Tukes: puistojen glyfosaatti ei aiheuta vaaraa

Lapset ja nuoret voivat leikkiä kaupunkien viheralueilla ja leikkipuistoissa ilman vanhempien huolta kasvinsuojeluaineille altistumisesta toteaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tukesin suorittaman valvonnan perusteella glyfosaattia ja muita vastaavia kasvinsuojeluaineta käytetään lasten ja nuorten käyttämillä viheralueilla riskit tiedostaen. Tutkimuksessa oli mukana 56 kohdetta.

Valvonnan päämäränä oli varmistaa, ettei kasvinsuojeluaineista aiheudu erityistä riskiä terveydelle tai ympäristölle. Tukes varmisti, että kyseisten aineiden käytöstä on pidetty kirjaa, aineita käytetty ja varastoitu ohjeiden mukaisesti. Valvonnassa selvitettiin myös, miten käytännössä estetään ihmisten liikkuminen alueilla, jotka on vastikään käsitelty kyseisillä aineilla.

Roudn-upia puistossa?

Kasvinsuojeluaineita käytettiin vain muutamassa tutkitussa leikkipuistoissa. Eniten käytetty valmiste oli glyfosaatti, jota myydään muun muassa kauppanimellä Round-Up. Glyfosaattia käytettiin varsinkin viher- ja katualueilla puiden ja istutusten ympärillä sekä vaarallisen vieraslajin, jättiputken, torjuntaan.

Ohikulkijoiden altistumisen ehkäisy toimii Tukesin mukaan tehokkaasti, jos käsittely tehdään aikana, jolloin alueella ei liiku paljon ihmisiä. Käsittelystä tulisi myös ilmoittaa varoituskylteillä, jolloin ohikulkijat osaisivat varoa aluetta.

Puutteita löytyi kasvinsuojeluaineiden käytön kirjanpidossa, mutta Tukesin mukaan kirjanpidon puuttuminen ei aiheuta merkittävää riskiä.

Barcelonassa, Tarragonassa sekä Hollannissa glyfosaatin käyttö julkisissa puistoissa, puutarhoissa ja viheralueilla on kielletty.

Oletko sinä nähnyt torjunta-ainekäsittelystä kertovia varoituskylttejä katu- tai vieralueilla?

Lähde: Tukes

Lisää aiheesta: Barcelona kielsi glyfosaatin puistoissaan

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top