenahdistus ja yskä, muistuttavat astman oireita, mutta astmalääkkeet tehoavat MCS-oireisiin paljon huonommin kuin varsinaiseen astmaan. MCS-potilaat ovat usein myös yliherkkiä lääkkeille, joten he saattavat saada lääkkeistä niin vaikeita sivuvaikutuksia, ettei niiden käyttäminen ole heille mahdollista.

Siedätyshoitoa on kokeiltu siedättämällä MCS-potilaita kemikaaleilla, mutta sillä ei ole ollut tehoa, koska MCS ei ole allergia. Allergia tarkoittaa sairautta, jossa elimistö valmistaa IgE-vasta-aineita, kun allergiaa aiheuttavaa ainetta eli allergeenia joutuu elimistöön. Monikemikaaliyliherkkyydessä elimistö ei valmista IgE-vasta-aineita. Yliherkkyys on ärsytysreaktio. Allergia ja yliherkkyys ovat siis kaksi eri asiaa, vaikka ne voivat kumpikin aiheuttaa samankaltaisia oireita, kuten nenän tukkoisuutta ja nuhaa.

Sain hoidoksi keuhkoputkia avaavia astmalääkkeitä ja kortisonia suihkeena. Sain myös suun kautta otettavia kortisonitabletteja ja antihistamiineja. Valitettavasti näistä lääkkeistä ei ollut paljon apua. Paras hoito minulle oli puhdas ilma, jossa ei ollut hajusteita eikä muita ärsyttäviä kemikaaleja.

Koska monikemikaaliyliherkkyys on fyysinen sairaus, sitä ei voi parantaa psykoterapialla. Tanskassa suoritetussa laajassa tutkimuksessa hoitona kokeiltiin tietoisuustaito-pohjaista kognitiivista terapiaa, jonka englanninkielinen nimi on Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT). Tämä terapia sisälsi muun muassa kognitiivista psykoterapiaa sekä meditaatioon ja joogaan perustuvia rentoutusharjoituksia.

Tutkimuksessa havaittiin, että MBCT-terapiaa ei voida suositella monikemikaaliyliherkkyyden hoitoon, sillä se ei vähentänyt eikä poistanut oireita.

Valitettavasti osa lääkäreistä pitää monikemikaaliyliherkkyyttä luulosairautena. He väittävät oireiden johtuvan ehdollistumisesta tai pelosta kemikaaleja kohtaan. Sen vuoksi he ehdottavat MCS-potilaille hoidoksi psykoterapiaa.

Olen ollut aina valmis tekemään kaikkeni tullakseni jälleen terveeksi. Niinpä kävin psykiatrilla, söin psyykenlääkkeitä ja osallistuin psykoterapiaan useamman vuoden ajan. Tämä hoito ei kuitenkaan parantanut monikemikaaliyliherkkyyttäni.

Onneksi useimmat lääkärit ovat nykyään jo niin valistuneita, että tietävät monikemikaaliyliherkkyyden olevan fyysinen sairaus.

Ainoa hoitokeino, jolla on saatu tilastollisesti merkittäviä positiivisia tuloksia, on oireita aiheuttavien kemikaalien välttäminen. Altistumisen välttäminen voi olla käytännössä hyvin vaikeaa, mutta se on kuitenkin erittäin tärkeää. Ei ainoastaan siksi, että se vähentää MCS:n oireita, vaan etenkin siksi, että se myös estää sairautta pahenemasta.

Aluksi yliherkän voi olla vaikeaa huomata, mistä altisteesta hänen oireensa johtuvat. Siten altistuminen voi olla pitkäkestoista ja muodostua voimakkaaksi. Tällöin sairaus voi edetä hyvinkin pahaksi: oireet voimistuvat ja yhä useammat altisteet alkavat aiheuttaa niitä. Oireita aiheuttavan tekijän löytäminen on usein vaikeaa, sillä kyseessä voi olla esimerkiksi rakennuksen piilevästä kosteusvauriosta vapautuva homemyrkky.

MCS kehittyy usein pitkäaikaisen altistumisen myötä, eikä altisteen pitoisuuden tarvitse välttämättä olla kovin suuri.

Kemikaaliyliherkkä reagoi yleensä aluksi vain yhteen tai muutamaan altisteeseen. Jos hän tässä sairauden alkuvaiheessa kykenee välttämään oireita aiheuttavia altisteita, sairauden eteneminen saattaa pysähtyä, ja sairaudesta voi jopa toipua. Jos kemikaaliyliherkkä kuitenkin myöhemmin altistuu samalle altisteelle, sairauden kehittyminen saattaa alkaa uudelleen.

Oireiden välttämisessä tärkein yksittäinen asia on sisäilmaltaan mahdollisimman puhdas koti, jossa potilas ei joudu altistumaan oireita aiheuttaville kemikaaleille. Toiseksi tärkein asia on sisäilmaltaan mahdollisimman puhdas työ- tai opiskelupaikka.

Lapsipotilaiden kohdalla se tarkoittaa sisäilmaltaan mahdollisimman puhdasta koulua tai päivähoitopaikkaa.

Sitaatit ovat Päivi Ingrid Sirenin kirjasta MCS-potilas, joka julkaistaan 15. huhtikuuta 2016.

Artikkeli on kolmas osa monikemikaaliyliherkkyyttä koskevasta kirjoitussarjasta:

1. Monikemikaaliyliherkkyys – Mikä sairaus on kyseessä?
2. Monikemikaaliyliherkkyys – Miten sairaus diagnosoidaan? (lähdeluettelo)

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top