Homesynnytyssairaala suljetaan

Kaikki tietävät jo sanan homekoulu, mutta nyt näyttää siltä, että sanastoon pitäisi lisätä myös sana homesairaala ja homesynnytyssairaala. Tai sitten ei.

Minua haastateltiin Ylen Kasvokkain-juttusarjaan. Toimittaja tivasi minulta kaikenlaista liittyen Kätilöopiston sisäilmaongelmiin liittyen. Itsellänihän on juuri menossa DNRS-treeni, joten olen kaikkien uutisten lisäksi sulkenut tehokkaasti somefeedistäni sisäilmaongelmiin liittyvät jutut.

En myöskään ole synnyttänyt Kätilöopistolla, joten minulla ei ole henkilökohtaista sidettä paikkaan.

En myöskään kummankaan synnytyksen aikana ollut vielä tullut tietoiseksi sisäilmaongelmien aiheuttamista ongelmista. Itseasiassa oma herkkyyteni ”räjähti käsiin” vasta muutama päivä toisen lapsen syntymän jälkeen. Mutta hyvinhän sitä juttua silti haastattelua varten riitti!

Yliherkkyydestä voi parantua

Olin jo aiemmin tullut tietoiseksi Kätilöopiston huonosta sisäilmasta homesairastuneiden vertaistukiryhmien kautta. Tiedän myös että moni yliherkistynyt synnyttäjä on joutunut miettimään tarkkaan, minne voi mennä synnyttämään. Jotkut äidit ovat synnytyssairaaloiden sisäilmaongelmien takia päätyneet synnyttämään kotona.

Voin vain kuvitella, miten hirveää olisi mennä synnyttämään ja samalla kärsiä sisäilmaoireista.

On todella kurjaa, että lehtijuttujen mukaan moni kätilö ehti menettää terveytensä työpaikan sisäilmaongelmien takia. Mutta kuten Ylenkin jutussa kerron, onneksi näkymä ei ole enää niin toivoton kuin vielä vähän aikaa sitten. Yliherkkyydestä on mahdollista parantua sitkeän treenin avulla. On aivan mahtavaa, että menetelmä on otettu vastaan myönteisesti lääkärienkin keskuudessa. Siispä supertsempit kaikille kätilöille, teette niin tärkeää työtä!

Vaikuttiko synnytyssairaalan sisäilma synnytykseesi tai synnytyssuunnitelmaasi?

PS. Kaikille DNRS-menetelmästä raivostuneille: Terveen sisäilman edistäminen ja yliherkkyydestä paraneminen eivät ole ristiriidassa keskenään.

5 Comments

  1. Jenna
    29.4.2017

    Valitettavan yleistä sisäilmaongelmat monessa paikassa. Turussa Tyksin U-sairaala on umpihomeessa, mukaan lukien synnytysosasto ja keskola. Asia on ollut tiedossa jo vuosia ja vuosia on tehty korjauksia. Mistään tietenkään mitään apua. Monet työntekijät ovat sairastuneet. Itse olen menossa kesällä synnyttämään Tyksiin ja kieltämättä kauhistuttaa lyhytaikainenkin altistuminen. Harmittaa, että Salosta synnäri lopetettiin. Sinne olisin muuten suuntaamassa. Uutta sairaalaa rakennetaan koko ajan, mutta saa nähdä, milloin se valmistuu. Betonirakenteiden vian takia siirtynyt jo vuodella eteenpäin. Ehkä siis joskus 2020-luvulla.

    Vastaa
  2. Kaisa
    30.4.2017

    En ota kantaa tuohon DNRS-menetelmään. Mutta uskoisin sinun olevan oikeilla jäljillä siinä mielessä, että kaikissa fyysisissä sairauksissa on AINA mukana myös psyykkinen puoli, joka kaipaa hoitoa. Puhutaanko sitten neurologisista vai psyyken ongelmista – hyvin usein raja on häilyvä kuin veteen piirretty viiva.

    Neurologi Markku Sainio on puhunut asiasta sisäilmasairaiden kohdalla. En missään nimessä tarkoita, että vika olisi vain korvien välissä (eikä näin ole väittänyt Markku Sainiokaan – hänet on tahallaan ymmärretty väärin). Tosiasia kuitenkin on, että psyyken mekanismit voivat olla paranemisen este tai osaltaan ylläpitää hankalaa oireilua, kun on kyse kroonistuneista sairauksista tai oireista. Varsinkin kun puhutaan hankalista ja syntymekanismeiltaan pitkälti tuntemattomista (ja siten pelottavista) ongelmista, kuten sisäilmasairauksista.

    En usko, että homeongelmista kertovien uutisten jatkuva seuraaminen parantaa kenenkään sisäilmasta sairastuneen vointia. Oman sudenkuoppansa voivat muodostaa myös sinänsä tärkeät vertaistukiryhmät, joissa väistämättä uppoudutaan hyvin paljon vain ongelmaan kun ihmisillä on ymmärrettävästi suuri tarve avautua ja kerrata omaa tarinaansa.

    Mielestäni esille ottamasi positiivisempi suhtautumistapa, eli yrittää pureutua ongelman ratkaisuihin, on enemmän kuin tervetullut!

    Vastaa
    1. Maria
      30.4.2017

      Ihana lukea kommenttisi! Tämä on tosi vaikea aihe. Kun kyse ei tosiaan ole psyykkisestä ongelmasta, vaikka kyseessä onkin perimmiltään aivojen häiötila. Ja vaikka puhutaan aivojen häiriöstä, ei sekään tarkoita, että oirelu altisteelle olisi tietoista. Itsellänihän home-, kemikaali- ja gluteeniyliherkkyydet olivat jo pitkään ennen kuin itse tajusin, että ne aiheuttavat minulle oireita. Kuitenkin näissä kaikissa yliherkkyyksissä on kyse siitä, että aivot ovat tulkinneet jonkin vaaran hieman väärin ja ylireagoivat altisteille.

      Mutta joo, DNRS ja kaikki sen tuoma ymmärrys ja suunta kohti parantumista on ollut ihana uusi juttu elämässä!

      Hauskaa vappua!

      Vastaa
  3. Sandels
    1.5.2017

    KS-KS on myös homeessa. Synnytyssalit ovat toki parakissa tällä hetkellä entisten tilojen ollessa käyttökelvottomat mutta itse synnyttäneiden vuodeosasto on ilmeisesti edelleen siellä homeisella puolella. Samoin on heräämö. Ja päästäkseen homeisesta heräämöstä osastolle, täytyy kulkea umpihomeisen käyttökiellossa olevan entisen synnytyssalien käytävän läpi. Minä olen sisäilmaherkistynyt (onko se edes sana) aiemman työpaikkani takia ja sain erittäin vahvat oireet ollessani huonossa kunnossa synnytyksen ja äkillisen sektion jäljiltä. Enkä ollut todellakaan ensimmäinen. Uudet tilat ovat tulossa ilmeisesti vasta 2019-2020 ja tilanne on jatkunut jo vuosia. Sitä homeen hajua en unohda koskaan, eikä ollut herkkua viettää vauvan ensimmäisiä hetkiä jatkuvassa hapessa peläten tukehtumista. Lapsiluku on todellakin tässä, harmittaa etten itse huonossa kunnossa saanut aikaiseksi tehdä tuosta kunnon valitusta aikoinaan.

    Vastaa
    1. Maria
      2.5.2017

      Uh, kuulostaa tukalalta. Todella harmi, jos vaikuttaa jopa lapsilukuun synnytyssairaalan sisäilma.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top