Kemikaalit vyötäröllä – kuusi vinkkiä laihduttajalle

Vyötärönympäryksen sanotaan olevan terveyden mittari. Lihominen tarkoittaa useimmiten sitä, että elimistöön kerääntyy ylimääräistä rasvaa. Myös turvotus eli nesteen kerääntyminen nostaa painoa.

 

Myrkyllinen omenavartalo

Ihmisiä on monen muotoisia. Naistenlehdissä jaetaankin pukeutumisvinkkejä kahdelle lihavuustyypille: omena- ja päärynävartaloille. Vyötärölihavuutta kutsutaan siis omenavartaloksi, jota pidetään erityisen haitallisena lihavuustyyppinä.

Omenavartalo pitää sisällään vatsaontelossa sijaitsevien elintärkeiden elinten ympärille kertynyttä rasvaa. Vatsaonteloon kertyneellä rasvalla tiedetään olevan vahva yhteys sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

Vatsaonteloon kertyvä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin päärynälihavuudessa lantiolle ja reisiin kertyvä rasva

Sydänliitto

Monet haitalliset ympäristömyrkyt ja hormonaaliset haitta-aineet ovat rasvaliukoisia ja näin ollen ne varastoituvat rasvakerrokseen.

Sydänliiton ja WHO:n suositus vyötärönympäryksen mitaksi

Omenalihavuuden voi määritellä vyötärönympäryksen avulla. Vyötärönympärys mitataan 1-2 cm navan yläpuolelta. Mittanauhan tulee olla vaakasuorassa. Mittanauhan lukema katsotaan uloshengityksen lopuksi.

  • Naisen vyötärönympärys alle 80 cm
  • Miehen vyötärönympärys alle 94 cm

 

12376347_1687498511490538_8607306772414261953_n

Vähennä kaloreita ja kemikaaleja

Monet viralliset tahot suosittelevat ryhtymään toimenpiteisiin, jos mittanauhaa hurahtaa navan ympärille suositeltuja senttimetrejä enemmän. Perinteisiä tapoja karistaa senttejä lantiolta ovat tietenkin ruokavalion keventäminen, liikunnan lisääminen ja epäsäännöllisten elämäntapojen muuttaminen. Kalorit eivät todennäköisesti yksistään selitä ylipainoa.

Monet tutkimukset toteavat, että myös asuinympäristön, hengitysilman ja ruuan sisältämät epäpuhtaudet voivat olla yhteydessä ylipainoon. Myös kosmetiikan käyttäjillä on todettu veressä aineita, jotka on yhdistetty tutkimuksissa lihavuuteen.

Pienelläkin painonpudotuksella tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia terveyteen. Ylipainoisilla viiden prosentin lasku painossa voi auttaa raskaaksi tulemisessa. Kehon rasvapitoisuuden pienentyessä myös rasvaan liuenneiden haitallisten aineiden voi vähentyä. Tämän takia laihdutus raskaana ollessa ei kannata, sillä rasvakudoksen vähentyessä siihen kertyneet ympäristömyrkyt lähtevät liikkeelle ja voivat kulkeutua istukan läpi sikiöön.

Kemikaalitutka selvitti muutamia useimmin ylipainoon yhdistettyjä ympäristön epäpuhtauksia.

Kemikaalipihi laihdutuskuuri – vältä näitä aineita

kalorit_kemikaalit

1. Lisäaineet ja prosessoitu ruoka

Uuden tutkimuksen mukaan maailman eniten käytetty lisäaine, sitraatti, voi olla yksi ylipainoa aiheuttava tekijä. Myös prosessoitua ruokaa kannattaa vältää ei välttämättä siksi, että prosessoitu olisi itsessään epäterveellistä. Myös joidenkin muiden lisäaineiden sisältämien ainesosien on todettu olevan yhteydessä ylipainoon.

