Maidossakin PHMB:tä?

Kosmetiikassa kiellettyä ainetta on myös eläinten hoidossa käytetyissä tuotteissa. Yksi listalla olleista aineista on Tummeli, jota on käytetty iät ja ajat maatiloilla. Ainetta käytetään eristyisesti lehmien utareiden hoitoon.

Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti aiheesta ja haastatteli elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Kaija-Leena Sarastetta. Hän arvioi, että aine ei kulkeudu maitoon.

Hygieniasäännösten mukaan utareiden täytyy olla puhtaat ennen lypsyä, joten hoitovoidettakin saa levittää vasta lypsyn jälkeen.

Aine ehtii imeytyä ennen seuraavaa lypsyä.

Maaseudun Tulevaisuus

Imeytyykö vai ei?

Eviran ylitarkastaja toteaa, että Tummeli ja sen sisältämä PHMB imeytyvät utareisiin voiteen levityksen jälkeen. PHMB:n imeytyvyydestä ei kuitenkaan ole vielä tutkimustietoa.

EU suorittaa parhaillaan tutkimusta siitä, imeytyykö PHMB ihon läpi vai ei.

Kosmetiikan sisältämien aineiden tiedetään erittyvän äidinmaitoon, joten on vaikea arvioida, onko mahdollinen imeytyvyys haluttu vai ei-haluttu ominaisuus, kun imeytymisen kohteena on maitoa tuottava lehmä.

Saraste toteaakin, että toisaalta kyseisen kemikaalin jäämiä ei ole koskaan tutkittu maidosta.

Maidossa on muitakin siihen kuulumattomia kemikaaleja. Kemikaalitutka on aiemmin kirjoittanut maitotuotteista löytyneistä muovikemikaaleista, ftalaateista. THL:n mukaan maitotuotteet ovat ruokavaliomme suurin ftalaattien lähde. Kemikaalitutka selvittää parhaillaan, mistä ftalaatit kulkeutuvat maitoon. Yksi mahdollinen lähde monien joukossa on lehmien hoitoon käytetyt tuotteet.

Ftalaattien määrää ei ole Eviran, Tukesin tai Tullilaboratorion mukaan tutkittu suomalaisista maitotuotteista. THL:n arvion mukaan ftalaattien saantisuositukset saattavat ylittyä etenkin lapsilla.

Turvallisempia biosidejä

Tummelia valmistaa suomalainen Berner Oy. Sen edustaja toteaa Maaseudun Tulevaisuus -lehden haastattelussa, että PHMB:tä käytettiin Tummelissa biosidinä.

Biosidit ovat haitalliseksi tehtyä aineita, sillä niiden tarkoitus on tappaa mikrobeja. Tukesin kemikaalituotevalvonnan ryhmäpäällikkö Paula Haapasola on sitä mieltä, että PHMB tulisi korvata turvallisemmalla biosidillä. Hän ei usko, että ainetta olisi voinut kulkeutua maitoon suuria määriä, mutta sanoo että asiaan tulisi kiinnittää huomiota.

Eräs vuosisatoja käytössä ollut biosidi, jota on käytetty desinfiointiin on etanoli, eli alkoholi. Sen tiedetään olevan turvallinen biosidi, vaikka suurissa määrin nautittuna etanoli voi aiheuttaa kuolemaan johtavan myrkytystilan. Etanoli on biohajoavaa, joten se ei kerry luontoon. Etanoli on kalliimpaa, kuin PHMB ja monet muut uudemmat biosidit, joita tuotetaan esimerkiksi Kiinassa.

Tummelin ainesosaluettelon perusteella myös muut utarerasvan sisältämät ainesosat olisivat korvattavissa paremmilla vaihtoehdoilla. Tummeli sisältää esimerkiksi ihoa ärsyttäviä aineita sekä aineita, joita pidetään mahdollisesti hormonitoimintaa häiritsevinä.

Bernerin mukaan PHMB:n käyttö tummelissa lopetettiin 2014.

Tummelin INCI:

Aqua, Petrolatum, Parafinum Liquidum, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Phenoxyethanol, Methylparaben

Lähteet:
Maaseudun Tulevaisuus
THL
Evira
ECHA

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top