Häkellyttävä toimenpide suojaa terveyden – Näin tehdään äidin emätinbakteereiden siirto sektiovauvalle

Keisarileikkauksen kautta syntyneet sairastuvat moniin sairauksiin todennäköisemmin kuin alateitse syntyneet. Esimerkiksi monet allergiat ja ylipaino ovat yleisempiä ongelmia keisarinleikkausessa syntyneillä. Tarkkaa syytä ilmiöön ei tiedetä, mutta yksi hyvin todennäköinen syy on ero vauvojen bakteerikannoissa.

Perinteiseen tapaan alateitse syntyvien bakteerikannat ovat lähellä äidin kantoja, mutta keisarileikkauksella syntyneiden kannat poikkeavat vanhemman mikrobistosta. Synnytyskanavasta saatava bakteerialtistus voi vaikuttaa merkittävästi vauvan immuunijärjestelmän kehitykseen. Tuoreen tutkimuksen perusteella vastasyntyneen bakteerikantaa voidaan rikastaa pienellä ja edullisella toimenpiteellä.

Nature Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat selvittivät asiaa altistamalla keisarileikkauksessa syntyneitä vauvoja äidin vaginabakteereille heti keisarileikkauksen jälkeen. Tutkimuksessa oli mukana 7 alateitse syntynyttä sekä 11 keisarileikkauksella syntynyttä. Sektiolla syntyneistä vauvoista 4 sai äidin vaginabakteereita. Bakteerialtistus tehtiin 2 minuutin sisällä syntymästä pyyhkimällä vauvan suuta, kasvoja ja muuta kehoa sideharsolla, joka sisälsi äidin bakteereja.

Vauvoilta kerättiin bakteerinäytteitä eri puolilta kehoa useita kertoja puolen vuoden aikana. Kun bakteerinäytteitä verrattiin keskenään, äidin bakteerikannoille syntymän jälkeen altistettujen bakteerikannat olivat selvästi lähempänä alateitse syntyneiden kantoja kuin muiden keisarileikattujen kantoja.

Bakteerinsiirto vastasyntyneelle

  • laita kohdunsuulle harsotaitos ennen suunniteltuun sektioon menoa
  • HUOM! Jos sinulle annetaan jostain syystä antibioottia ennen leikkausta, pyydä hoitajaa poistamaan sideharso emättimestäsi ennen antibioottitipan laittoa
  • heti kun vauva on syntynyt, pyydä hoitajaa tai puolisoa poistamaan sideharso emättimestäsi
  • pyyhi vastasyntyneen kasvot sideharsolapulla
  • anna ohjeet myös puolisolle, synnytystukihenkilölle tai doulallesi, jotta he tietävät, miten toimia, jos sinut jostain syystä nukutetaan sektion aikana

Lähde:
Vinkki sektioon
Partial restoration of the microbiota of cesarean-born infants via vaginal microbial transfer
Asiasta uutisoi myös Duodecim-uutispalvelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top