Sadat suomalaisnaiset ovat saaneet oireita Always-merkkisistä kuukautissiteistä, joiden mainostettiin sisältävän uutta teknologiaa. Uuden teknologian luvataan neutraloivan hajuja. Teknologian lisäksi tuotteet sisältävät hajusteita. Myös ei-hajustetut tuotteet ovat kuluttajien mukaan tuoksuneet. Samaa tuoksuteknologiaa on kuukautissiteiden lisäksi pikkuhuosunsuojissa.
Viime keväänä kauppoihin saapuneet tuoteuudistukset ovat aiheuttaneet valitusvyöryn. Käyttäjät ovat olleet tuohtuneita, kun tutun tuotepakkauksen sisältö on muuttunut.
Osa valituksen tehneistä naisista on saanut vakavia oireita kyseisistä siteistä. Myös kaupan henkilökunta ja siivoojat, jotka joutuvat tekemisiin kyseisten tuotteiden kanssa ovat kertoneet saaneensa pahoinvointia ja päänsärkyä tuotteista.
Oireita saaneet naiset ovat valittaneet asiasta siteiden valmistajalle Procter&Gamblelle (P&G) sekä tehneet ilmoituksia vaarallisesta tai haittaa aiheuttavasta tuotteesta Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes). Tulista keskustelua on käyty myös blogien kommenttikenttissä ja keskustelupalstoilla.
Oikeus tietää huolestuttavista aineista
EU:n REACH-asetuksen mukaan kuluttajalla on oikeus saada valmistajalta tieto, sisältääkö tuote niin sanottuja erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC, Substances of Very High Concern). Valmistajan tai maahantuojan tulisi antaa vastaus 45 viiden päivän sisällä.
Kemikaalitutka lähetti P&G:lle ensimmäisen kyselyn valmistajalle 25.6.2015. Vastaus tuli viikon sisällä, mutta se ei sisältänyt vastausta kysymykseen.
Always Odour Neutralising teknologia on kehitetty neutralisoimaan kuukautisten aiheuttamia tuoksuja. Kuten tiedämme, joillekin naisille tämä on erityisesti haluttu etu.
REACH- asetus säätelee kaikkia Euroopassa olevia tuotteita. Haluamme varmistaa, että täytämme REACH-velvoitteet. ECHA on osa REACH- asetusta.
P&G -kuluttajapalvelu
ECHA ei ole osa REACH-asetusta, vaan Euroopan kemikaalivirasto. Pitkästä kirjeenvaihdosta huolimatta, Kemikaalitutka ei saanut vastausta kysymykseen 45 päivän sisällä.
Tämän johdosta Kemikaalitutka teki ilmoituksen EU:n kemikaalilainsäädäntöä rikkovasta yrityksestä Tukesiin. Tukes antoi yritykselle huomautuksen ja pyysi lisäselvitystä asiasta.
Eilen, 20.1.2016, eli lähes puoli vuotta alkuperäisen kysymyksen lähettämisestä Kemikaalitutka sai vastauksen kirjeitse kotiosoitteeseen.
Pahoittelen, että vastauksen saamiseen on mennyt näinkin pitkä aika.
…
Teemme yhteistyötä raaka-aine tavarantoimittajamme kanssa ymmärtääksemme sisältävätkö käyttämämme ainesosat mahdollisest SVHC aineita, jotta voimme varmistaa tuotteiden mahdollisesti sisältävien SVHC aineiden olevan alle 0,1% (p/p) kynnysarvon. Mikäli emme saa tavarantoimittajiltamme riittävää varmuutta asiasta, suoritamme tarvittavat laboratorioanalyysit.
Procter & Gamble Sverige AB
Vastaus on vaikeasti tulkittava ja epäilyksiä herättävä. Lyhenteellä SVHC tarkoitetaan siis erityistä huolta aiheuttavia aineita (substances of very high concern).
Vastaus herättää kysymyksiä
- Kuinka on mahdollista, että suuryritys käyttää raaka-aineita, joiden ainesosia se ei tunne?
- Miksi vastauksen saamisessa kesti näin kauan?
- Mikä ainesosa tai ainesosien yhdistelmä aiheutti käyttäjien oireet?
- Miten kansallinen valvontaviranomainen Tukes suhtautuu tietoon?
- Pitäisikö tullilaboratorion tutkia tuotteet, jotta oireet aiheuttanut aine voitaisiin tunnistaa ja mahdollisesti kieltää?
- Vedetäänkö tuotteet pois markkinoilta?
- Koituuko valmistajalle seuraamuksia lain rikkomisesta?
Lähde:
Tukes
Otteita P&G:ltä saadusta asiakaspalautteesta
21.1.2016
Hinoa työtä Maria! Mitä Tukes yms. tähän sanoo?
22.1.2016
Onko nuo SVHC-aineet lueteltu selkeästi jossain? Vai voiko valmistaja vaan sanoa esim. että ”käyttämämme biosidi ei sisällä myrkkyjä” mutta jättää kertomatta mitä biosidia käyttävät (tämä liittyy toiseen tuotteeseen).