Koko kylä on vastuussa lapsesta liikenteessä

DSCF3145
Musta alue näkökentästäni on haihtunut ja pulssini alkaa tasaantua. Sain maanantaina kesken palaverin puhelun, jota ei kukaan vanhempi halua. Lapsia leikkikoulusta hakemaan mennyt isovanhempi soitti ja sanoi, ettei toista lasta löydy. Mistään.
En halunnut heti hätääntyä, vaan sanoin että kyllä lapsen pitää olla koulussa, luokka on vaan eri kuin viime lukukaudella. Tuore kuusivuotias ei ollut uudessakaan luokassa. Pian sain puhelimeeni viestin tuttavalta, hän oli nähnyt lapsen yksin pyöräilemässä reippaan näköisenä. Puolen tunnin etsintöjen jälkeen lapsi löytyi kodin ulkopuolelta.
Taustalla oli väärinkäsitys, jonka seurauksena lapsi pyöräili koko matkan koulusta kotiin. Matkalla on kahdeksan kadunylitystä. Lapsi oli ylittänyt kahteen kertaan esimerkiksi vilkkaan kadun, jolla kulkee autoja, rekkoja, raitiovaunuja ja busseja. Olen itse meinannut jäädä kyseisillä suojateillä auton yliajamaksi kaksi kertaa.
Lapsella oli ilmeisesti järkeä päässä ja paljon hyvää onnea repussa. Epäusko kumisee vieläkin sisälläni. Ei ole tullut mieleenkään, että näin voisi käydä.
Nyt tulee se vaikein osuus. Moni tuttu ja tuntematon oli nähnyt lapsen lähtevän koulusta yksin. Jotkut olivat kysyneet lapselta, mihin hän on menossa ja osaako hän tosiaan mennä yksin koko matkan. Vastaus oli ollut itsevarma ”Kotiin ja osaan.”.
Kukaan ei saattanut lasta tien yli. Kukaan ei sanonut että nyt seis tähän paikkaan. Kukaan ei sanonut että nyt soitetaan äidillesi ja kysytään miksi olet matkalla yksin. Syitä on varmasti monia: Voi olla, että omat lapset ja koulupihan hälinä sekoittivat ajatukset sillä hetkellä. Tai ehkä joku luuli, että olin antanut lapselle luvan kulkea itse. Varmasti on olemassa vanhempia joille on ihan samantekevää, kulkevatko heidän lapset yksin vilkkaasti liikennöidyllä keskusta-alueella. Mutta kyllä niistäkin lapsista pitäsi pitää huolta, edes ohikulkijoiden.
Yksi näistä tilanteen nähneistä aikuisista soitti minulle äsken ja pahoitteli syvästi, ettei pysäyttänyt lasta. Ystäväni oli tajunnut että jokin tilanteessa mättää, mutta ei siinä hetkessä ajatellut loppuun asti.
En syytä ketään. Ehkä tiedä, olisinko itsekään toiminut niin kuin toivon.
Puhelimessa lupasimme toisillemme, että tästä lähtien tekisimme toisin. Lapsen itsevarmuus liikenteessä saattaa hämätä. Mielestäni muiden lasten asioihin saa puuttua, jos jokin asia tuntuu epäilyttävältä. Epäilys siitä että kaikki ei ole kohdallaan riittää! Eikä lapselta kannata kysyä onko hänellä lupa tai osaako hän liikkua yksin.
Surullisia uutisia on viimeisen viikon aikana ollut liian monta. Illalla sain kuulla, että ystäväni lapseen oli törmännyt auto suojatiellä. Parhaillaan luen uutista, jossa kerrotaan taas rekan ajaneen lapsen yli Tampereella. Eilen vietettiin hiljainen hetki koulussa, jonka 9-vuotias oppilas kuoli kuorma-auton ajettua yli.
Tarvitaan koko kylä lasta kasvattamaan – ja suojatien yli saattamaan. Me olemme se kylä.
DSCF3155

18 Comments

 1. Maarit
  26.8.2015

  Huh, mikä paniikki varmaan ollut!
  Jäin vain suuresti ihmettelemään sitä, että miten lapsi oli saanut lähteä leikkikoulusta yksin? Oliko päässyt jotenkin huomaamatta lähtemään? Meillä eskarilaiset eivät ole saaneet lähteä ilman täysi-ikäistä hakijaa.
  Itse pysäytin joskus toisen aikuisen kanssa epäilyttävän pienen lapsen illalla yksin kulkemassa. Hänkin vakuutti olevansa matkalla kotiin ja osaavansa sinne ja ärsyyntyi vain vieraiden uteluista. Ei suostunut saatettavaksi, joten tämä toinen aikuinen seurasi vähän kauempaa, että lapsi varmasti pääsi kotiinsa.