Prosessoitu ruoka on kuitenkin valmistuksen aikana kosketuksissa useampiin materiaaleihin. Näin ollen prosessoidussa ruuassa on eniten valmistuksen ja pakkauksen aikana ruokaan kulkeutuneita epäpuhtauksia kuten pakkausmateriaaleista liuenneita aineita.

Esimerkkejä ruokien sisältämistä epäpuhtauksista, joiden on todettu olevan yhteydessä ylipainoon:

  • ftalaatit (maito- ja lihatuotteet suurin lähde)
  • alumiini (kakut, keksit ja muut leipomotuotteet ja jotkin lisäaineet)
  • PCF-yhdisteet (micropopcorn, leivinpaperi)

2. Muoviesineet ja hormonaaliset haitta-aineet

Elinympäristössämme on valtavat määrät muovia. Määrällisesti elinympäristössä suurimpia määriä muovia voi olla kodin rakennusmateriaaleissa kuten maaleissa, tasoitteissa, eristemateriaaleissa, laminaatti- ja vinyylilattioissa, muovimatoissa ja lattiamateriaalien alusmateriaaleissa.

Muovimateriaalien ftalaatit voivat haitua sisäilmaan, josta ne kulkeutuvat elimistöön ihon läpi sekä hengitysilman kautta. Kemikaalit voivat imetyä myös pölyhiukkasiin, jotka kulkeutuvat hengitysteihin.

Muovikemikaaleja ja hormonaalisia haitta-aineita voi kulkeutua elimistöön myös ruuan kautta. Muovikemikaalit voivat liueta ruokaan tai juomaan muovipullojen, tuttipullojen, muovikulhojen tai pakasterasioiden kautta. Juomatölkkien ja säilykkeiden sisäpinnoissa käytetään pinnoitetta, joka sisältää hormonaalista haitta-ainetta, bisfenol A:ta, joka on useissa tutkimuksissa yhdistetty ylipainoon.

Useiden hormonaalisten haitta-aineiden käyttöä lastentarvikkeissa on rajoitettu. Sisäilmaan vaikuttavien rakennus- ja sisustusmateriaalien käytössä aineita saa kuitenkin käyttää. Myös kosmetiikka tai vaikkapa seksilelut voivat sisältää hormonaalisia haitta-aineita.

VINKKI:
Suosi ruunanlaittovälineissä metallia, lasia ja puuta. Suosi luomukosmetiikkaa. Vältä turhia sisäilman kanssa kosketuksissa olevia muovimateriaaleja sisustamisessa ja rakentamisesssa. Pyydä valmistajalta tietoa tuotteen sisältämistä materiaaleista ennen ostopäätöstä.

3. Kosteus- ja homevaurio

Kosteus- ja homevaurioituneiden rakennusten sisäilmassa on yleensä home-, bakteeri- ja kemikaalicocktail. Näiden yhteisvaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Huono sisäilman laatu on kuitenkin useissa tutkimuksissa yhdistetty myös ylipainoon.

Kokemusperäisen tiedon mukaan monet homealtistuneet ovat lihoneet homerakennuksessa työskennellessään tai asuessaan. Tähän voi vaikuttaa sisäilman epäpuhtauksien aiheuttama tulehdustila tai esimerkiksi kilpirauhasen häiriöt, jotka ovat varsin yleisiä homealtistuneiden keskuudessa.

VINKKI:
Tutkituta kotisi rakenteet. Vaadi työpaikalle tutkimuksia, jos epäilet sisäilmaongelmaa.

4. Liikenteen päästöt ja pienhiukkaset

Sisä- ja ulkoilman pienhiukkaset on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa ylipainoon. Pienhiukkasia tupruttavat polttolaitokset, puuta polttavien pientalojen savupiiput sekä liikenne.

Keväinen katupöly sisältää erittäin paljon pienhiukkasia. Pienhiukkaset voivat olla useaa eri materiaalia, esimerkiksi renkaista jauhautunutta kumia, kiveä, hiiltä tai metalleja.

