”Ei lapsi mitään manikyyrejä tarvitse!” voi moni ajatella.
Tuumin minäkin niin, kunnes muistin, millaiset omat sormeni olivat lapsena. Olin aikamoinen rämäpää luonnonlapsi. En aina jaksanut katsoa, mihin käteni tungin.
Jossain vaiheessa, ehkä viisivuotiaana, alkoivat kynsinauhani repsottaa ja tulehtua. Aina oli joku sormi käyttökiellossa tulipunaisena sykkivän tulehduksen takia. Miten inhottavalta tuntui, kun sormen päältä lähti pitkiä, venyviä ihokielekkeitä, jotka laskeutuivat aina vaan syvemmälle vereslihaan. Ne olivat sairaan kipeitä. Ja niitä oli pakko nyhtää, vaikka se tietenkin vain pahensi asiaa.
Haluatteko, että kerron miltä näytti kun sormesta pursusi keltaista mönjää tai vihreää, kuivaksi kovettunutta mätää?
Ai ette? Ok.
Olen nyt ottanut tavaksi tehdä lapsille minimanikyyrin viikon tai parin välein. Kun sormia hoitaa, kynsinauhat pysyvät vähän ehjempinä ja tulehdukset eivät ala muhia. Etenkin viisivuotias vaikuttaa hyötyvän säännöllisestä käsihoidosta.
Kynsinauhoista kannattaa pitää huolta, sillä joskus kynsinauhat voivat tulehtua niin pahasti, että tarvitaan antibioottihoitoa. Ja turhia antibioottejahan kannattaa välttää kaikin keinoin!
Manikyyri lapselle
- laita lapsi kylpyyn, suihkuun tai saunaan
- pese kädet huolellisesti saippualla ja vedellä
- laita kynsiin rasvaa: bebanthen, jokin öljy, paksu vartalovoide tai huulirasvakin käy
- anna rasvan vaikuttaa hetki
- hiero kynsinauhoja sormenpäillä
- leikkaa kynnet
Lasten kynsiä en lakkaisi tavallisilla kynsilakoilla, sillä muitakin vaihtoehtoja on. Tavalliset kynsilakat sisältävät monia huolta aiheuttavia kemikaaleja kuten formaldehydiä, bisfenolia, hajusteita ja ftalaatteja.
Tällä kertaa houkuttelin lapset manikyyrin ääreen vesiliukoisilla kynsilakoilla, jotka eivät sisällä mitään edellämainituista aineista.
Hyvä puoli vesiliukoisissa kynsilakoissa on, että värin voi pestä kynsistä pois ennen isoäidin sunnuntaipäivällisiä.
Liittyyvätköhän kynsinauhaongelmat jotenkin kasvuun?
4.3.2015
Meillä sama ongelma! Olen miettinyt, että mikä voisi olla ongelman takana, joku vitamiinivaje? Muutenkin sormien (mutta ei varpaiden, ne tuntuvat olevan ok) kynnet tuntuvat herkiltä..
4.3.2015
Jotenkin en usko, että joutuu vitamiinivajeesta. Ehkä liian vähästä vedenjuonnista? En tiedä.
5.3.2015
Upet kynnet molemmilla :)mistä noita vesiliukoisia kynsilakkoja voi löytää?
5.3.2015
Mistä noita kynsilakkoja voi ostaa, en ole koskaan törmännyt ja aivan älyttömän hyviä pienille 🙂
5.3.2015
Ah, nää ostin Pino-nimisestä sisustuskaupasta. Luulisi, että näitä saa netistä. En tiedä, onko muita merkkejä. Nämä purkit ovat nimeltään Nailmatic.
5.3.2015
Miten herkästi tuollainen vesiliukoinen väri lähtee sitten pois? Jos sormet menevät vaikka suuhun?
Alle 2veenkin kynsinauhoissa näkyy palkeenkieliä. Lasten ihoa rasvataan kyllä, mutta harvemmin heidän käsiään. Ja niitä tahmatassujahan pestään usein. Eli eiköhän syy löydy ihan ihon kuivumisesta.
5.3.2015
Nyt on testailtu, väri lähtee ainakin hyvin, kun käsiä pestessä vähän hankaa. Sormella tai kynsiharjalla. Meillä tytöllä menee herkästi sormet suuhun, siksi tämä on tosi hyvä! ”Jos laitat sormet suuhun lähtee kynsilakka pois…” Toimi meillä, kaikki kynsilakat oli vielä tallella leikkikoulupäivän jälkeen.
6.3.2015
Suurin osa nykyisitä lakoista on onneksi ns. 3-free- lakkoja jotka eivät sisällä tolueenia, formaldehydiä tai flataatteja. Itse suosin 5-free-lakkoja jotka eivät sisällä myöskään kamderia tai formaldehydijohdannaisia (5-free-lakkoja löytää erityisesti ulkomaisilta indielakkamerkeiltä). Lähes kaikki Suomessa myytävät lakat ovat nykyään 3-free-lakkoja (ellei nyt mitään halpakaupan mitälie-lakkoja lähde ostelemaan). Itse kyllä käytän nykyään oman kokoelmani antia nelivuotiaani kynsille, ennen suosimme Snaisia ym. poispeseytyviä merkkejä mutta noissa tyttöä alkoi ärsyttää juurikin tuo lakan pysymättömyys.
6.3.2015
Korjaus: siis kamferi, ei mikään kanderi 🙂
6.3.2015
Hmm, käytän niin harvoin kynsilakkaa, että en ole tutustunut niiden tuotekehitykseen.
Esimerkiksi Lumenen uusissa kynsilakoissa korostetaan ettei ole formaldehydiä, noiden muiden yhdisteiden poissaolosta ei ole mainintaa. Tarkoittaako se sitten että niitä on? En tiedä.
Sen tiedän, että yhdelläkään kynsilakalla ei ole luontaiskosmetiikka-sertifiointia, ne ovat kai vaikein tuote saada myrkyttömiksi.
Pitääpä tutkia asiaa!
6.3.2015
Sain tänään käsiini ensimmäistä luonnonkosmetiikka-sertifioitua kynsilakkaa! Ja kyllä tää on ihan toista kuin tavalliset. Ei haise ollenkaan! Ja muutenkin koostumus täysin erilainen. Kerron lisää postauksessa!
9.3.2015
Hei Maria,
kyllä vain on olemassa eko-sertifioitua kynsilakkaa, se on Logona-merkkistä. Tästä ei ole omaa kokemusta, hinta on parinkympin hujakoilla. Itse käytän Ruohonjuuresta Benecos-lakkoja (hinta alle 8e), joissa ei ole tolueenia, kamferia, ftalaatteja tai formaldehydiä. Tätä saa meillä lapsetkin käyttää silloin kun kynsiä lakataan.
9.3.2015
Sainkin purkin tuota Logonaa kokeiltavaksi! Hyvää on!