  Vastaa
  1. maria
   26.8.2015

   Ei saa lähteä ilman hakijaa. Kyseessä oli ensimmäinen päivä ja uusi opettaja. Tässä kävi paha väärinkäsitys, opettaja erehtyi vanhemmasta ja lapsi erehtyi siitä, mitä opettaja oli sanonut.

   Vastaa
 2. Nimetön
  26.8.2015

  Jäi minuakin vähän ihmetyttämään se lähettävän tahon, eli leikkikoulun rooli asiassa. Ei kai sieltä nyt noin vain pääse lähtemään?
  Kullä meilläpäin hakijan on oltava täysi-ikäinen ja jos hän on joku muu kuin lapsen huoltaja, on siitä vanhempien ilmoitettava etukäteen. Lapsi luovutetaan aina aikuiselta aikuiselle. Niin aamulla kuin iltapäivälläkin.

  Vastaa
  1. maria
   26.8.2015

   Näin on lasten leikkikoulussa. Ei pitäisi olla mahdollista lähteä ilman saattajaa. Tässä kävi tosiaan outo sekaannus.

   Vastaa
 3. Ilona
  26.8.2015

  Meidän 7v katosi kolmantena koulupäivänä kun bussikuski oli jättänyt hänet väärään paikkaan. Panikoiduin aivan totaalisesti, onneksi (??) edellisellä viikolla alzheimeriä sairastava isäni oli kadonnut hoitokodista niin tiesin heti mitä oitää tehdä. Sitä vaan ehtii miettiä kaikki mahdolliset kauhuskenaariot kun tuollaista tapahtuu. Meillä oli onneksi eräs tuttu täti huomannut pienen pojan kävelemäaaä vilkasta tietä ja kutsunut kotiinsa siksi aikaa että me tulemme hakemaan. Eli täällä maalla onneksi kylä tosiaan kasvattaa

  Vastaa
  1. maria
   26.8.2015

   HUI! Kamala tilanne. Mitä sitten teit? Miten lapsi löytyi? Ihana että täti otti hänet kotiinsa.

   Vastaa
   1. Ilona
    27.8.2015

    Ensin soitettiin bussikuskille joka samantien soiton tultua tajusi että nyt on tehnyt mokan. Kertoi mihin oli pojan jättänyt ja mieheni lähti samantien etsimään poikaa autolla. Itse jäin soittelemaan naapureita ja koulua läpi. Yritin pitää pääni kylmänä soitellesani ihmisille, tietenkään siinä onnistumatta, harvemmin sitä rehtorille soittaessa kait itkee? No mutta poliisi olisi ollut seuraava soitto jos ei olisi löytynyt. Ja poika oli onneksi niin fiksu, että tajusi mitä tehdä, ja että ei saa mennä tekemään mitään pöhköä, kuten leikkimään läheiselle joelle tms (mikä tietysti kävi itsellä mielessä).
    Meidänkin tapauksessa muutama tuttu ihminen oli ajanut ohi, vähän kyllä harmittaa että eivät olleet pysähtyneet kysymään

 4. ?
  26.8.2015

  Täällä eskarista saa lähteä yksin kotiin, joten siinä mielessä hankala pysäyttää kaikki sen ikäiset. Mutta ymmärsin toki pointtisi.

  Vastaa
  1. maria
   26.8.2015

   Varmaankin jossain päin Suomea on ihan tavallista että kuusivuotiaat kulkevat isenäisesti. Itse olen ollut todella itsenäinen jo ekaluokkalaisena, mutta asuin silloin Kuopiossa. Tässä missä nyt asutaan, liikenne on pelottavan nopeatahtista. Täällä ei näe usein alle kouluikäisiä yksin. Moni tokaluokkalainenkin vielä saatetaan kouluun.

   Vastaa
 5. kupla
  27.8.2015

  Hurja tilanne, mutta täällä kehä kolmosen ulkopuolellakin kulkee kova rekkaliikenne ja muita autoja todella kovaa, silti ei ole teiden ylitykseen edes suojateitä. Kyläyhdistykset ja muut ovat vuosikausia tiehallinolle, kaupungille ym. tahoille tehneet näistä pyyntöjä ja vaatimuksia lasten turvallisuuden nimissä, mutta vastauksia ei yleensä edes tule, paitsi lehteen annettu haastattelu, jossa kerrotaan ”vanhempien vaativan kullannupuilleen vaikka mitä erityispalveluksia”. Niin, eikä edes 4,9 kilometrin matka olisi se este (5km olisi raja turvalliselle koulukuljetukselle) vaan teiden vaarallisuus. Täällähän ei ole edes kevyenliikenteenväyliä tms ja tiet ovat kapeita ja ilman katuvaloja. Silti täälläkin on pärjättävä. Siinä vähän miettimistä, itse kullekin.