Pienhiukkaset ovat niin pieniä, että ne kulkeutuvat keuhkorakkuloiden pinnoilta suoraan verenkiertoon ja sieltä muun muassa aivoihin. Näin ollen ne ovat merkittävä sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Tämän lisäksi monet tutkimukset ovat tosiaan yhdistäneet pienhiukkaset myös ylipainoon.

VINKKI:
Vaihda tuloilmaventtiilit usein. Hanki pienhiukkasia poistava ilmanpuhdistin, jos asut kaupunkialueella. Älä istu printterin vieressä. Käytä hengityssuojainta pahimpaan katupölyaikaan pyöräillessä.

5. Puhdistusaineet ja antibakteeriset esineet

Ylipaino on lukuisissa tutkimuksissa yhdistetty poikkeavaan suoliston mikrobistoon. Ihmiselimistössä on arvion mukaan enemmän mikrobeja kuin ihmisen omia soluja. Mikrobiston hyvinvoinnilla on näin ollen merkittävä vaikus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Mikrobiston laatuun voivat vaikuttaa elinympäristössämme olevat biosidit. Biosidejä ovat muun muassa säilöntäaineet, joiden tarkoitus on tuhota mikrobeja. Biosidejä sisältävät lukuisat arjen tuotteet: pesuaineet, kosmetiikka, sisämaalit sekä monet esineet.

Esimerkiksi muoviset leikkuulaudat, antibakteeriset tekstiilit kuten tyynyt tai jopa hedelmät on voitu käsitellä mikrobimyrkyillä. Esineiden biosidikäsittelyistä ei tarvitse olla mainintaa tuotteessa.

Hengitysilman kautta nieluun joutuneet biosidit saattavat tuhota myös suoliston mikrobeja.

VINKKI: Älä käytä haitallisia säilöntäaineita sisältäviä pesuaineita tai kosmetiikkaa. Vältä antimikrobisia käsittelyjä sisältäviä tuotteita. Kysy valmistajalta lisätietoja ennen ostopäätöstä.

6. Lääkkeet

Runsas antibioottien käyttö on monissa tutkimuksissa yhdistetty ylipainoon. Syy on todennäköisesti sama kuin biosidien kohdalla: antibiootit häiritsevät ihmisen normaalia mikrobistoa. Useissa tutkimuksissa on todettu, ylipainoisten suoliston mikrobiston olevan normaalipainoisista poikkeava.

Myös ehkäisypillereiden sivuvaikutuksena voi olla kilojen kertyminen.

VINKIT:
Vältä turhia antibioottikuureja. Syö paljon kasviksia ja kuituja, joiden tiedetään tukevan suoliston normaalia mikrobistoa.

Kemikaalitutka ei väitä, että painonpudotus onnistuu vain näitä aineita välttämällä. Suosittelemme kuitenkin kiinnittämään huomiota jokapäiväiseen kemikaalialtistukseen. Pienillä toimenpiteillä epäpuhtauksien saantia voi vähentää huomattavasti, mikä voi vaikuttaa positiivisesti terveyteen monin tavoin.

Terveellisiä vaihtoehtoja löydät Safkanet.fi -verkkokaupan valikoimista.

Lähteet:
Phthalate exposure and childhood obesity
The Molecular Connection Between Aluminum Toxicity, Anemia, Inflammation and Obesity
Role of Environmental Chemicals in Obesity: A Systematic Review on the Current Evidence
Effects of perfluorinated compounds (PFCs) on metabolic tissues and the benefits of caloric restriction
Two New Reasons to Worry about Air Pollution: Obesity and Diabetes

Homeen terveyshaitat
Mediuutiset – Hometalojen toksiinit ja mirkobit

Vauvana saadut antibiootit voivat lihottaa lapsia
Hormonaaliset haitta-aineet ja lisääntymisterveys
Lääke lihottaa – aluksi
Mullistava tutkimus: eniten käytetyt lisäaineet yhteydessä ylipainoon
Suositussa jodisuolassa alumiinia – valmistaja lääkejätti
Miestissit oluttölkistä?

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top