Ruotsi haluaa kieltää kosmetiikan mikromuovit

Ruotsin kemikaalivirasto (Kemi) on tehnyt aloitteen Ruotsin hallitukselle koskien kosmetiikan mikromuovien kieltämistä. Myös Ruotsin ympäristövirasto yhtyy ehdotukseen, sillä se on saanut tehtäväkseen selvittää mikromuovien päästölähteet ja asettaa toimenpiteitä päästölähteiden tyrehdyttämiseksi.

Ruotsin kemikaalivirasto ehdottaa, että

  • Ruotsin hallitus kieltää 2018 alkaen mikromuovia sisältävän poishuuhdeltavan kosmetiikan myynnin.
  • Ruotsi ajaa mikromuovikieltoa EU-tasolla. Jos ja kun laki saadaan voimaan myös EU:ssa, Ruotsi tulisi kumoamaan oman paikallisen myyntikieltonsa.

Glitteriä ei vielä tarvitse hyvästellä, sillä Ruotsin aloitteessa mikromuoveilla tarkoitetaan kyseisessä aloitteessa vain poishuuhdeltavien tuotteiden hankaavia ja puhdistavia ainesosia, kuten hammastahnan, kuorintavoiteen tai suihkugeelin sisältämiä pieniä muovihiukkasia.

Mikromuovit ovat paljatuneet suureksi ympäristöongelmaksi, sillä niitä ei saada täydellisesti pois vedenpuhdistusprosessissa. Mikroskoopiisen pienet muovisirpaleet kulkeutuvat vesistöihin, joissa ne joutuvat ravintoketjuun. Mikromuovit imevät itseensä myös toksiineja, joten niiden on todettu aiheuttavan jopa merieläinten kuolemaan johtavia myrkytyksiä.

Alankomaat ja Itävalta ovat 2013 ehdottaneet EU:lle koko alueen kattavaa mikromuovikieltoa. Ruotsi antoi tukensa kyseiselle ehdotukselle.

USA:n presidentti Obama allekirjoitti lakialoitteen, joka kieltää mikromuovit kosmetiikassa. Uusi laki kieltää mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden valmistamisen ja myynnin. Laki astuu voimaan vuoden päästä 1.7.2017.

Lähde ja ehdotus: Kemi.se

1 Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top