  Vastaa
  1. Maria
   27.8.2015

   En halua tällä kirjoituksella kilpailla minkään alueen liikenteen varallisuudella. Edellinen kommentti oli hänelle joka sanoi että jossain eskarilaiset saavat lähteä yksin pois. Mielestäni kuvaamallasi alueella se ei pitäisi tietenkään olla niin.

   Vastaa
   1. kupla
    27.8.2015

    Joo en ajatellutkaan niin, kunhan vaan kerroin, että tämä koko liikennekulttuuri perinpohjin on aivan mätä. Myös kuntien omat oikeudet määritellä esimerkiksi vaaralliset koulutiet on aivan kuin laitettaisiin tupakkayhtiöt päättämään ovatko heidän tuotteensa vaarallisia vai eivät. Ajattelin vain yleisesti, että jotenkin nämä asiat saavat enemmän huomiota kaupungeissa, joissa kuitenkin on tehty paljonkin jo liikennenturavllisuuden eteen. Täällä et saa ääntäsi kuuluville vaikka ketä lähestyisit ja millä paperilla (myös poliisiviranomaisen päätös esimerkiksi tiettyjen kohtien vaarallisuudesta pienille koululaisille on, mutta se ei merkitse mitään). Raha ratkaisee kaiken, aivan kaiken. Siksipä olisikin niin ihanaa, että polttoaine olisi halvempaa ja autoja ei verotettaisi muutenkaan, koska tässä saa olla kokopäiväisenä koulumatkakuskina lapselleen todellakin, olen ollut sitä jo viisitoista vuotta ja toiset mokomat tulen vielä jatkamaan.

   2. maria
    27.8.2015

    Totta. Tuosta bensan hinnasta ehkä vähän eri mieltä. 🙂

   3. kupla
    27.8.2015

    Niinpä – mutta viiden kilometrin päähän kouluun ja takaisin ei kovin montaa lasta (aina eri aikaan) jalkapelillä pysty saattelemaan, kun on alle kouluikäisiäkin lapsia mukana kulkemassa. Vai pitäisikö telttaleiri pystyttää päiväksi koulun kupeelle? Miksi lastensa turvallisuuteen autoa käyttävän pitää maksaa polttoaineesta niin paljon? Eikö se saata meidät ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan? Lapset nyt ainakin!

 6. nomparelli
  27.8.2015

  Meillä kävi viime keväänä pariinkin otteeseen niin että kun vein 6 vuotiasta fudistreeneihin Keskuspuiston halki ja annoin hänen pyöräillä aika kaukana minusta (metsätie kun oli kyseessä), niin kyllä siellä muutamakin naisihminen pysäytti pojan ja kysyi vanhempien perään. Meidän poika on melko pienikokoinen ikäisekseen, nyt 7 vuotiaana pikkukoululaisena menisi kokonsa puolesta 5-6 vuotiaasta joten saa nähdä tuleeko näitä pysäyttelyjä nyt kun alkaa jo pikkuhiljaa itsekseenkin liikkumaan. Mutta siis tärkeästä aiheesta puhut ja enemmän saisi olla näitä jotka välittävät ja puuttuvat! Ja luulisi tosiaan että hälytyskellot soivat itse kullakin jos noin pieni menee pyörällä keskellä vilkasta liikennettä. Kantakaupungin kouluissa taitaa kaikissa olla kielletty pyörällä kouluun tuleminen (ilman vanhempia), ainakin alemmilla luokilla.
  On ollut kyllä kovasti mielessä viime päivät tuo Töölössä perjantaina sattunut onnettomuus
  🙁

  Vastaa
 7. Tuulia
  27.8.2015

  Todella outoa, että lapsi päässyt lähtemään yksin esikoulusta. Mielestäni se ei ole sallittua tai ei ainakaan pitäisi olla. Olen lastentarhanopettaja ja aina lapsen tuo aikuinen ja hakee aikuinen ja niin, että hänet luovutetaan aikuiselta aikuiselle. Jos huomaan, että joku lapsi ei ole pihassa ja esim. toisen ryhmän aikuinen on nähnyt, että lapsi on todella nopeasti haettu pihasta..soitan heti vanhemmille ja sanon, että aina pitää tulla kertomaan, että lapsi on haettu.

  Vastaa
 8. Tuulia
  27.8.2015

  Onko esikoulu koulun yhteydessä? Mietin miksi kirjoitat koulusta, vaikka 6 vuotias on vielä esikoulussa. Onko esikoulu esim. englanninkielinen, koska Suomessa yleensä englanninkielisistä päiväkodeista käytetään sanaa leikkikoulu eikä päiväkoti.

  Vastaa
 9. Siiri
  28.8.2015

  Miten tuntematon olisi voinut tietää, että lapsesi on omilla teillään? Koosta on vaikea arvioida ikää, monet lapset saavat liikkua itsekseen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top