Miestissit oluttölkistä?

Rintarauhasten kasvu miehellä on kiusallinen vaiva. Erään tutkimuksen mukaan kyseinen ilmiö eli manboobsien tai miestissien kasvu saattaa johtua hormonaalisista haitta-aineista, joita on ympäristössämme ja ravinnossamme.

Tutkimuksissa miesten rintojen kasvuun on yhdistetty erityisesti yksi kemikaali, muovikemikaali bisfenoli A eli BPA. Kyseinen aine toimii elimistössä naissukupuolihormoni estrogeenin tavoin.

Tutkimuksia kyseisen haitta-aineen vaikutuksista ihmisen ja muiden nisäkkäiden hormonitoimintaan on paljon. Uusin tutkimus aiheesta on suoritettu altistamalla urosrottia pienille määrille BPA-kemikaalia.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa bisfenoli A on yhdistetty miessukupuolen rintojen kasvuun.

Tutkija Vandenberg / Men’s Health-lehden haastattelu

Altistetuille urosrotille kasvoi aikuisina rinnat. Tutkijan mielestä tämä antaa viitteitä siitä, että ympäristön ja ravinnon sisältämät hormonaaliset haitta-aineet voivat edesauttaa miesten ja poikien poikkeavaa rintojen kasvua, jota kutsutaan gynekomastiaksi.

Rinnat bissestä vai sen tölkistä

Rinnat kehittyvät miehelle yleensä kuukausien tai vuosien kuluessa. Vain puolessa gynekomastiatapauksissa rintojen kasvun aiheuttaja löydetään. Runsaan alkoholinkäytön tiedetään altistavan miesten rintojen kasvulle.

BPA-kemikaalia on esimerkiksi tölkkien sisäpinnan pinnoitteessa. Tutkimusten mukaan tölkkiolut onkin ruokasäilykkeiden lisäksi yksi eniten BPA:ta sisältävä elintarvike. Yhden illan aikana tölkkiolutta saatetaan nauttia useita tölkkejä, joten oluesta saatu BPA voi olla määrältään merkittävä.

Myös kohdussa saatu BPA-altistus voi vaikuttaa poikien kehitykseen. Kyseiseltä kemikaalilta on mahdoton välttyä, sillä sitä on lähes kaikkialla ympäristössämme. Oikeilla valinnoilla altistuksen määrää voi pienentää. Esimerkiksi lasipullosta nautittu olut sisältää huomattavasti vähemmän bisfenoli A:ta kuin tölkkiolut.

Lähteet:
The male mammary gland: a target for the xenoestrogen bisphenol A
Give Prevention a Chance: Reducing Environmental Exposures to Improve Breast Health
Men’s Health
Terveyskirjasto
Ruokien ja juomien BPA-pitoisuuksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top