Luonnontuotteina markkinoidaan paljon erilaisia ainesosia, joiden vaikutus voi olla tarpeen lisäksi myös erittäin haitallista ihmiselle. Eräs näistä aineista on kookoksesta valmistettu ”Cocamide DEA” (kokamidi dietanolamiini), jota löytyy myös erittäin monesta Suomessa myydystä kosmetiikkatuotteesta. Tämä koskee myös eläimille myytyä kosmetiikkaa (esim. koirashampoo).
Kosmetiikassa esiintyy paljon ihmisen terveydelle haitallisia ainesosia, mutta niiden käyttö sallitaan määräämällä niiden pitoisuuksille raja-arvot. Olisi kuitenkin tärkeää ymmärtää miten monen samaa ainesosaa sisältävä tuotteen kertaava vaikutus muodostuukin moninkertaiseksi annokseksi.
Kalifornian osavaltio on kieltänyt cocamide dean käytön ja sen käyttöä tarkkaillaan jatkuvasti myös EU:ssa. Ongelmalliseksi ainesosan kiellon tekee se, että markkinatalous määrittelee ainesosien käytön, olivatpa ne turvallisia tai ei.
Kookosallergian laukaisija?
Cocamide dea toimii tuotteessa tuotteen olomuotoon vaikuttavana aineena, kuten emulgaattorina, emulsiota stabiloivana tuotteena, vaahdonvahvistajana ja viskositeetin vahvistajana. Se on myös pinta-aktiivinen aine, jolla pyritään hajottamaan niin veden kuin tuotteen ainesosien pinta-aktiivisuus. Ainesosa valmistetaan kookosöljystä dietanolamiinin avulla. Codamide dea on luokiteltu IARC:n (International Agency for Research Cancer) mukaan mahdolliseksi syöpävaaralliseksi ainesosaksi.
Harhaanjohtavia väittämiä
Kookosjohdannaisten käyttö lisää myös allergioiden esiintyvyyttä, jolloin myös ravinto asettaa omat haasteensa (kookos ja sen osat ravinnossa). Markkinoinnissa käytetään virheellisesti myös luonnonmukaisuuden mainoslauseita, jotka harhauttavat kuluttajaa luulemaan tuotteen ja ainesosien olevan turvallisia. Ongelmallista kuluttajan kannalta on se että ”luonnonmukainen”, ”sensitive”, ”lapsiystävällinen”, ”allergiavapaa” markkinointiväittämä toistuu hyvin usein monen tuotteen kohdalla.
Ainetta monissa tuotteissa
Pääasiassa cocamide dea:a käytetään poishuuhdeltavissa tuotteissa, kuten shampoissa ja kylpytuotteissa, mutta myös iholle jätettävissä tuotteissa. Näin ollen ainesosan vaikutukset ovat pidempiaikaisia ja laaja-alaisempia. Lasten kohdalla tämä on vieläkin vaarallisempaa, sillä lapsen ohut iho läpäisee monikymmenkertaisesti ainesosia. Ainesosalla on myös muitakin terveyshaittoja, ainesosa ärsyttää ihoa ja silmiä.
Erityisen ongelmallista on se, että ainesosaa käytetään myös kodinpesuaineissa, joten normaalissa arjessa on lähes varmaa altistua ainesosalle. Vieläkin enemmän mietityttää se, miten paljon juomavesi sisältää tätäkin syöpää aiheuttavaa ainetta?
Kaliforniassa tähän ollaan jo varauduttu ja toimittu sen mukaan.
Milloin EU ymmärtää terveysvaikutusten aiheuttamien talousnäkymien olevan markkinateollisuutta painavampi syy kieltää ihmisen terveydelle haitalliset kemikaalit?
Englanninkielinen linkki: Industrytrap