Kosmetiikan sisältämää muovia voi välttää työkalun avulla

Tavalliset kuorintavoiteet sisältävät usein pieniä, tyypillisesti polyetyleenistä tai polypropyleenistä valmistettuja muovihippuja. Mikromuovista puhutaan, kun muovihippujen halkaisija on pienempi kuin 1 mm.

Kosmetiikan sisältämien mikromuovihippusten tarkoitus on kuoria ja siten siloittaa ihon pintaa, mutta harmillisesti ne läpäisevät vedenpuhdistamoiden filtterit pienen partikkelikoonsa vuoksi. Tällöin ne päätyvät vesistöihin ja ovat omiaan jatkamaan kiertokulkuaan, sekä päätyvät helposti kalojen ja simpukoiden ravinnoksi. Tätä kautta ne löytävät tiensä takaisin ihmisten ravintoketjuun, syömämme ruuan kautta. Kun mikromuovi on kerran päässyt mereen, on sen poistaminen liki mahdotonta.

USA kielsi hiljattain mikromuovien käytön kosmetiikassa, mutta EU reagoi tältä osin hitaasti.

Tiesitkö, että yksi kasvojenkuorintavoidetuubi voi sisältää jopa 300 000 muovista raetta?

Mitä voit tehdä?

Paras keino estää kosmetiikan mikromuovihiukkasten joutumisen vesistöihin ja ihmisen ravintoketjuun on välttää muovia sisältävien kosmetiikkavalmisteiden käyttöä sekä olla ostamatta niitä.

Kosmetiikkatuotteen tuoteselosteessa ei kuitenkaan lue esim plastic, vaan kosmetiikkateollisuus käyttää satoja eri yhdisteitä, joiden nimet ovat tyypillisesti latinankielisiä (puhutaan INCI-nimistä). Jos muoveja haluaa välttää ainesosaluetteloita lukemalla, joutuu siis painamaan mieleensä satojen ainesosien nimet.

Mikromuoveja voi välttää helpomminkin.

Ilmaiseen CosmEthics sovellukseen on kerätty 516 mikromuoviainesosaa (ne ovat koostettu INCI-nimillä valmiiksi listaksi), jotka voi aktivoida hälytykseksi.

Sovellus toimii kätevästi viivakoodinlukijana älypuhelimen kameraa käyttäen. Aktivoimalla muovi-hälytyksen voit suojella ympäristöä ja valita muovittomat koostumukset käyttämässäsi kosmetiikassa.

Combined

Näin vältät mikromuovia ilmaisella CosmEthics-sovelluksella

  1. Mene Profiiliisi. Skrollaa listaa päästäksesi kohtaan “Valmiit listat”
  2. Valitse “Muovit” henkilökohtaisiin hälytysasetuksiisi
  3. Saat nyt lilan värisen hälytyksen, mikäli tuotekoostumus sisältää muovia
  4. Skrollaa alas nähdäksesi vaihtoehtoisia tuotteita ilman muovia tuotekoostumuksessa

Suojele vesistöjä ja jaa tieto myös kaverillesi!

Lataa sovellus: App Store tai Google Play Store.

Katariina Rantanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top