Kevättalven katupölysesonki on suomalainen erikoisuus. Katupölyn aiheuttaa talven aikana kertyneen hiekoitushiekan jauhautuminen auton renkaiden vaikutuksesta. Katupöly sisältääkin aineksia asfaltista, renkaiden kumista sekä metallisista nastoista.
Katupöly sisältää
- hienoa kiviainesta
- asfaltin bitumista peräisin olevia yhdisteitä
- auton renkaista peräisin olevia yhdisteitä
Autojen renkaat toimivat kuin hiomapaperi, joka jauhaa tien pintaa itsekin kuluen. Tutkimusten mukaan nastarenkaat saattavat aiheuttaa enemmän pienhiukkaspäästöjä, kuin kitkarenkaat.
Koolla on väliä
Halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin (µm) kokoisia hiukkasia kutsutaan pienhiukkasiksi (PM2.5). Pienhiukkaset ovat siis erittäin pieniä partikkeleja. Ne voivat koostua eri materiaaleista ja olla peräisin monista lähteistä. Osa ulkoilman pienhiukkaista on peräisin jossain muussa maassa olevasta energiantuotantolaitoksesta. Myös pientaloissa tapahtuva puunpoltto, siis takan lämmitys on suuri pienhiukkasten päästölähde.
Katupöly sisältää paljon erikokoisia hiukkasia. Hiukkasten terveysvaikutuksia koskevien tutkimusten avulla on päästy yksimielisyyteen siitä, että itseasiassa terveydelle vaarallisimpia ovat kaikista pienimmät pienhiukkaset.
Alzheimerista allergiaoireisiin
Pienimmät pienhiukkaset kulkeutuvat hengityksen kautta elimistöön. Yskä, aivastelu ja liman erittyminen ovat kehon keino saada hiukkaset ulos kehosta. Näitä oireita ei siis tavallaan kannata estää lääkitsemällä, vaan sen sijaan kannattaa käyttä keinoja, jotka tehostavat hiukkasten poistumista.
Syvälle hengitysteiden perukoille, keuhkorakkuloille joutuvat ultrapienet hiukkaset kulkeutuvat suoraan verenkiertoon. Tämä aiheuttaa sen, että katupöly lisää sydänkohtausten määrää. Pienhiukkasten hengittäminen vaikuttaa myös verenkiertoon ja lisää verisuonisairausten riskiä.
Elimistö ei kykene täysin poistamaan verenkiertoon joutuneita pienhiukkasia. Osa hiukkaista kerääntyy aivoihin aiheuttaen neurologisia sairauksia. Laaja ruotsalaistutkimus on vakuuttava todiste pienhiukkasten, pakokaasujen ja alzheimerin yhteydestä. Vilkasliikenteisten katujen varsilla asuvat sairastuivat muita useammin alzheimeriin.
Suojaudu pieniltä pahiksilta
Koska katupölyn syntyyn ei lainsäädännön keinoin haluta vaikuttaa, joudutaan haittoja torjumaan. Monet kaupungit ovat nyt aloittaneet katupolyn puhdistamisen vesipesulla.
Jokaisen kannattaa kuitenkin myös suojautua omatoimisesti pölyltä ja sen sisältämiltä pienhiukkasilta.
SUOJAUDU NÄILLÄ KEINOIN:
- tuloilman suodatus kuntoon kotona ja autossa
- valitse reittisi välttäen eniten liikennöityjä teitä
- käytä hengityssuojainta
- hanki pienhiukkaskeräin
Tärkeintä on vaihtaa tuloilmaventtiilien tai ilmanvaihtokoneiden suodattimet ja tiivistää rakennuksen ulkovaippa niin, etteivät pienhiukkaset pääse sisätiloihin ilmavuotojen kautta.
Tuuletusikkunoihin kannattaa asentaa suodatinkangasta, joka estää myös siitepölyn kulkeutumisen sisälle. Suodatinkankaita saa marketeista, rautakaupoista sekä ilmanlaatuun erikoistuneista kaupoista.
Paljon kaupunkialueilla liikkuville Kemikaalitutka suosittelee hyvää hengityksensuojainta, vaikka se saattaa tuntua alkuun katseiden kerääjältä. Etenkin urheilijoiden: juoksijoiden ja pyöräilijöiden kannattaisi suojautua, sillä hengityksen tehostuessa piukkaset kulkeutuvat syvemmälle keuhkoihin.
Hifistelijät, kuten Kemikaalitutkan allekirjoittanut kirjoittaja, hankkivat kotiinsa vielä pienhiukkaskeräimen. Keräimestä saa puhdistaa viikon välein paksun, tumman pienhiukkaskerroksen.
Lähteet:
VTT: KATUPÖLYN TUTKIMUSPROJEKTI
14.4.2016
Meillä Turussa kaupunki on antanut luvan taloyhtiöille käyttää lehtipuhaltimia hiekan poistoon. Näemmä tarkoitus on saada katupöly leviämään mahdollisimman laajalle.
19.4.2016
Voi ei!