Maybellinen puuterissakin laitonta ainetta – CosmEthics listasi 486 tuotetta joissa on kiellettyjä parabeeneja

Kemikaalitutka löysi muutama viikko sitten kiellettyjä parabeeneja Stockmann-tavaratalon kemikaliosta. Myös CosmEthics-sovelluksen tiimi on käynyt tutkimassa kyseisen myymälän tuotevalikoimaa. Tavaratalosta löytyi ainakin 18 tuotetta, jotka sisältävät EU:n alueella kiellettyjä parabeeneja.

Stockmann on kommentoinut asiaa Facebook-sivullaan.

Hei Maria, kiitos yhteydenotosta. Selvitämme parhaillaan asiaa parabeenien osalta mm. tuotteita toimittavien valmistajien kanssa.

Stockmann Facebook

1.8.2015 alkaen seuraavia parabeenejä sisältäviä tuotteita ei ole saanut olla EU:n markkinoilla:

  • isobutylparaben
  • isopropylparaben
  • phenylparaben
  • benzylparaben
  • pentylparaben

Itseasiassa kyseisiä aineita sisältäviä tuotteita ei olisi lain mukaan saanut tuoda EU:n markkinoille 2014 lokakuun jälkeen.

Kiellettyjä aineita lähes viidessäsadassa tuotteessa

maybeline_parabeeniKiellettyjä parabeenejä on lukuisten tunnettujen brändien tuotteissa: Adidas, Aussie, Biotherm, Bliss, Cutrin, Dermalogica, Dermosil, Elizabeth Arden, Garnier, Gilette, IsaDora, Joe Blasco, L’Oreal, Lumene, Max Factor, Maybeline, Nioxin, Paul Mitchell, Rauch, Rimmell, Sebastian, The Body Shop, Tigi, Weet, Wella…  

Suosituin tuote, joka sisältää kiellettyä ainesosaa on Maybellinen Dream Mat Powder. Puuterin ainesosaluettelo eli INCI-lista on piilotettu etiketin alle.

Täydellisen listan tuotteista voit nähdä tästä taulukosta:

KLIKKAA TÄSTÄ AUKI 486 TUOTTEEN LISTA

Yritykset rikkovat lakia – kuluttajan oltava omatoiminen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on todennut, että lainsäädännön noudattaminen on yritysten vastuulla. Tukes ei ole tiedottanut asiasta vielä. Kiellettyjä parabeeneja sisältäviä tuotteita myyvät yritykset rikkovat parhaillaan lakia.

CosmEthics löysi Helsingin keskustan tavaratalosta laittomia aineita sisältäviä tuotteita. Listan voit nähdä tästä linkistä.

Laittomia ainesosia voi välttää tutkimalla tuoteselosteet tarkkaan. Helpoiten parabeenien välttäminen käy mobiilisovelluksen avulla.

CosmEthics on vastikään lisännyt palveluunsa time stamp-toiminnon, jonka avulla kuluttaja voi tarkistaa, mikä versio tuotteesta hänellä on käytössään. Time stamp näyttää tuotteen eri koostumusversiot ja kertoo, milloin tuote on lisätty tietokantaan. Applikaation avulla kuluttaja voi varmistua siitä, ettei käytä ihollaan kiellettyjä kemikaaleja.

CosmEthicsin tiedote

kielletty_parabeenitoinenkiellettyIMG_2032

Kuvissa Kemikaalitutkan bongaamia laittomia parabeeneja sisältäviä tuotteita.

LUE LISÄÄ:
Aasiassa kosmetiikkaa poistettu myynnistä sakon uhalla – Suomessa yhä hyllyissä
Lukijan kuva: tuttu perusvoide sisältää kiellettyä parabeenia
Parabeenikiellosta vaikeuksia – ihotautilääkärit vaativat Apobasea pois myynnistä

LÄHDE JA KUVAKAAPPAUKSET
CosmEthics

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top